Περίπου 100 βιομηχανίες της χώρας, που λειτουργούν με φυσικό αέριο, ως πρώτη ύλη ή ως καύσιμο, έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν από την εφαρμογή μέτρων μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της σχετικής δυνατότητας που δίνει η απόφαση της ΕΕ για τον περιορισμό της κατανάλωσης αερίου κατά 15% κατά τη χειμερινή περίοδο. Όσες τελικώς δεν ενταχθούν στην εξαίρεση, φαίνεται ότι θα υπαχθούν σε ένα σύστημα εθελοντικών δημοπρασιών περικοπής της κατανάλωσης με αμοιβή, ενώ με δημοπρασίες, εν είδει της παλαιάς διακοψιμότητας, αναμένεται να αντιμετωπιστεί και η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού τις ώρες αιχμής, αν τελικώς το μέτρο υιοθετηθεί.
Το όλο θέμα εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, εν όψει και του Συβουλίου των υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιείται αύριο, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.
Οι 100 βιομηχανίες ζητούν να χαρακτηριστούν ως σημαντικές για την οικονομία της χώρας και την αλυσίδα παραγωγής, όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός της ΕΕ για την κατηγορία αυτή των επιχειρήσεων.
Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι ποιούς τελικά θα αφορά το μέτρο και πώς θα εφαρμοστεί. Οι επιχειρήσεις που ζητούν εξαίρεση θα πρέπει να υποβάλουν στη ΡΑΕ τη σχετική επιχειρηματολογία τους ως τις 10 Οκτωβρίου και η Αρχή θα αξιολογήσει τις προτάσεις τους και θα καταρτίσει τη σχετική λίστα στις 20 Οκτωβρίου. Παράλληλα πάντως, προτείνεται και ένα σύστημα εθελούσιας περικοπής της κατανάλωσης μέσω δημοπρασιών που θα διενεργεί ο ΔΕΣΦΑ με αποζημίωση για τους συμμετέχοντες.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι μεγάλοι καταναλωτές αερίου, όπως για παράδειγμα τα διυλιστήρια έχουν “γυρίσει|” ήδη στη χρήση νάφθας, ενώ σημαντική εξοικονόμηση αερίου αναμένεται να υπάρξει και από την καύση πετρελαίου, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε μήνα από τις πέντε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου, εκ των οποίων 2 της ΔΕΗ, 2 της Elpedison και 1 της “Ηρων”, με δυνατότητα αλλαγής καυσίμου. Ωστόσο, η ποσότητα εξοικονόμησης αερίου από αυτές τις δράσεις και μόνον δεν επαρκεί για να καλύψει τον στόχο περιορισμού της κατανάλωσης στο διάστημα Νοεμβρίου 2022 -Μαρτίου 2023 κατά 15% σε σχέση με τον μέσο όρο κατανάλωσης αερίου των 5 προηγούμενων ετών, κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δεν θα ήθελε τα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης αερίου, να αγγίξουν τους οικιακούς καταναλωτές, που χρησιμοποιούν το αέριο για θέρμανση. Οι προτροπές της κυβέρνησης για να γυρίσουν σε καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης όσοι μπορούν είναι πρακτικά ανεφάρμοστη για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι παλαιοί καυστήρες πετρελαίου έχουν αποξηλωθεί και οι νεότερες κατασκευές με θέρμανση αερίου δεν διαθέτουν τέτοιο εξοπλισμό. Βέβαια, όπως απέδειξε η πρακτική των καταναλωτών ηλεκτρισμού τους προηγούμενους μήνες, - τον Αύγουστο η πτώση της εγχώριας ζήτησης έπεσε πάνω από 13%-μία εξοικονόμηση εξ αιτία των υψηλών τιμών θα γίνει εκ των πραγμάτων από τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με αέριο.
Ηλεκτρική ενέργεια
Τέλος, όσον αφορά στις βιομηχανίες πολύ σημαντικό είναι και το ζήτημα της μείωσης κατανάλωσης ηλεκτρισμού στις αιχμές, μέτρο που θα συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Η αρχική ευρωπαϊκή πρόταση αναφέρεται σε μείωση κατά 5% της κατανάλωσης κατά τις ώρες αιχμής του συστήματος. Ας σημειωθεί ότι αρκετές χώρες- μέλη έχουν αντιταχθεί στη δεσμευτική εφαρμογή του εν λόγω μέτρου και προτείνουν τροποποιήσεις.
Ο υπουργός κ. Σκρέκας σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αποζημίωσης των επιχειρήσεων με στόχο την περικοπή της κατανάλωσης κατά τις ώρες αιχμής, τις οποίες προσδιόρισε μεταξύ 18:00 και 22:00.Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει σε «υφεσιακά μέτρα» δηλαδή σε αναγκαστικές περικοπές της ηλεκτροδότησης, ή σε μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
Πάντως για τον ακριβή προσδιορισμό των ωρών αιχμής αναμένεται οριστικοποίηση της εισήγησης του ΑΔΜΗΕ ο οποίος φαίνεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο στις ώρες αιχμής να συμπεριληφθούν και κάποιες πρωινές ή μεσημεριανές ώρες.
Ας σημειωθεί τέλος ότι, πολλές βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση, ούτως ή άλλως, απέφευγαν τη λειτουργία τους κατά τις ώρες αιχμής- όπως αυτές ορίζονταν ως τώρα- ή περίεκοπταν την παραγωγή τους, όποτε είχαν τη δυνατότητα, λόγω των υφηλών τιμών κατά τη διάρκεια των αιχμών. Η πρόταση της ΕΕ προβλέπει και την αποζημίωση των μονάδων για τον περιορισμό της κατανάλωσης.