Είναι πολύ δαπανηρό για τις κυβερνήσεις να βοηθούν τους πάντες με τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας τους, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Ο πρόεδρός της είπε ότι τα προγράμματα στήριξης του Covid δεν είχαν στοχεύσει αρκετά στους πιο ευάλωτους και έτσι το χρέος θα χρειαστεί δεκαετίες για να αποπληρωθεί. Ο Ντέϊβιβτ Μάλπας δήλωσε ότι η ίδια πολιτική υιοθετείται για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας. «Οι κυβερνήσεις λένε ότι θα φροντίσουμε για όλους, κάτι που είναι πολύ ακριβό», ανέφερε. Σπρώχνει το παγκόσμιο χρέος σε επίπεδα ρεκόρ και οι άνθρωποι που βρίσκονται στο κάτω μέρος της εισοδηματικής κλίμακας πλήττονται περισσότερο.
Έρευνες δείχνουν ότι το πρόγραμμα ενεργειακής υποστήριξης πχ, του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ ακριβό στην τρέχουσα μορφή του. Η κυβέρνηση περιορίζει τους μέσους λογαριασμούς για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν μια τυπική ποσότητα ενέργειας σε 2.500 £ ετησίως για έξι μήνες, αλλά θα επανεξετάσει την υποστήριξη που προσφέρεται από τον Απρίλιο.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών είπε ότι το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 30 δισεκατομμύρια λίρες, επειδή δεν ήταν στοχευμένο. Σημείωσε επίσης ότι τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 20 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως εάν τους δοθεί κίνητρο να επενδύσουν σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως τα ηλιακά πάνελ.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι κυβερνήσεις δανείστηκαν δισεκατομμύρια για να ξεπεράσουν τα lockdown. Πλήρωναν για προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, όπως άδεια, αυξημένες πληρωμές παροχών και δάνεια και επιχορηγήσεις για επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν.
Ο Μάλπας τόνισε ότι υπάρχει μια αποδεκτή οικονομική άποψη για ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας, κάποια προστασία για τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Οι επιδοτήσεις θα πρέπει να είναι προσωρινές και να απευθύνονται σε όσους τις χρειάζονται περισσότερο, πρόσθεσε. Πολλές από τις επιδοτήσεις Covid δεν ήταν στοχευμένες. «Πήγαν σε όλους... και τώρα οι συνέπειες επιστρέφουν. Οι άνθρωποι θα μείνουν για χρόνια και ακόμη και δεκαετίες να πληρώνουν για αυτό το χρέος», κατέληξε.
Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών αναφέρει ότι το παγκόσμιο χρέος ξεπέρασε τα 305 τρισεκατομμύρια δολάρια νωρίτερα μέσα στο έτος και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί άνοδο των τιμών της ενέργειας. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις έχουν θεσπίσει ενεργειακές επιδοτήσεις για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά να πληρώσουν για τις αυξανόμενες τιμές. Η ενεργειακή κρίση έρχεται σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις έχουν ήδη δημιουργήσει μεγάλα ποσά χρέους.
Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας ανησυχεί ότι η πρόσθετη βοήθεια για τους ανθρώπους θα ωθήσει τον πληθωρισμό -το μέτρο της αύξησης των τιμών- ακόμη υψηλότερα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα κορυφωθεί φέτος στο 9,5% και λέει ότι δεν θα αρχίσει να μειώνεται πριν από το 2024, αναγκάζοντας πολλές χώρες με πολίτες χαμηλού εισοδήματος να αθετήσουν την αποπληρωμή δανείων οδηγώντας τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στη φτώχεια.