Tα ΡΡΑ, τα διμερή συμβόλαια προμήθειας ενέργειας μεταξύ των παραγωγών ΑΠΕ και των μεγάλων καταναλωτών ενέργειας, μπορεί να χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες της ΕΕ για να αμβλύνουν το υψηλό ενεργειακό κόστος, όμως στη χώρα μας τόσο οι βιομηχανίες όσο και οι προμηθευτές θεωρούν ότι στην πράξη είναι αδύνατη η σύναψη των ΡΡΑ αφενός λόγω του πλαφόν τιμής που επιβάλλει ότι ο νέος μηχανισμός λειτουργίας της αγοράς σε κάθε τεχνολογία παραγωγής και αφετέρου γιατί η ελληνική αγορά δεν δίνει τη δυνατότητα για συναλλαγές εκτός του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που είχε επισημάνει εξ αρχής, από τότε που λειτούργησε η Προθεσμιακή Αγορά και τώρα επανέρχεται με επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ). Στην επιστολή τονίζεται ότι μετά και την ψήφιση του νέου νόμου για τη λειτουργία της αγοράς όλοι οι παίκτες, συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών ηλεκτρισμού διαπιστώνουν ότι σύντομα δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστούν το ρίσκο της Αγοράς Επόμενης Ημέρας εάν δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν hedging μέσω της σύναψης PPAs.
Η ΕΒΙΚΕΝ έχει θέσει το θέμα σε τουλάχιστον δυο επιστολές της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκα, ζητώντας κατ΄αρχήν να εξαιρεθούν από το πλαφόν αποζημίωσης οι ΑΠΕ που έχουν συνάψει PPA και έχουν εγγραφεί στο Green Pool και παράλληλα να υποχρεωθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας να προχωρήσει σε ρύθμιση που θα επιτρέπει τη σύναψη διμερών συμβολαίων με φυσική παράδοση χωρίς να είναι υποχρεωτικό η συναλλαγή, ή η εκκαθάριση της να γίνεται μέσω του Χρηματιστηρίου.
Η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της τονίζει μάλιστα τη «χαρακτηριστική καθυστέρηση» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας να προχωρήσει στη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στα διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση να μην περνούν υποχρεωτικά μέσα από το χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την επιβολή πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων παραγωγής όλων των τεχνολογιών, δημιουργούν περαιτέρω δυσχέρειες στη σύναψη διμερών συμβάσεων με παραγωγούς ΑΠΕ, ακόμη και εάν οι συμβάσεις αφορούν νέες υπό κατασκευή μονάδες ΑΠΕ, οι οποίες θα τεθούν σε λειτουργία μετά την 1.1.2023.
Η επιστολή αναφέρει ακόμα ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή των ΑΠΕ δυναμιτίζει τη λειτουργία του Green Pool, δηλαδή του μηχανισμού που έχει υποβάλει το ΥΠΕΝ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προς έγκριση, για τη στήριξη της σύναψης PPAs μεταξύ μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών και παραγωγών ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο Green Pool aggregator θα πουλάει το 50% της ενέργειας από ΑΠΕ στην αγορά, όμως τα έσοδα του, λόγω ακριβώς της επιβολής του πλαφόν, δεν θα επαρκούν για την αγορά ισόποσης ενέργειας τις ώρες που οι ΑΠΕ δεν παράγουν στην κατά πολύ υψηλότερη Οριακή Τιμή Συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί την παρέμβαση του υπουργείου, προκειμένου :
- Να υποχρεωθεί το χρηματιστήριο να προχωρήσει άμεσα στη ρύθμιση, η οποία θα επιτρέπει την σύναψη διμερών συμβολαίων με φυσική παράδοση χωρίς να είναι υποχρεωτικό η συναλλαγή ή και η εκκαθάριση να γίνεται μέσω του χρηματιστηρίου.
- Σε διαφορετική περίπτωση να εξαιρεθούν της επιβολής πλαφόν εκείνες οι ΑΠΕ, οι οποίες θα υπογράψουν μακροχρόνια διμερή συμβόλαια με υποχρεωτική φυσική παράδοση με βιομηχανίες για μονάδες που τεθούν σε λειτουργία μετά την 1.1.2023.
- Να εξαιρεθούν από την επιβολή πλαφόν οι μονάδες ΑΠΕ οι οποίες συνάπτουν μακροχρόνιες συμβάσεις στο πλαίσιο του Green Pool και θα εγγραφούν στο αντίστοιχο μητρώο.