Στους περιορισμούς στα διμερή συμβόλαια επιμένει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, προτείνοντας εμμέσως πλην σαφώς η μόνη εταιρία που θα μπορεί να συνάψει τέτοια συμβόλαια να είναι και πάλι η ΔΕΗ για το 25% της παραγωγής της, έναντι του 20% που ισχύει σήμερα και ως το τέλος του χρόνου..
Πρόκειται για την απόφαση της ΡΑΕ σύμφωνα την οποία μόνον οι εταιρίες με μερίδιο αγοράς άνω του 40%, εν προκειμένω μόνον η ΔΕΗ, μπορούν να διαθέσουν με διμερή συμβόλαια ως το 20% της παραγωγής τους. Η συγκεκριμένη απόφαση ισχύει ως το τέλος του 2022 και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ανανέωσή της. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας, για την ενίσχυση της ρευστότητας του χρηματιστηρίου, τάσσεται υπερ του περιορισμού αυτού, πράγμα που εξ αρχής προκάλεσε αντιδράσεις κυρίως από τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας, οι οποίοι θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται οποιαδήποτε δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών και μεγάλων καταναλωτών.
Το μέτρο, όταν εφαρμόστηκε με την έναρξη του Target Model, αφορούσε αρχικά το ποσοστό που μπορούσαν να διαθέσουν με διμερή συμβόλαια όλες οι καθετοποιημένες εταιρίες. Τροποποιήθηκε όμως τις αρχές του 2022 και διατηρήθηκε μόνο για τη ΔΕΗ.
Υπέρ της σταδιακής άρσης του πλαφόν έχει τεθεί ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας.
Η εισήγηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που έθεσε σε διαβούλευση η ΡΑΕ, προβλέπει και πάλι την επιβολή του μέτρου στις εταιρίες με μερίδιο αγοράς στη λιανική 40% και παροχή δυνατότητας σύναψης διμερών συμβολαίων μέχρι του 25% της παραγωγής τους, έναντι 20% το 2022.
Η πρόταση του ΕΧΕ, η οποία βασίζεται σε μελέτη της ελληνικής αγοράς από την εταιρία ECCO, αναφέρει ότι τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποδεικνύουν την ελάχιστη χρήση της δυνατότητας σύναψης διμερών συμβολαίων από τους Συμμετέχοντες της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και υποστηρίζει ότι το πλαφόν έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διατήρηση ισορροπίας μεταξύ της Προθεσμιακής Αγοράς και της Αγοράς Επόμενης Ημέρας σε ότι αφορά τη δυνατότητα άσκησης ισχύος από τη ΔΕΗ αλλά και για τη διατήρηση συνθηκών επαρκούς ρευστότητας στην αγορά.
Επισημαίνει ότι, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά:
- παρουσιάζει δομικές ασυμετρίες ως προς τη διαμόρφωση διαφοροποιημένων χαρτοφυλακίων,
- η ΔΕΗ θα διατηρήσει στο άμεσο μέλλον τα υφιστάμενα χαρακτηριστικά καθετοποίησης και διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου,
- διατηρεί υψηλό βαθμό εξάρτησης των εσόδων των μονάδων ΑΠΕ από το διαμορφούμενο επίπεδο της τιμής εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και αναπτύσσει ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα παραγωγής, και,
- θα επηρεαστεί από πολιτικές απόσυρσης λιγνιτικής παραγωγής οι οποίες θα διαφοροποιήσουν το μίγμα χαρτοφυλακίου καθετοποιημένων παραγωγών, το αντίστοιχο κόστος και αντίστοιχα τις στρατηγικές σύναψης προθεσμιακών συμβολαίων και ανάληψης φυσικής παράδοσης.