Οι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ και εκτός ΟΠΕΚ θα μπορούσαν να επιβάλουν βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου την Κυριακή, σύμφωνα με ενεργειακούς αναλυτές, καθώς η ευρύτερα αυτή ενεργειακή αυτή συμμαχία σταθμίζει τον αντίκτυπο μιας εκκρεμούς απαγόρευσης στις εξαγωγές αργού της Ρωσίας και του ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο. Η συμφωνία που επετεύχθη από τους εκπροσώπους των 27 στις Βρυξέλλες, προβλέπει ένα αρχικό πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή θα είναι έως και 9 ευρώ χαμηλότερη από την πιο πρόσφατη τιμή αγοράς για το ρωσικό πετρέλαιο Urals.
Η απόφαση (με ισχύ από τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου) προβλέπει την αναθεώρηση του ανώτατου ορίου τιμών κάθε δύο μήνες. Θα πρέπει πάντα να είναι τουλάχιστον 5% κάτω από μια μέση τιμή που καθορίζεται από τη Διεθνή Οργώνση Ενέργειας (IEA). Εκτός από την ΕΕ, στο πλαφόν θα συμμετέχουν χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.
Ο ΟΠΕΚ+ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, θα συνεδριάσει την Κυριακή για να αποφασίσει για την επόμενη φάση της παραγωγής.
Η πολυαναμενόμενη συνάντηση έρχεται και με βάση τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και την αποδυνάμωση της ζήτησης αργού στην Κίνα και τους εντεινόμενους φόβους για ύφεση.
Ο ΟΠΕΚ+ φημολογείται ότι εξετάζει μια περικοπή με βάση την αδυναμία της ζήτησης, ειδικά στην Κίνα, τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, η κίνηση της Κίνας σε εθνικό επίπεδο δεν μειώνεται δραματικά.
Το Κρεμλίνο είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό...
Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν, τέλος, ότι ένα πλαφόν στα 60 δολάρια δεν θα είχε καμία επίδραση αυτή τη στιγμή. Κι αυτό επειδή οι Ρώσοι πουλάνε το πετρέλαιό τους αυτή τη στιγμή σε χαμηλότερες τιμές. Η τιμή spot για το πετρέλαιο Urals είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη χαμηλότερη. Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με μεγάλους πελάτες έχουν έκπτωση και δεν θα επηρεαστούν καθόλου από ένα ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου.