Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για δεύτερη μέρα τη Δευτέρα, λόγω των φόβων για χαμηλότερη ζήτηση καυσίμων από την αναμενόμενη παγκόσμια ύφεση που πυροδοτήθηκε από την άνοδο των παγκόσμιων επιτοκίων και καθώς η άνοδος του δολαρίου ΗΠΑ περιορίζει τη δυνατότητα των καταναλωτών χωρίς δολάρια να αγοράζουν αργό. Η προσοχή στρέφεται, τώρα, στο τι μπορεί να κάνουν ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι υπό την ηγεσία της Ρωσίας (OPEC+), όταν συναντηθούν στις 5 Οκτωβρίου, αφού συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους στην τελευταία τους συνάντηση. Όμως, δεδομένου ότι ο ΟΠΕΚ+ παράγει πολύ κάτω από τη στοχευμένη παραγωγή του, οποιαδήποτε ανακοινωθείσα περικοπή ενδέχεται να μην έχει μεγάλο αντίκτυπο στην προσφορά.Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι ο ΟΠΕΚ + έχασε τον στόχο του κατά 3,58 εκατομμύρια bpd τον Αύγουστο, μεγαλύτερο έλλειμμα από τον Ιούλιο.
Ειδικότερα, στην παρούσα φάση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent για τον διακανονισμό Νοεμβρίου υποχώρησαν 1,35 δολάρια ή 1,57%, στα 84,80 δολάρια το βαρέλι στις 06:40 GMT. Το συμβόλαιο έπεσε στα 84,51 δολάρια, το χαμηλότερο από τις 14 Ιανουαρίου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση Νοεμβρίου υποχώρησαν 1,15 δολάρια ή 1,46%, στα 77,59 δολάρια το βαρέλι. Το WTI υποχώρησε στα 77,21 $, το χαμηλότερο από τις 6 Ιανουαρίου.
Και τα δύο συμβόλαια υποχώρησαν περίπου 5% την Παρασκευή.
Ο δείκτης δολαρίου που μετρά το δολάριο έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων σκαρφάλωσε σε υψηλό 20 ετών τη Δευτέρα.
Ένα ισχυρότερο δολάριο τείνει να περιορίσει τη ζήτηση για πετρέλαιο σε δολάρια, καθώς οι αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα για να αγοράσουν αργό.
Οι κεντρικές τράπεζες σε πολλές χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, των μεγαλύτερων καταναλωτών αργού στον κόσμο, αύξησαν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό που έχει οδηγήσει σε ανησυχίες ότι η σύσφιξη μπορεί να προκαλέσει οικονομική επιβράδυνση.
«Ένα σκηνικό σφιξίματος της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής από τις βασικές κεντρικές τράπεζες για να καταπνίξουν τον αυξημένο πληθωρισμό και μια εξαιρετική πορεία του δολαρίου προς υψηλά άνω των δύο δεκαετιών έχει εγείρει ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση και λειτουργεί ως βασικός αντίθετος άνεμος για το αργό τιμές», δήλωσε στο Ρόϊτερς η Σουγκάντα Σάχντεβα, αντιπρόεδρος έρευνας εμπορευμάτων της Religare Broking.
Ο ίδια αναμένει ότι οι τιμές του WTI θα μπορούσαν να βρουν ένα κατώτατο όριο στα 75 δολάρια το βαρέλι, ενώ για το Brent 80 δολάρια θα λειτουργήσουν ως μαξιλάρι.
Οι διαταραχές στην αγορά πετρελαίου από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύουν το ρωσικό αργό να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο, βοήθησαν σε κάποια υποστήριξη των τιμών.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού εμπόρου Vitol, Ράσεκ Χάρντι, δήλωσε ότι οι αποστολές καυσίμων επηρεάζονται με τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα που αναμένεται να ρέουν στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, ενώ οι προμήθειες από αυτά πηγαίνουν στην Ευρώπη.
Επιπλέον, ο Χάρντι είπε σε διάσκεψη για το πετρέλαιο στη Σιγκαπούρη ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) αργού αμερικανικού πετρελαίου αναμένεται να πηγαίνουν στην Ευρώπη για να καλύψουν το κενό στις ρωσικές προμήθειες.
Ο επικεφαλής της κολομβιανής κρατικής εταιρείας ενέργειας Ecopetrol δήλωσε στο ίδιο συνέδριο ότι πουλά περισσότερο πετρέλαιο στην Ευρώπη, αντικαθιστώντας τις ρωσικές προμήθειες, ενώ βλέπει αυξανόμενο ανταγωνισμό για μερίδιο αγοράς στην Ασία.