Επιστολή με μπηχτές στέλνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων Μετάλλου Γιάννης Στεφανόπουλος στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και στον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας Γιάννη Τόλιο. Η Ομοσπονδία "χτυπά" το καμπανάκι για το ενεργειακό κόστος, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τακτική αναβολής στη λύση του προβλήματος, παρά το γεγονός ότι έχει εξαγγελθεί η αντιμετώπισή του, με τη σύσταση ειδική Επιτροπής. Συνδέει φυσικά τα υψηλά τιμολόγια του ρεύματος με τις θέσεις εργασίας στις χαλυβουργίες, καθώς βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Το κόστος στη βιομηχανία πάει από επιτροπή σε επιτροπή, χωρίς να έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση, παρά τις ανακοινώσεις για κατάθεση προτάσεων άμεσα εξαντλώντας την υπομονή των βιομηχάνων.
Σε προηγούμενη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Γ.Γ. Βιομηχανίας Γιάννης Τόλιος, ο Γ.Γ Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Απόστολος Αλεξόπουλος, η νέα Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. με επικεφαλής τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Μανώλη Παναγιωτάκη, το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), ευρεία αντιπροσωπεία της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), καθώς και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και η βουλευτής του Κυβερνώντος κόμματος Ευγενία Ουζουνίδου.
Ο υπουργός κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει δημιουργήσει αυτή την Επιτροπή για να εξεταστεί το αν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους, όπως και η διακοψιμότητα. Τι είναι η διακοψιμότητα; Επιτρέπει σε ενεργοβόρες βιομηχανίες να διακόπτουν για συγκεκριμένες περιόδους τη λειτουργία τους, μειώνοντας τη συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, με αντάλλαγμα εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης που καταναλώνουν, καθώς θα επιβαρύνουν λιγότερο το σύστημα. Το ζήτημα είναι στο τραπέζι περίπου δύο χρόνια, με την εφαρμογή να καθυστερεί λόγω κενού και στο θέμα της χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Roland Berger –μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων στρατηγικής στον κόσμο– για λογαριασμό της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν ένα από τα ακριβότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, η τελική τιμή για τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων εκπτώσεων των διμερών συμβάσεων και των συμβάσεων διακοψιμότητας, είναι 48 ευρώ η μεγαβατώρα, στην Ιταλία 52 ευρώ η μεγαβατώρα, στην Ισπανία 48 μεγαβατώρα και στην Ελλάδα 62 ευρώ η μεγαβατώρα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα πέντε μέτρα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν είναι: α) να συνεχιστούν οι εκπτώσεις που έχει δώσει η ΔΕΗ και τα επόμενα χρόνια, β) να εφαρμοστούν οι συμβάσεις διακοψιμότητας, γ) να προσαρμοστούν προς τα κάτω οι συντελεστές μη ενεργειακού κόστους (φόροι, τέλη), δ) να επιτραπούν οι εικονικές εισαγωγές ρεύματος και ε) να υπάρξει πραγματικό άνοιγμα της αγοράς με κατάργηση της υποχρεωτικής αγοράς.
Εξάλλου, ο ΣΕΒ με ειδικό υπόμνημα προτείνει τα εξής στον κ. Λαφαζάνη:
-Μείωση του επιπέδου ΕΦΚ που επιβάλλεται στο Φυσικό Αέριο που προορίζεται για βιομηχανική χρήση και για ηλεκτροπαραγωγή. Επισημαίνεται ότι η υιοθετηθείσα από την Ελλάδα επιβάρυνση μέσω του Ν. 3986/2011 ανέρχεται σε 5,4 € ΜW/h, τιμή που είναι διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου και δεκαπλάσια του προβλεπόμενου από την Οδηγία 2003/96/ΕΚ ελάχιστου επιπέδου (0,54 € ΜW/h).
-Συμβάσεις παροχής υπηρεσιών διακοπτόμενου φορτίου
- Άμεση ενεργοποίηση της σχετικής πρόβλεψης του Ν. 4203/13 μέσω της οριστικοποίησης του σχετικού σχεδίου Υπουργικής Απόφασης από τον ΑΔΜΗΕ και την υπογραφή του από τους αρμόδιους Υπουργούς. Πρόκειται για μία αμειβόμενη υπηρεσία που παρέχεται από μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας προς τους διαχειριστές του Συστήματος και συνίσταται κατά κανόνα στην επ' αμοιβή περικοπή φορτίου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με στόχο τη διασφάλιση της ευστάθειας του συστήματος μέσω της παροχής των αναγκαίων εφεδρειών και κατ' επέκταση την αποφυγή blackout και την αντιμετώπιση των διακυμάνσεων του φορτίου των μονάδων ΑΠΕ. Αποτελεί ένα από τα κατ' εξοχήν προωθούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρα για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των αγορών ηλεκτρισμού.
- Ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο των κατευθυντηρίων γραμμών (EEAG) για κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας για την περίοδο 2014-2020 (SWD (2014) 139, 140). Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Απριλίου 2014 στοχεύουν, κατά κύριο λόγο, στην υιοθέτηση μέτρων για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ενεργοβόρου ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε αντιστάθμισμα των εφαρμοζόμενων πολιτικών στους τομείς ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.
Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του σχεδίου προσαρμογής/συμμόρφωσης στις EEAG μέχρι την 1/7/2015,επείγει η επανεργοποίηση της Επιτροπής που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό από το ΥΠΕΚΑ.
-Με δεδομένο ότι οι κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν δυνατότητα ελάφρυνσης ή/ και απαλλαγής επιλεγμένων κλάδων της ενεργοβόρου βιομηχανίας, με τρόπο συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο ανταγωνισμού, προτείνεται η σύνθεση της Επιτροπής να συμπεριλάβει και εκπρόσωπο της βιομηχανίας, ο οποίος και θα αναδείξει τα ενδεδειγμένα σχετικά μέτρα.
Όλη η επιστολή:
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
΄Οπως γνωρίζετε, η Ομοσπονδία Μετάλλου και τα Σωματεία Εργαζομένων στις Βιομηχανίες Χάλυβα, έχουμε δώσει μαζικούς αγώνες για την υπεράσπιση της απασχόλησης, για το δικαίωμα στη δουλειά, για το δικαίωμα στη ζωή.
Επί σειρά ετών, οι Χαλυβουργοί είναι η καύσιμος ύλη στη Βιομηχανία με απολύσεις, με περικοπές μισθών και με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Για να προστατέψουμε τη δουλειά μας, για να υπάρξει το καθημερινό μεροκάματο, διεκδικήσαμε ό,τι έχουν πετύχει οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας.
Δηλαδή ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.
Σήμερα διεκδικούμε να γίνει άμεσα πράξη η προεκλογική θέση της Κυβέρνησης για ''..... φθηνό ρεύμα στα λαϊκά νοικοκυριά και στις χαλυβουργίες....''.
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής για την μείωση του κόστους της ενέργειας στη Βιομηχανία, μας δημιουργήθηκε η εντύπωση της παρελκυστικής τακτικής.
Αυτό θα έχει, κατά τη γνώμη μας, αυξημένες καταστροφικές συνέπειες στον κλάδο μας, στην απασχόληση, στην ανάπτυξη, στις εξαγωγές, στην ίδια την προοπτική της χώρας.
΄Ολοι εμείς, Συνδικάτα και Χαλυβουργοί, προσδοκούμε να δικαιωθούν οι αγώνες και οι ελπίδες μας, με την όσο το δυνατόν πιο σύντομη ρύθμιση του μέτρου της διακοψιμότητας.