Nέες αυστηρές οδηγίες προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να μην ενσωματώσουν ως “πρκοκαταβολές” στους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου τις εκπτώσεις του Σεπτεμβρίου απηύθυνε χθες η ΡΑΕ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα “παραπλανητική” την τακτική αυτή
Σε αναλυτική της ανακοίνωση, η Αρχή υπενθυμίζει στους προμηθευτές ηλεκτρισμού την καταληκτική προθεσμία της 20ης Σεπτεμβρίου για την ανακοίνωση των τιμολογίων του Οκτωβρίου, προειδοποιεί να μην χρησιμοποιείται η πρακτική των “προκαταβολών’’ και τονίζει ότι όταν η επιδότηση υπερκαλύπτει τη χρέωση προμήθειας τότε θα πρέπει να εμφανίζεται στο τιμολόγιο ως “μηδενική” η σχετική χρέωση.
Στην περίπτωση δε που κάποιοι προμηθευτές έχουν ήδη περάσει ως “προκαταβολή” την έκπτωση του επόμενου μήνα, η ΡΑΕ ζητεί να προχωρήσουν άμεσα σε αποκατάσταση της στρέβλωσης.
Παραπλανητικό δέλεαρ
Σύγχυση στους καταναλωτές προκαλεί, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, η χορήγηση «προκαταβολών έναντι εκπτώσεων» στα τιμολόγια των παρόχων. Η Αρχή έχοντας εντοπίσει την πρόθεση ορισμένων προμηθευτών να παρέχουν, μέσω των λογαριασμών για τις καταναλώσεις ρεύματος του Αυγούστου 2022, προκαταβολή των εκπτώσεων του Σεπτεμβρίου 2022, επιφυλασσόμενοι όμως για την εκκαθάρισή τους -και, συνεπώς, για την αφαίρεση των ποσών αυτών- με τους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου 2022, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρακτική αυτή αποτελεί “παραπλανητικό δέλεαρ¨
“Η ΡΑΕ υποστηρίζει κάθε μέτρο που δύναται να αμβλύνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης για τους καταναλωτές, ακόμη και αν αυτό έχει τη μορφή της ταμειακής διευκόλυνσης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι το όφελος του καταναλωτή δεν τελεί υπό αιρέσεις και δεν συνεπάγεται μεγαλύτερους οικονομικούςκινδύνους σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο” αναφέρει η ανακοίνωση της Αρχής. Σύμφωνα με την ανάλυση της ΡΑΕ “ αν και η προκαταβολή της έκπτωσης του επόμενου μήνα μπορεί να θεωρηθεί εκ πρώτης όψεως ως μέτρο που συμβάλλει στη μείωση του πληρωτέου ποσού, ωστόσο, οι όροι που τη διέπουν εν τέλει αναιρούν το θετικό της πρόσημο, προσδίδοντάς της χαρακτηριστικά παραπλανητικού δέλεαρ».
Ως κύριο προβληματικό στοιχείο η ΡΑΕ εντοπίζει ότι η μείωση του λογαριασμού είναι μόνον πρόσκαιρη και ανατρέπεται στην περίπτωση που ο καταναλωτής αποφασίσει τον επόμενο μήνα να αλλάξει προμηθευτή. Δηλαδή, αν ο καταναλωτής ασκήσει την ελευθερία επιλογής προμηθευτή, κατόπιν στάθμισης των προσφερόμενων τιμολογίων, θα υποχρεωθεί στην επιστροφή του ποσού που είχε προκαταβληθεί. Δεδομένου του ύψους του ποσού της έκπτωσης – προκαταβολής, η άσκηση από τον καταναλωτή του δικαιώματος να αλλάξει προμηθευτή (“switching”) μπορεί να έχει οικονομικές συνέπειες τέτοιου μεγέθους που να καθιστούν επιζήμια την αλλαγή παρόχου. ‘Οπως υποστηρίζει η ΡΑΕ ο καταναλωτής πρακτικά χάνει το δικαίωμά του να επιλέξει το τιμολόγιο που τον συμφέρει περισσότερο και η προκαταβολή λειτουργεί στην ουσία σαν μοχλός δέσμευσης του πελάτη.
Πρόκειται για μία υπέρμετρη δέσμευση του καταναλωτή, που δεν αντιστοιχεί σε αντίστοιχη δέσμευση του προμηθευτή όσον αφορά στη συνέχιση της χορήγησης εκπτώσεων σε προκαθορισμένο ύψος, καθώς ο πάροχος επιφυλάσσεται για τον προσδιορισμό της έκπτωσης κάθε μήνα .
“Για τους λόγους αυτούς, η Αρχή θεωρεί ότι η στρατηγική της προκαταβολής εκπτώσεων, υπό τον όρο της επιστροφής τους σε περίπτωση μη συνέχισης της συμβατικής σχέση, παραπλανά τον καταναλωτή, τον δεσμεύει υπέρμετρα και καταλήγει ζημιογόνος για τα συμφέροντά του καθότι εν τέλει ακυρώνει το δικαίωμά του σε αλλαγή προμηθευτή. …..Συνιστά αδιαφανή και παραπλανητική τιμολόγηση, που παραβιάζει τόσο τις διατάξεις του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΠΗΕ) όσο και του πλαισίου των έκτακτων μεταβατικών ρυθμίσεων.” τονίζει η ανακοίνωση της ΡΑΕ, η οποία “απευθύνει αυστηρή σύσταση στους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας να απόσχουν οποιασδήποτε ενσωμάτωσης των εκπτώσεων του Σεπτεμβρίου 2022 στους λογαριασμούς Αυγούστου 2022 ως «προκαταβολής». Σε περίπτωση που έχει ήδη εμφιλοχωρήσει η εφαρμογή αυτή, η Αρχή καλεί τους Προμηθευτές να αναζητήσουν άμεσα κατάλληλο τρόπο για την αποκατάσταση της εν λόγω στρέβλωσης, ανταποκρινόμενοι στις εύλογες προσδοκίες των καταναλωτών που οι ίδιοι καλλιέργησαν” υπογραμμίζει ΡΑΕ
Στην ίδια ανακοίνωση, η Ρυθμιστική Αρχή υπενθυμίζει σε όλους τους προμηθευτές την υποχρέωσή τους να δημοσιοποιούν ως την 20η ημέρα κάθε μήνα τη χρέωση προμήθειας που θα ισχύει για τον επόμενο μήνα. Τονίζει ότι η πρόβλεψη καταληκτικής προθεσμίας αποσκοπεί στη διασφάλιση επαρκούς χρονικού περιθωρίου για τους καταναλωτές προκειμένου να εξετάσουν και συγκρίνουν τα προσφερόμενα τιμολόγια και να επιλέξουν το καταλληλότερο.Επισημαίνει ότι με την εκπρόθεσμη ανακοίνωση των τιμολογίων οι προμηθευτές “αποκομίζουν αθέμιτο αντι-ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που συνίσταται στη δυνατότητα επανασχεδιασμού της εμπορικής πολιτικής τους, εν γνώσει των (ήδη δημοσιευμένων) τιμολογίων των ανταγωνιστών τους.” Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζει την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των τιμολογίων ως “καταχρηστική πρακτική που στρεβλώνει ανεπίτρεπτα τον ανταγωνισμό και διακινδυνεύει τη ματαίωση του ωφέλιμου αποτελέσματος που απέβλεψε ο νομοθέτης” και προειδοποιεί για τις συνέπειες.
Μηδενικές Χρεώσεις
Δεδομένουότι η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος αποσκοπεί στον μετριασμό των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του ρεύματος και όχι στην ενίσχυση της υπερκατανάλωσης ηλεκτρισμού, η ΡΑΕ τονίζει ότι αν εξ αιτίας της επιδότησης προκύψει αρνητική χρέωση προμήθειας τότε ο προμηθευτής θα πρέπει να εφαρμόσει μηδενική χρέωση, όπως ορίζουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Αρνητικές χρεώσεις, εξ αιτίας του ύψους της επιδότησης, προκύπτουν σε αρκετούς καταναλωτές που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και τιμολογούνται βάσει του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογιου (ΚΟΤ).