Να αποτρέψει φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρικών συσκευών λόγω του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή» επιχειρεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καταθέτοντας τροπολογία για την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.
Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση το πλαφόν που ισχύει ήδη για μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με την υγεία, τη διατροφή, γεωργικά και κτηνιατρικά προϊόντα, πρώτες ύλες, δημητριακά κ.α. επεκτείνεται και για τις ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες επιδοτούνται μέσω του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή».
Η διάταξη προβλέπει ότι όσο διαρκεί το πρόγραμμα επιδότησης το μικτό κέρδος από την πώληση των συγκεκριμένων συσκευών δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο μικτό κέρδος προ της 31ης.12.2021.
Για τους παραβάτες προβλέπονται κλιμακούμενες κυρώσεις, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης, που ξεκινούν από απλές συστάσεις και μπορούν να φτάσουν σε χρηματικό πρόστιμο εως 1 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία επεκτείνεται εως τέλος του έτους η διάταξη που επιτρέπει στις αρμόδιες κρατικές αρχές την δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης.
Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται πως « Η επιδότηση της αγοράς προϊόντων από το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» μπορεί να οδηγήσει σε πρόκληση αύξησης των τιμών των συγκεκριμένων προϊόντων, λόγω της αύξησης της ζήτησης, καθώς και της προσπάθειας ορισμένων επιχειρήσεων να καρπωθούν τμήμα της επιδότησης αυτής μέσω τεχνητής διόγκωσης των τελικών τιμών αγοράς. Το γεγονός αυτό θα δημιουργούσε αντικίνητρο για τους καταναλωτές και κατά συνέπεια την απομείωση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος επιδότησης» και σε άλλο σημείο αναφέρεται πως «με την προτεινόμενη ρύθμιση «επιδιώκεται η αποτροπή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας στην αγορά των προϊόντων των οποίων η αγορά επιδοτείται από το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή». Με το μέτρο αυτό επιδιώκεται η προστασία της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή αλλά και η μέγιστη αποτελεσματικότητα του προγράμματος επιδότησης μέσω εξασφάλισης ότι το σύνολο του οφέλους της επιδότησης θα το καρπωθεί ο καταναλωτής, προκειμένου πράγματι να κινητοποιηθεί και να προμηθευθεί ηλεκτρικές συσκευές με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας».