To τέλος ενός έπους στο διεθνή χώρο των επιχειρήσεων με δίκες, ηχηρές αντιπαραθέσεις και ...περίεργους ελιγμούς. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Ίλον Μασκ, ολοκλήρωσε την εξαγορά του Twitter με 44 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και έναν επενδυτή στην εταιρεία. Ο ίδιος ο Μασκ έγραψε στο Twitter «το πουλί ελευθερώθηκε», σε μια προφανή αναφορά στο κλείσιμο της συμφωνίας.
Ορισμένα κορυφαία στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του αφεντικού, Παράγκ Αγράουαλ, φέρεται να απολύθηκαν. Μέχρι το πρωί της 28ης Οκτωβρίου το Twitter δεν είχε ακόμη επιβεβαιώσει την εξαγορά, αλλά ένας επενδυτής της εταιρείας δήλωνε σε διεθνή μέσα ότι η συμφωνία είχε ολοκληρωθεί. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αγράουαλ, ο οικονομικός διευθυντής Νεντ Σίγκαλ, και η κορυφαία νομικός και στέλεχος της εταιρείας, Βιτζάϊα Γκαντέ, δεν είναι πλέον στην εταιρεία, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ. Οι δύο πρώτοι, μάλιστα, οδηγήθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters!
Ο συνιδρυτής του Twitter, Μπιζ Στόουν, ευχαρίστησε τους αποχωρήσαντες για τη «συλλογική συνεισφορά» τους στην επιχείρηση. Οι μετοχές της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα ανασταλούν από διαπραγμάτευση την Παρασκευή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης .
Ο Μασκ είπε ότι αγόρασε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για να βοηθήσει την ανθρωπότητα και ότι ήθελε «ο πολιτισμός να έχει μια κοινή ψηφιακή πλατεία πόλης» ("civilization to have a common digital town square"). Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μασκ ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο με τον εαυτό του να μπαίνει στα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο κρατώντας έναν νεροχύτη κουζίνας με τη λεζάντα: «Αφήστε τον να βυθιστεί!». Άλλαξε, επίσης το προφίλ του στο Twitter για να διαβάσει «Chief Twit».
Αρκετοί αναλυτές υποστήριξαν ότι το τίμημα που πληρώνει τώρα ο Μασκ για την εταιρεία είναι πολύ υψηλό δεδομένης της πτώσης των αξιών πολλών μετοχών τεχνολογίας και του αγώνα του Twitter να προσελκύσει χρήστες και να αναπτυχθεί. Σε ένα πρόσφατο call, ο ιδρυτής της Tesla είπε ότι το Twitter ήταν «ένα περιουσιακό στοιχείο που έχει μαραζώσει για πολύ καιρό, αλλά έχει απίστευτες δυνατότητες, αν και προφανώς εγώ και οι άλλοι επενδυτές πληρώνουμε υπερβολικά για το Twitter αυτή τη στιγμή». Οι πρώτες επενδύσεις του Ίλον στο Twitter διέφυγαν αρχικά της προσοχής του κοινού. Τον Ιανουάριο άρχισε να κάνει τακτικές αγορές μετοχών και στα μέσα Μαρτίου είχε συγκεντρώσει μερίδιο 5% στην εταιρεία.
Τον Απρίλιο, αποκαλύφθηκε ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter και μέχρι το τέλος του μήνα επιτεύχθηκε συμφωνία για την αγορά της εταιρείας για 44 δισ. δολάρια. Είπε ότι σχεδίαζε να καθαρίσει τους λογαριασμούς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και να διατηρήσει την πλατφόρμα ως χώρο για την ελευθερία του λόγου. Όμως, στα μέσα Μαΐου, ο ίδιος ως παραγωγικός χρήστης του Twitter, είχε αρχίσει να αλλάζει γνώμη σχετικά με την αγορά, επικαλούμενος τις ανησυχίες ότι ο αριθμός των ψεύτικων λογαριασμών στην πλατφόρμα ήταν μεγαλύτερος από ότι ισχυριζόταν το Twitter. Τον Ιούλιο ανέφερε πως δεν επιθυμούσε, πλέον, να εξαγοράσει την εταιρεία. Το Twitter, ωστόσο, έλεγε από την πλευρά του ότι ο δισεκατομμυριούχος είχε δεσμευτεί νομικά στην εξαγορά και τελικά υπέβαλε μήνυση για να τον κρατήσει στη συμφωνία.
