Υπαρκτό και ζεστό ενδιαφέρον από funds για την Πειραιώς και την Εθνική, η απόκτηση του 5,13% της Alpha από την Reggeborgh (γνωστή από τη συμμετοχή της στην Ελλάκτωρ), το επικείμενο deal στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η πολυαναμενόμενη συμφωνία Cenergy (οικογένεια Στασινόπουλου) με την δανέζικη Orsted, ακόμα και το come back του κατασκευαστή Δημήτρη Κούτρα, για την απόκτηση ισχυρής θέσης στην κατασκευαστική εταιρεία Δομική Κρήτης, δημιουργούν εν μέσω οικονομικής κρίσης και χρηματιστηριακής θύελλας νέα προοπτική για την αξία των ελληνικών assets. Οι πληροφορίες γύρω από τα deals είναι ικανές, σύμφωνα με την αγορά, να αλλάξουν το momentum στο χρηματιστηριακό ταμπλό, αν και οι εξελίξεις πλέον δρομολογούνται από το εξωτερικό.
Μόνο στα ψιλά δεν πέρασε από την αγορά η χθεσινή πληροφορία ότι το ION Group με έδρα τον Καναδά, αλλά με Ιταλό CEO κατέθεσε μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε πρόταση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την απόκτηση του 27% στην Τράπεζα Πειραιώς. Η η πρόταση της ION δημιουργεί και κλίμα, αλλά και τάση, για μία μετοχή, την Πειραιώς που είχε γράψει ιστορικά χαμηλά στα 73 λεπτά το καλοκαίρι που μας πέρασε. Πλέον με βάση την πρόταση της ION, αποτιμά την Πειραιώς στο 1,670 εκατ. Ευρώ από 1,5 δις. Ευρώ σήμερα, δημιουργώντας δυνητικά νέα αξία για την τιμή της μετοχής.
Η μόνη υπαρκτή συμμετοχή ξένου επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο τράπεζας σήμερα είναι μόνο αυτή της REGGEBORGH INVEST B.V. στην Alpha Bank με 5,158%. Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο απώτερος στόχος του Χένρι Χόλτερμαν είναι η συμμετοχή του να ανέλθει κοντά στο 10%, πληροφορία που δεν έχει διαψευστεί αρμοδίως, αλλά συντηρείται.
Η περίπτωση της Εθνικής που είναι και η πιο πρόσφατη και αφορά στην κατάθεση αραβικής πρότασης από το Private Investment Fund, το κρατικό Sovereign fund της Σαουδικής Αραβίας τελεί εν ισχύ, χωρίς όμως, το ΤΧΣ να κινείται σε χρόνο… αγοράς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κλείσει η συμφωνία με την Rothchild ως σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων, αλλά εκκρεμεί το deal με τον σύμβουλο διάθεσης της συμμετοχής του 40% ή έως το 40% της Εθνικής.
Εν αναμονή του deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την First Sentier Investors τελεί η αγορά εδώ και αρκετό διάστημα. Το deal αφορά στον πλειοψηφικό έλεγχο της Τέρνα Ενεργειακή. Η μετοχή εμφανίζει τα περισσότερα κέρδη στο ταμπλό φέτος από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με απόδοση σχεδόν 30%.
Τις προϋποθέσεις για νέα deal σηματοδοτούν οι κινήσεις του Σωκράτη Κόκκαλη στην Ιντρακόμ, με την απόσχιση του κλάδου των ακινήτων και πριν από λίγους μήνες την πώλησης της συμμετοχής στην Ιντρακάτ στους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη. Με την μετοχή στα επίπεδα του 1,70 – 1,69 ευρώ, η κεφαλαιοποίηση ξεπερνάει τα 141 εκατ. Ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί η συνεχής ενίσχυση του ποσοστού εκ μέρους των βασικών μετόχων κ.κ. Σωκράτη Κόκκαλη και Δημήτρη Θεοδωρίδη.
Στα βήματα επιχειρηματικής συμφωνίας με την Δομική Κρήτης και τον κ. Γιώργο Συνατσάκη, επικεφαλής της εταιρείας που έχει πτυχία ΣΤ’ Τάξεως, άρα είναι ικανή να διεκδικήσει δημόσια έργα, βρίσκεται ο κ. Δημήτρης Κούτρας. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατασκευαστής κ. Κούτρας με θητεία, μεταξύ άλλων, στην Ελλάκτωρ και την Ιντρακάτ (όπου διατηρεί το 8,13%) θα διεκδικήσει από κοινού τη Δομική Κρήτης με άλλη κατασκευαστική του εξωτερικού.
Το deal που αναμένει σχεδόν οκτώ μήνες η αγορά είναι αυτό της Cenergy με την δανέζικη Orsted. Οι συζητήσεις με τους Δανούς για τη συνεργασία στην κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων inter-array καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών στο Maryland των ΗΠΑ συνεχίζονται, αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.
Η Orsted έχει αναλάβει μεγάλα έργα στις ΗΠΑ στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων με την προϋπόθεση να «στήσει» εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων και να δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας για αυτό επιδιώκει τη συμμαχία με τα Ελληνικά Καλώδια που έχουν αναπτύξει υψηλή τεχνογνωσία στον τομέα.