Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης Λόρενς Γουόνγκ έλαβαν ενιαία θέση για τη συνέχιση της συνεργασίας με την Κίνα, αλλά, παραμένουν προσηλωμένοι στη "διαφοροποίηση". Ο Σολτς, που παρευρέθηκε για πρώτη φορά στο Συνέδριο Γερμανικών Επιχειρήσεων Ασίας-Ειρηνικού, στη Σιγκαπούρη, είπε ότι οι οικονομίες πρέπει να εμβαθύνουν στο ελεύθερο εμπόριο ενόψει της γεωπολιτικής έντασης και να μην στραφούν στον προστατευτισμό. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι: «Το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο ωφελεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Παραμένει το θεμέλιο της ευημερίας μας».
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Γερμανία επιθυμεί να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς με την Ασία-Ειρηνικό, όχι μόνο με την Κίνα, σύμφωνα με την επιδίωξη της εμπορικής διαφοροποίησης. Η διαφοροποίηση, όπως εξήγησε, δεν αποσυνδέει και η κατανόηση αυτού σε μια εποχή κατά την οποία έννοιες όπως το «nearshoring», ήτοι «αποπαγκοσμιοποίηση» και η αυτάρκεια κερδίζουν έδαφος, είναι ζωτικής σημασίας. «Η αποπαγκοσμιοποίηση δεν είναι επιλογή για κανέναν από εμάς».
Κατά τον Σόλτς, εξ άλλου, προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η επισιτιστική ανασφάλεια μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω της καινοτομίας και του ανταγωνισμού που εκδηλώνεται μέσω του εμπορίου.
Σχεδόν 600 Γερμανοί και περιφερειακοί ηγέτες Ασίας-Ειρηνικού ήταν παρόντες στην κεντρική ομιλία του, στην κορυφαία επιχειρηματική εκδήλωση για τις γερμανικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Ήταν ένας από τους δύο μόνο σταθμούς μεταξύ του ταξιδιού της καγκελαρίου στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα και της συνάντησης των ηγετών της G-20 στο Μπαλί της Ινδονησίας αυτή την εβδομάδα -επισκέφθηκε και το Βιετνάμ.
Όταν ρωτήθηκε πώς οι γερμανικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τόσο τον ανταγωνισμό όσο και τη συνεργασία με την Κίνα, ο Σολτς απάντησε ότι η Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει την Κίνα εάν είναι σε θέση να διαφοροποιήσει την οικονομία και τις αλυσίδες εφοδιασμού της.
Χρησιμοποίησε, δε, τα παραδείγματα της Γερμανίας που στήριξε τις βιομηχανίες ημιαγωγών, τεχνητής νοημοσύνης και μπαταριών. Σε αυτούς τους τομείς, η Κίνα είναι, ταυτόχρονα, ανταγωνιστής και προμηθευτής.
Η εξάρτηση της Γερμανίας από την Κίνα για αγαθά, ιδιαίτερα βασικά υλικά , έχει τεθεί υπό έλεγχο.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Σιγκαπούρη και η Γερμανία, ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος υπηρεσιών της Σιγκαπούρης στην ΕΕ, υπέγραψαν ένα νέο μνημόνιο κατανόησης, το «πλαίσιο Γερμανίας-Σιγκαπούρης για την αειφορία και την καινοτομία».