Εξοικονόμηση ενέργειας, επιτάχυνση στις αδειοδοτήσεις για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διαφοροποίηση στους προμηθευτές φυσικού αερίου, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταφέρει να περάσει όχι απλώς τον ερχόμενο χειμώνα αλλά και για να αποθηκεύσει αρκετή ποσότητα φυσικού αερίου και για το 2023, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μία μόλις μέρα πριν από το Συμβούλιο της ΕΕ των υπουργών Ενέργειας, η αρμόδια Επίτροπος Κάντρι Σίμσον, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει αύριο στους 27 υπουργούς τις προτάσεις της ώστε να διασφαλιστεί ότι όσοι έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τις τρέχουσες τιμές ενέργειας θα συμβάλλουν σημαντικά προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών στους καταναλωτές. “Αύριο θα συζητήσουμε με τους υπουργούς πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Και θα καλύψουμε επίσης τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που έχουν επίσης πλεονάζοντα έσοδα που οφείλονται στην εμπόλεμη κατάσταση. Παράλληλα οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα έσοδα για την υποστήριξη των ευάλωτων καταναλωτών”, δήλωσε η Επίτροπος Σίμσον.
Ενώ οι πρωτεύουσες της ΕΕ μπορούν να δηλώσουν κάποιες επιτυχίες στις προσπάθειες απογαλακτισμού της Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο τους τελευταίους μήνες (νέοι προμηθευτές και αποθήκευση φυσικού αερίου περισσότερο του 85%) ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών – μελών προειδοποιεί ότι οι τελευταίες προτάσεις δεν αρκούν.
Σύμφωνα με την ίδια την Επίτροπο στο αυριανό Συμβούλιο Ενέργειας θα τεθεί και το ζήτημα για το ανώτατο όριο τιμών για τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου. “Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις, η μία από αυτές είναι η τιμή και η άλλη η παροχή ασφάλειας. Επομένως, ό,τι και να προτείνουμε πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι στην παγκόσμια αγορά και την αγορά LNG, ανταγωνιζόμαστε άλλες χώρες”.
Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί αγκάθι στην ΕΕ καθώς παρόλο που 15 κράτη – μέλη ζητούν πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου από όλες τις πηγές, δεν αρκούν για να περάσει η εν λόγω πρόταση με το καθεστώς της ειδικής πλειοψηφίας, καθώς κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία δεν φαίνεται προς το παρόν να συναινούν με την επιβολή πλαφόν. Ο λόγος είναι ότι τον επόμενο χειμώνα η ΕΕ θα πρέπει να βρει τρόπους να αποθηκεύσει φυσικό αέριο με την πιθανότητα οι ρωσικές ροές να έχουν διακοπεί εντελώς.
Διαμαρτύρονται οι βιομήχανοι
Οι υψηλές τιμές του αερίου και του ηλεκτρικού δημιουργούν «επικείμενο κίνδυνο» να υπάρξουν «απώλειες παραγωγής» και «διακοπή της λειτουργίας χιλιάδων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων», προειδοποίησε σήμερα ο BusinessEurope, ένας οργανισμός που αντιπροσωπεύει τους Ευρωπαίους εργοδότες.
Σε επιστολή που απευθύνει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η εργοδοτική ένωση ζητεί κυρίως μια χαλάρωση του πλαισίου των κρατικών αρωγών προς τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, την κατεπείγουσα αποσύνδεση των τιμών του ηλεκτρικού από αυτές του αερίου, καθώς και την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων για την παραγωγή ηλεκτρικού.
«Επείγει να βρούμε τα μέσα στο επίπεδο της ΕΕ για να αμβλύνουμε τον αντίκτυπο των τιμών της ενέργειας που παραλύει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, είναι ζήτημα επιβίωσης», υποστηρίζει το λόμπι των επιχειρήσεων, στο οποίο συμμετέχουν οργανισμοί όπως η Medef της Γαλλίας ή η BDA της Γερμανίας, την παραμονή μιας συνόδου των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες με θέμα την ενεργειακή κρίση.
Η Κομισιόν και οι 27 δυσκολεύονται μέχρι τώρα να βρουν λύσεις, καθώς τα ενεργειακά μίγματα και τα συμφέροντα των διαφόρων χωρών αποκλίνουν.
Περίπου «70% της ευρωπαϊκής παραγωγής λιπασμάτων σταμάτησε ή επιβραδύνθηκε, ενώ 50% της συνολικής ικανότητας παραγωγής αλουμινίου έχει χαθεί. Υφίσταται πραγματικός κίνδυνος επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι βιομηχανίες ισχυρής ενεργειακής έντασης να μετεγκατασταθούν οριστικά εκτός Ευρώπης», αναφέρει ο BusinessEurope, εκφράζοντας την ανησυχία του.
«Για να αποφύγουμε νέες απώλειες παραγωγής, το κοινοτικό πλαίσιο των κρατικών αρωγών πρέπει να προσαρμοστεί περαιτέρω, ώστε να επιτραπεί προσωρινά στα κράτη-μέλη να χορηγούν βοήθειες τις οποίες οι πληγείσες επιχειρήσεις έχουν τόσο ανάγκη», υπογράμμισε.
«Αυτοί που λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις οφείλουν να εξετάσουν κατεπειγόντως ένα προσωρινό μέτρο σε ευρωπαϊκή κλίμακα για την αποσύνδεση των τιμών του ηλεκτρικού από τις τιμές του αερίου. Αν σχεδιαστεί καλά (...), το μέτρο αυτό θα μπορούσε πράγματι να κάνει να μειωθούν οι λογαριασμοί της ενέργειας», διαβεβαιώνει το εργοδοτικό λόμπι.
«Κάθε μεγαβατώρα (ηλεκτρικού) και κάθε δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα (αερίου) θα μετρήσουν αυτό τον χειμώνα. Είναι δυνατό και απαραίτητο να κάνουμε περισσότερα για να αυξήσουμε την προσφορά ενέργειας στην Ευρώπη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εντατικοποιήσουμε περαιτέρω την εξωτερική δράση επί των προμηθευτών και να αναπτύξουμε το ταχύτερο επιπλέον δυνατότητες αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πυρηνική ενέργεια, την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και το φυσικό αέριο στην Ευρώπη», εκτιμά ακόμη ο BusinessEurope.
«Καθώς πολυάριθμες επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αρμόζει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές για να διευκολύνουμε την παραγωγή ενέργειας, μεταξύ άλλων και με προσωρινές νομοθετικές προσαρμογές ή μορατόριουμ», ζητεί ο εν λόγω οργανισμός, τη στιγμή που πυρηνικοί αντιδραστήρες διακόπτουν τη λειτουργία τους στο Βέλγιο και στη Γερμανία.
Στην Ελλάδα η φον ντερ Λάιεν
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραθέσει, σήμερα, δείπνο στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα, όπου θα μιλήσει στο Athens Democracy Forum.
Σχετική ανακοίνωση έγινε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.