To μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιριών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εξετάζει η ΡΑΕ, στο πλαίσιο του μέτρου για την επιβολή έκτακτης παρακράτησης στα “υπερέσοδα” των εταιριών του κλάδου, που εξήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Πρόκειται για ένα μέτρο, ουσιαστικά ένα νέο φόρο, που έχει ήδη δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις στην αγορά, με τις εταιρίες προμήθειας να εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη.
Στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ έχουν εισέλθει τα τιμολόγια των εταιριών προμήθειας και το μεικτό περιθώριο κέρδους κατά το χρονικό διάστημα από την εφαρμογή του νέου νόμου για την αγορά ηλεκτρισμού, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούλιο Με βάση τον νόμο αυτό, όπως ισχύει σήμερα, οι προμηθευτές καλούνται στις 20 κάθε μήνα να ανακοινώνουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα. Η ΡΑΕ φέρεται να οδηγείται στο συμπέρασμα ότι τα τιμολόγια των προμηθευτών διαμορφώνονται σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα, όταν ίσχυε η ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως προκύπτει τουλάχιστον από την επιστολή του προέδρου της ΡΑΕ Αθανάσιου Δαγούμα στον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, που αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών. Σύμφωνα με την επιστολή αυτή μετά τον Ιούλιο τα τιμολόγια λιανικής απογειώθηκαν. Ειδικά τον μήνα Σεπτέμβριο οι τιμές που ίσχυσαν ήταν κατά 57% υψηλότερες σε σχέση με εκείνες που θα διαμόρφωνε η «ρήτρα αναπροσαρμογής».
Οι πολύ υψηλές τιμές στα τιμολόγια προμήθειας οδηγούν σε μεγάλη αύξηση των επιδοτήσεων, που χορηγούνται μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Το Σεπτέμβριο η επιδότηση έφθασε στα 1,9 δισ. ευρώ.
Η ΡΑΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας εξετάζει την περίοδο αυτή “τη διαμόρφωση μηχανισμού για την ανάκτηση «υπερεσόδων» στο πλαίσιο της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργεια” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της. Στο πλαίσιο αυτό αξιολογείται το μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιριών προμήθειας κατά τους μήνες εφαρμογής του Προσωρινού Μηχανισμού Ανάκτησης Μέρους Εσόδων στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη την μεταβλητότητα της χονδρεμπορικής αγοράς και την αβεβαιότητα στην εκτίμηση του κόστους προμήθειας από τις εταιρίες προμήθειας.
Για τον νέο μηχανισμό ανάκτησης των “υπερεσόδων” των προμηθευτών, που δημιουργούνται εξ αιτίας των ακραίων μεταβολών στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας, έχει δηλώσει ότι στο τέλος Νοεμβρίου κάθε έτους, με την υποστήριξη της ΡΑΕ θα υπολογίζονται τα τυχόν υπερέσοδα των εταιρειών προμήθειας και θα ανακτώνται, προκειμένου να επιστρέψουν στους καταναλωτές μέσω των επιδοτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανισμός θα αφορά στα υπερέσοδα του προηγούμενου δεκαμήνου. Τα υπερέσοδα προκύπτουν σε περιπτώσεις που οι κρατικές επιδοτήσεις οδηγούν σε μηδενισμό των τιμολογίων ρεύματος, εάν η τιμή που έχουν προϋπολογίσει η προμηθευτές είναι κατά πολύ υψηλότερη από την τιμή που διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά. Αυτό συνέβη για παράδειγμα το Σεπτέμβριο, όταν η τιμή στη χονδρική αγορά ήταν κατά πολύ χαμηλότερη από ότι είχε προβλεφθεί.
Μέχρι στιγμής πάντως το σχέδιο αυτό δεν φαίνεται να έχει συζητηθεί με τους προμηθευτές, οι οποίοι περιμένουν την τελική ενημέρωση για τον τρόπο υπολογισμού του νέου φόρου για να αντιδράσουν. Ήδη ετοιμάζονται επιστολές των συλλογικών οργάνων των εταιριών (ΕΣΑΗ και ΕΣΠΕΝ) προς τον κ. Σκρέκα , ενώ οι εταιρίες από την πλευρά τους αναμένουν την οριστικοποίηση του νέου μηχανισμού για να αποφασιστεί αν θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Ας σημειωθεί τέλος, ότι ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων από τους προμηθευτές θα είναι ο πέμπτος ή έκτος “φόρος” που επιβάλλεται στην αγορά ενέργειας και τις εταιρίες καυσίμων, από τότε που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση.