Μέσα στον Σεπτέμβριο, ενδεχομένως και εντός του πρώτου δεκαημέρου αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την προκαταβολή της επιδότησης στους προμηθευτές ηλεκτρισμού. Ακόμα δεν είναι γνωστό αν η προκαταβολή θα αφορά στο 75% του ύψους της κρατικής επιδότησης που χορηγείται στα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών, όπως έχουν ζητήσει οι προμηθευτές.
Ωστόσο η μεγάλη αύξηση της τιμής χονδρικής του ηλεκτρισμού τον Αύγουστο- σύμφωνα με τις διακυμάνσεις των τιμών στην Αγορά Επόμενης Ημέρες από την αρχή του μήνα ως σήμερα- και η συνεχιζόμενη άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου που προιωνίζεται πολύ υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού τον Σεπτέμβριο, καθιστούν εξαιρετικά υψηλό το κόστος αγοράς ρεύματος για τους προμηθευτές, οι οποίοι το αγοράζουν στην τιμή χονδρικής. Τα κεφάλαια κίνησης που απαιτούνται έχουν διογκωθεί και από την άλλη πλευρά αυξάνονται οι επισφάλειες, καθώς συνεχώς αυξάνονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί.
Σε πρόσφατη επιστολή της ΡΑΕ προς τον υπουργό Περιβάλλοοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, η Αρχή εκτιμούσε τους κόκκινους λογαριασμούς σε ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, εξ αιτίας της πρωτοφανούς ακρίβειας, δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο αλλά σχεδόν πανευρωπαϊκό και μάλιστα σε χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία έχουν αρχίσει να εμφανίζονται κινήματα “δεν πληρώνω”, που θυμίζουν τα πρώτα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, την περασμένη δεκαετία.
Η κρατική επιδότηση αναγράφεται μεν στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών και μειώνει την τελική τιμή χρέωσης ενέργειας καταβάλλεται όμως στους προμηθευτές, οι οποίοι την εισπράττουν μετά την εκκαθάριση του λογαριασμού με μία σχετική χρονική υστέρηση. Τα ποσά της επιδότησης, που για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ανέρχονται σε 200 ευρώ/MWh, χρηματοδοτούνται από Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Η προκαταβολή μέρους της επιδότησης- το ακριβές ύψος θα προσδιοριστεί εντός των ημερών-θα δώσει μία ανάσα στους προμηθευτές, ειδικά τους μη καθετοποιημένους οι οποίοι πλήττονται και περισσότερο την περίοδο αυτή, καθώς δεν μπορούν να αντισταθμίσουν μέρος του κόστους τους από την παραγωγή ηλεκτρισμού, όπως οι καθετοποιημένες εταιρίες.
Στις 20 Αυγούστου οι προμηθευτές αναμένεται να ανακοινώσουν τις χρεώσεις προμήθειας για τον Σεπτέμβριο και παρότι ορισμένες εταιρίες αναμένεται να διατηρήσουν σταθερό το τιμολόγιό τους, κυρίως αυτές που είχαν δώσει από τις υψηλότερες τιμές για τον Αύγουστο, άλλες αναμένεται να το ανεβάσουν.
Το πιθανότερο είναι ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να αυξηθεί και η κρατική επιδότηση, διαφορετικά θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση για τον καταναλωτή.
Ηδη τα υπουργεία Περιβάλλοντος- Ενέργειας και Οικονομικών εξετάζουν τα σενάρια για το ύψος της επιδότησης του Σεπτεμβρίου, η οποία φαίνεται ότι θα απορροφήσει περισσότερα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το μεγαλύτερο μέρος πάντως των εσόδων του ΤΕΜ δεν προέρχεται από τον προϋπολογισμό αλλά από την αγορά, αφού οι προμηθευτές πληρώνουν την τιμή χονδρικής ενώ οι παραγωγοί ρεύματος εισπράττουν τη χαμηλότερη τιμή πλαφόν ανά τεχνολογία , όπως αυτή ορίζεται κάθε μήνα. Η διαφορά - τα λεγόμενα υπερέσοδα-διοχευτεύεται στο ΤΕΜ, το οποίο τροφοδοτείται και από τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, που επίσης έχουν αυξηθεί, αλλά και άλλους πόρους της αγοράς ηλεκτρισμού.
Η ρυθμιστική παρέμβαση του υπουργού ΠΕΝ κ. Σκρέκα, εκτός από την προκαταβολή της επιδότησης στους προμηθευτές θα επιχειρήσει επίσης να βάλει φρένο στην αλλαγή προμηθευτή ρεύματος αν ο καταναλωτής δεν έχει εξοφλήσει τον προηγούμενο πάροχο. Πρόκειται για ένα ακόμα αίτημα των προμηθευτών ηλεκτρισμού, οι οποίοι φοβούνται ότι το φαινόμενο θα διογκωθεί, με την εφαρμογή του νέου καθεστώτος που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια να αλλάζουν πάροχο χωρίς ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.