Mε έργα ΑΠΕ, ισχύος 1 GW που θα αρχίσουν να κατασκευάζονται στη χώρα μας το 2023 και ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο στο pipeline, ισχύος 4 GW, εκ των οποίων το 90% φωτοβολταϊκά και το 10% αιολικά πάρκα, η εταιρία CERO, βραχίονας του αυστραλιανού επενδυτικό fund Macquarie, παρουσίασε χθες την πρώτη της επένδυση στην Ελλάδα, το φωτοβολταϊκό πρότζεκτ “Δελφίνι”, ισχύος 100 MW.
Βασικό χαρακτηριστικό του έργου είναι ότι η παραγωγή του έχει συμβολαιποιηθεί με την Axpo Energy, αποτελεί δηλαδή το πρώτο - ή ίσως ένα από τα πρώτα- πράσινα PPA στη χώρα μας. Μάλιστα , όπως δήλωσαν στελέχη της εταιρίας στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης, στόχος της CERO είναι όλα τα έργα στην Ελλάδα να γίνουν με ΡΡΑs, χωρίς επιδοτήσεις και χωρίς να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για την εξασφάλιση της τιμής πώλησης της ενέργειας που θα παράγουν.
Κατά τις ίδιες πηγές, το PPA της CERO με την AXPO Energy έχει 10ετή διάρκεια και η συμφωνία έχει κλείσει σε φθηνές τιμές για τον τελικό καταναλωτή, τιμές που προσεγγίζουν στα επίπεδα του τελευταίου διαγωνισμού για ΑΠΕ, που είχε διεξαχθεί τον Μάιο του 2021. Η διάρκεια ζωής της νέας μονάδας είναι 35 χρόνια και το έργο συγχρηματοδοτείται από την Τράπεζα Πειραιώς, με βάση το εταιρικό PPA καθώς και με δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης (RFF)
Εξ άλλου, η εταιρία CORIO, που είναι το όχημα ειδικού σκοπού ( SPV) της Macquarie για offshore αιολικά, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ελληνικές εταιρείες για δραστηριοποίηση στην εγχώρια αγορά.
Ας σημειωθεί ότι ο όμιλος της Macquarie, της εταιρίας που αγόρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, έχει προγραμματίσει κεφάλαια της τάξης των 12-15 δις. ευρώ για μία σειρά επενδύσεων στην ελληνική αγορά, που δεν αφορούν μόνον στην ενέργεια, αλλά και στις τηλεπικοινωνίες, τις υποδομές (Αττική Οδός), στην ηλεκτροκίνηση κλπ. Οταν η χώρα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα εκτιμάται ότι θα ενταθεί το ήδη ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον του ομίλου για την Ελλάδα.
Τα έργα AΠΕ, συνολικής ισχύος 1 GW - που θα αρχίσουν να κατασκευάζονται το 2023 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 ως το τέλος του 2025. Για όλα τα έργα έχουν ήδη «κλειδώσει» PPA δηλαδή μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ενέργειας με ελληνικές και ξένες εταιρίες. Συνολικά έχουν “κλειδώσει” με συμβάσεις περί τις 2 τεραβατώρες για την περίοδο 2025-2026 και ανάμεσα στους εγχώριους πελάτες είναι μία μεγάλη ενεργοβόρος βιομηχανία αλλά και άλλες εταιρίες
Οσον αφορά στις τιμές αποζημίωσης σε αυτά τα PPA, σύμφωνα με πληροφορίες, κυμαίνονται στα 38-45 ευρώ/MWh για την πρώτη δεκαετία και από 28 ως 38 ευρώ/MWh τα επόμενα χρόνια
Πρόθεση της CERO , η οποία δραστηριοποιείται σε 7 χώρες της Δυτικής Ευρώπης, είναι να καταστήσει την Ελλάδα hub στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χρησιμοποιώντας την ως βάση για επέκταση και άλλες χώρες των Βαλκανίων όπου δεν έχει παρουσία ως τώρα.