Στις αρχές του νέου έτος μπορεί τελικώς να ψηφιστεί από τη Βουλή η τροπολογία για την έκτακτη εισφορά στα υπερέσοδα των προμηθευτών ηλεκτρισμού, καθώς το βαρύ πρόγραμμα του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και η επικείμενη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023 την ερχόμενη εβδομάδα, περιορίζουν σημαντικά τα χρονικά περιθώρια.
Ο κ. Σκρέκας αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ, όπου θα συμμετάσχει στο συνέδριο Capital Link και στη συνέχεια μεταβαίνει απ’ ευθείας στις Βρυξέλλες, για το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Η επιστροφή του στην Αθήνα προγραμματίζεται για το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου. Εντωμεταξύ, στις 15 Δεκεμβρίου ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και ακολουθεί στις 17/12 η ψηφοφορία. Κατόπιν η Βουλή κλείνει για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.
Από την άλλη πλευρά, κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι ο υπουργός θα ήθελε όσο το δυνατόν πιο σύντομα να καταθέσει τη σχετική τροπολογία στη Βουλή και στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να προλάβει να την καταθέσει εντός τους έτους.
Πρόκειται για τη γνωστή νομοθετική παρέμβαση που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς στόχο έχει να επιβάλει έναν ειδικό φόρο ή εισφορά που μπορεί να φθάνει ως και το 100% των υπερεσόδων τους από τους προηγούμενους μήνες. Το υπουργείο με τα έσοδα αυτά επιδιώκει να τροφοδοτήσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο χρηματοδοτεί το επίδομα, που καταβάλλεται στους λογαριασμούς ρεύματος. Στόχος είναι να μειωθεί όσο είναι δυνατόν η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από την καταβολή των επιδομάτων.
Αν και για τους λογαριασμούς ρεύματος του Δεκεμβρίου, λόγω της μείωσης των χρεώσεων που είχαν κάνει οι πάροχοι, το δημόσιο δεν χρειάστηκε να χρηματοδοτήσει το ΤΕΜ, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει άρδην τον Ιανουάριο, καθώς οι τιμές χονδρικής του ρεύματος έχουν αυξηθεί σημαντικά, σε επίπεδα μάλιστα που αρκετοί προμηθευτές διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες αγοράς ενέργειας στη χονδρική, με τα έσοδα της λιανικής. Τον Νοέμβριο, υπήρξαν ημέρες, που η μέση τιμή χονδρικής είχε πέσει κοντά στα 200 ευρώ/MWh, ενώ χθες ξεπέρσε τα 400 ευρώ/MWh. Σήμερα υποχωρεί στα 345,09 ευρώ/MWh (-13,09%)
Ας σημειωθεί ότι οι προμηθευτές ηλεκτρισμού ανακοινώνουν στις 20 κάθε μήνα τα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα, διαμορφώνοντας τις τιμές χρέωσης βάσει πρόβλεψης για το πώς θα κινηθεί η αγορά. Οι χρεώσεις των παρόχων για τον Ιανουάριο αναμένεται να ανακοινωθούν στις 20 Δεκμβρίου, ενώ τα τρέχοντα τιμολόγια είχαν ανακοινωθεί τον Νοέμβριο, μήνα κατά τον οποίο οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού είχαν υποχωρήσει.
Ο παράγων που επιβαρύνει σημαντικά τις προβλέψεις για τον Ιανουάριο είναι η άνοδος που παρουσιάζει το συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF για τις παραδόσεις Ιανουαρίου. Χθες έκλεισε στα 141,250 ευρώ/MWh (4,863%), με ανοδική τάση κατά τη λήξη της συνεδρίασης, δείχνοντας ότι έχει εγκαταλείψει την κλίμακα των 110-120 ευρώ στην οποία κινείτο τον Νοέμβριο.
Τέλος, δεν αποκλείεται στους λογαριασμούς ρεύματος του Ιανουαρίου, στο σκέλος που αφορά στην επιδότηση να υπάρξουν νέες αλλαγές, καθώς το πρόσφατο Eurogroup αμφισβήτησε έντονα το μοντέλο των οριζόντιων επιδοτήσεων προς όλους τους καταναλωτές, ένα μοντέλο που λίγο ως πολύ εφαρμόζουν σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ για να μετριάσουν τις επιπτώσεις στην κοινωνία και επιχειρήσεις. Η εισήγηση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος, με βάση όσα συζητήθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας είναι το μοντέλο των δύο επιπέδων, με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να λαμβάνουν επιδότηση μέχρι ένα βασικό επίπεδο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Οταν όμως ξεπερνούν το επίπεδο αυτό, τότε προτείνεται να χρεώνονται στην κανονική τιμή.
Το μέτρο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα και αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, ενώ δεν αποκλείεται να φθάσει και στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις πιέζονται από τις αντιδράσεις των καταναλωτών για το υψηλό ενεργειακό κόστος.