Οι κυβερνητικές ανακολουθίες, η διστακτικότητα και η ατολμία, αποτυπώνονται στο Χρηματιστήριο, τα ομόλογα και την πραγματική οικονομία. Η κατάσταση αρχίζει και γίνεται πλέον εκνευριστική, όσο η κυβέρνηση αργεί να αντιληφθεί ότι είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο θα πρέπει να οδηγηθεί σε μία συμφωνία. Το αν ο ΦΠΑ θα ενισχυθεί ή όχι, αν θα μπουν φόροι στις τραπεζικές συναλλαγές ή όχι, αν θα παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ ή όχι, μικρή σημασία έχουν. Άπαντες, αγορά και κοινωνία έχουν συνειδητοποιήσει και κυρίως έχουν προεξοφλήσει ότι χωρίς κόστος, στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και η οικονομία, παραμονή στο ευρώ δεν υπάρχει. Ο πρωθυπουργός επιδιώκει την παραμονή στο ευρώ, αλλά δεν γίνεται χωρίς μέτρα ή έστω κάποια παρέκκλιση από τις «κόκκινες» γραμμές. Και εν τέλει, έμπειροι διαχειριστές δεν μπορούν να καταλάβουν το λόγο που έχει γίνει… Ανατολικό ζήτημα η διαπραγμάτευση, αφού η κυβέρνηση έχει μπροστά της καθαρή τετραετία. Η κόπωση στο ταμπλό είναι εμφανής και προκύπτει από τον τζίρο, που βαίνει μειούμενος. Από την άλλη, υπάρχει ανησυχία για το τι θα διαμειφθεί στις επαφές του πρωθυπουργού στη Ρίγα της Λετονίας με την Καγκελάριο Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η ΕΚΤ κρατεί προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά της και γενικότερα, όλα δείχνουν ότι υπάρχει στάση αναμονής, το αργότερο όμως, μέχρι τέλος Μαϊου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση ασχολείται με τη... Ζωή Κωνσταντοπούλου, που συμμετέχει, παρά την ιδιότητα της προέδρου της Βουλής, σε κομματικές διαδηλώσεις.
Την ίδια ώρα, επαναφέρει το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας στο προσκήνιο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του τόσο στη Wall Street Journal όσο και στη Les Echos.
Ο κ. Σόιμπλε ξεκαθαρίζει χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, όπως το έπραξα το 2012. Θα ήμουν πολύ προσεκτικός στο να επαναλάβω αυτήν την εκτίμηση με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση».
Επίσης, σχολιάζοντας – αρκετούς μήνες μετά – το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι «η κυρίαρχη, δημοκρατική απόφαση των Ελλήνων (σ.σ.: στις εκλογές) μας έφερε σε μία δύσκολη κατάσταση».
Όπως αναφέρει η WSJ ο κ. Σόιμπλε εμφανίζεται απόλυτα αποφασισμένος να μην «ενδώσει» σε πιέσεις και να μην δεχθεί οποιοδήποτε συμβιβασμό στο θέμα της Ελλάδας, καθώς υπογραμμίζει ότι χωρίς συμφωνία, το ελληνικό πρόγραμμα λήγει σε έξι εβδομάδες και δεν απομένει άλλη επιλογή για τη χώρα πέραν της χρεοκοπίας και της αδυναμίας αποπληρωμής των υποχρεώσεών της.
Τεχνικές στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη βγαίνουν στις 760/710 μονάδες ενώ αντίστοιχα οι πρώτες αντιστάσεις τοποθετούνται στις 850 και έπειτα στις 920 μονάδες.
Ο συνολικός τζίρος των συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 75 εκατ. ευρω ενώ στις επιμέρους μετοχές ξεχώρισαν οι : Eurobank με κλείσιμο -4,08% και τα 0,141 ευρώ με όγκο 64,6 εκατ. τεμαχίων, η ΔΕΗ με αντίστοιχη πτώση της τάξης του 4% ενώ αντίθετα θετικά κινήθηκαν οι μετοχές των: ΟΠΑΠ (+1,16%), Viohalco (+4.2%), ΕΥΔΑΠ (+1,2%).