Σε σύνολο 2.495 φορέων του δημοσίου που υπάρχουν στη χώρα μας, μόλις 221 έχουν ενεργοποιηθεί και έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο, όπως προβλέπει η σχετική ΚΥΑ που υπεγράφη τον Ιούλιο με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας της τάξης του 10% μέσα σε διάστημα ενός έτους. Αυτό αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός εσωτερικών Μ. Βορίδης κατά την κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργείων Ενέργειας, Εσωτερικών και Οικονομικών με θέμα τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο.
Προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι φορείς και να προχωρήσουν στην εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση η κυβέρνηση προχωρά στην ενεργοποίηση κινήτρων αλλά και αντικινήτρων.
Το Δημόσιο πρέπει να αποτελέσει το θετικό παράδειγμα για όλη την κοινωνία και να πρωταγωνιστήσει στις πρωτοβουλίες εξοικονόμησης ανέφερε ο ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας ο οποίος τόνισε ότι προωθούνται 3 δράσεις:
- Άμεσα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο έτος και μεσοπρόθεσμα κατά 30% μέχρι το 2030
- Δημιουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στο δημόσιο μέσω ψηφιακής πλατφόρμας
- Κίνητρα και αντικίνητρα για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων εξοικονόμησης
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ προβλέπεται για τα κτίρια του δημοσίου ο άμεσος ορισμός ενεργειακού υπευθύνου ο οποίος θα έχει μια σειρά από υποχρεώσεις βάσει της νομοθεσίας όπως η συντήρηση των κλιματιστικών και η ρύθμισή τους για ορθολογική χρήση, η απενεργοποίηση των συστημάτων ψύξης θέρμανσης όταν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, το κλείσιμο των ηλεκτρονικών συσκευών και των υπολογιστών όταν τελειώνει το ωράριο, ο φυσικός αερισμός των κτιρίων τη νύχτα τους θερινούς μήνες, η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, η βελτιστοποίηση του προγραμματισμού του οδοφωτισμού και η περιορισμένη λειτουργία του καλωπιστικού φωτισμού κλπ.
Ως προς τα αντικίνητρα, όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, εκδόθηκε ήδη εγκύκλιος η οποία προβλέπει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης "θα εξεταστεί εάν θα ενταχθούν οι φορείς του δημοσίου στον προγραμματισμό των προσλήψεων". Το ίδιο θα ισχύσει και για τον κύκλο κινητικότητας του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη είναι η πρώτη φορά που μια οριζόντια πολιτική για τους φορείς του δημοσίου συνδέεται με κυρώσεις σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί.
Όπως τόνισε ο αν. υπουργό οικονομικών Θ. Σκυλακάκης το ρεύμα κόστισε στο δημόσιο το 2021 700 εκατ. ευρώ συνεπώς από την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης θα προκύψει ένα πολύ αξιόλογο ποσό. Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα και τα αντικίνητρα του ΥΠΟΙΚ ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι:
- 1ον για όσο διάστημα ένας φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ Εξοικονόμησης δε θα αξιολογούνται αιτήσεις του για πρόσθετη χρηματοδότηση για κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους
- 2ον η Εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% στον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την προσθετη βοήθεια που θα δοθεί στους δήμους στο τέλος του έτους
- 3ον η επίτευξη των στόχων της εξοικονόμησης ενέργειας θα τεθεί ως όρος και για το σύστημα μπόνους που έχει θεσπιστεί για τους υπαλλήλους και τις διοικήσεις υπηρεσιών
- 4ον όσοι φορείς επιτυγχάνουν πρόσθετη εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 15% θα ενισχυθούν επιπλέον κατά 5%
- 5ον στο πλαίσιο της συστηματοποίησης θα αναπτυχθούν πρόσθετες δράσεις και ομάδες ενεργειακών αναλυτών θα συνδράμουν στο έργο των ενεργειακών υπευθύνων
Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες συστάσεις και συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας και στον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά ενώ θα υπάρξει και σχετική επικοινωνιακή καμπάνια. Ο ίδιος τόνισε ότι μελετώνται σχήματα οικονομικών κινήτρων που θα συνδυάζονται με εξοικονόμηση ενέργειας.