Tην εξαίρεσή της από τις υποχρεωτική ευρωπαϊκή περικοπή στην κατανάλωση φυσικού αερίου ή ηλεκτρισμού διεκδικεί η βιομηχανία και όχι αποζημιώσεις για τη μείωση της παραγωγής, όπως φέρεται να είναι έτοιμη να ζητήσει η ελληνική πλευρά, από το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που συνεδριάζει σήμερα για το αμφιλεγόμενο σχέδιο της Κομισιόν σχετικά με την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης αερίου σε περίπτωση πανευρωπαιϊκού συναγερμού.
Διαρροές που είδαν χθες το απόγευμα τη δημοσιότητα φέρουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία, εν όψει του σημερινού Συμβουλίου, διεκδικώντας τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού που θα αποζημιώνει τη βιομηχανία για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Παράγοντες της ελληνικής βιομηχανίας δήλωναν πάντως ότι το ζητούμενο δεν είναι η αποζημίωση αλλά η μη διακοπή της λειτουργίας των μονάδων τους, ώστε να μην χάσουν μερίδιο αγοράς, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τις μεγάλες ενεργοβόρες ελληνικές βιομηχανίες, που έχουν υψηλές εξαγωγές. “Για καμία αμοιβή δεν είμαστε διατεθειμένοι να κόψουμε την παραγωγή μας. Θέλουμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε για να μην χάσουμε μερίδιο αγοράς” ανέφερε χαρακτηριστικά παράγων της αγοράς.
Ας σημειωθεί ότι το υπό συζήτηση σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει εξαιρέσεις για τις βιομηχανίες που κρίνονται ως κρίσιμες από μία χώρα, όσον αφορά στην ποσότητα του φυσικού αερίου που θα πρέπει να περικοπεί. Οι εξαιρέσεις αυτές, ωστόσο, δεν προβλέπονται για τις βιομηχανίες έντασης ηλεκτρικής ενέργειας. Δεδομένου ότι το φυσικό αέριο συμμετέχει στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστά που πολλές φορές ξεπερνούν το 40%, είναι προφανές ότι η περικοπή της κατανάλωσης αερίου θα πλήξει άμεσα τις παραγωγικές αυτές μονάδες.
Σε εθελοντική βάση, το ευρωπαϊκό σχέδιο, προβλέπει κάποιες δημοπρασίες με αμοιβή για τις βιομηχανίες που οικειοθελώς θα περιορίσουν την κατανάλωση τους.