Στις αρχές Οκτωβρίου, ο Μασκ αναβίωσε τα σχέδιά του για την εξαγορά της εταιρείας υπό τον όρο ότι οι νομικές διαδικασίες θα είχαν παύσει. Σε ιδιωτικά μηνύματα που αποκαλύφθηκαν στα δικαστικά αρχεία, ο Μασκ έλεγε ότι ο Αγράουαλ δεν καταλάβαινε πώς να διορθώσει τα προβλήματα της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων. Οι αναφορές για την απομάκρυνσή του θα θεωρηθούν ως σήματα σαφούς αλλαγής κατεύθυνσης για το Twitter. Ο Μασκ που αυτοαποκαλείται «απόλυτος της ελευθερίας του λόγου», έχει επικρίνει τις πολιτικές μετριοπάθειας του Twitter και οι ειδήσεις θα χαιρετιστούν με ανάμεικτα συναισθήματα από χρήστες και υπαλλήλους του Twitter.
Πολλοί άνθρωποι υπέρ της συντηρητικής πολιτικής των ΗΠΑ θα γιορτάσουν την αποχώρησή του Αγράουαλ. Θεωρούν ανθρώπους σαν και αυτόν και τον προκάτοχό του, Τζακ Ντόρσεϊ, ως «φιλελεύθερους» (με την αμερικανική λογική του όρου) που περιορίζουν την ελευθερία του λόγου. Πιστεύουν, επίσης, ότι υπό τη διαχείριση τους το Twitter είχε λογοκρίνει τις συντηρητικές φωνές -μια κατηγορία που το Twitter αρνείται.
Φαίνεται ότι, τώρα, ο Μασκ που βρίσκεται στο τιμόνι του οργανισμού, πολλά άτομα που έχουν αποκλειστεί για ρητορική μίσους ή παραπληροφόρηση μπορεί να προσκληθούν ξανά στην πλατφόρμα. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραμένει αποκλεισμένος από το Twitter -μια απόφαση που ο Μασκ είχε πει στο παρελθόν ότι ήταν "ανόητη" και ότι θα ανακαλούσε. Ωστόσο, ο κ. Τραμπ επέμεινε ότι δεν θα ενεργοποιήσει εκ νέου τον λογαριασμό του -προτιμώντας αντ’ αυτού να δημοσιεύσει στη δική του πλατφόρμα Truth Social. Εν τω μεταξύ, άλλοι φοβούνται ότι η χαλάρωση των πολιτικών μετριοπάθειας θα επιτρέψει την εξάπλωση της ρητορικής μίσους. Σε ένα tweet που απηύθυνε στους διαφημιστές του Twitter, ο Μασκ είπε ότι η πλατφόρμα δεν θα μπορούσε να γίνει «δωρεάν για όλους» και πρέπει να είναι «ζεστή και φιλόξενη για όλους».
Ως ιδιοκτήτης του Twitter, αναφέρθηκε ευρέως στο ότι σχεδίαζε μεγάλες περικοπές προσωπικού. Ωστόσο, το Bloomberg ανέφερε ότι ο δισεκατομμυριούχος αρνήθηκε ότι θα περιόριζε το 75% του προσωπικού σε μια συνάντηση με υπαλλήλους. Αλλά η εργασία στο Twitter μπορεί να γίνει με επαχθείς όρους... Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla είχε προηγουμένως αναρτήσει στο Twitter ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προβλέπουν προσδοκίες εργασιακής ηθικής που είναι «ακραίες». Ο επιχειρηματίας έχει επίσης αναρτήσει ότι τα σχέδιά του για το Twitter περιλαμβάνουν το «X, η εφαρμογή για όλα».
Κάποιοι εισηγούνται αυτό να είναι κάτι που μοιάζει με την εξαιρετικά επιτυχημένη κινεζική εφαρμογή WeChat, ένα είδος «σούπερ εφαρμογής» που ενσωματώνει διαφορετικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των πληρωμών και των παραγγελιών φαγητού. Οι καιροί αλλάζουν ραγδαία…