Η Ολλανδία και η Αυστρία ήταν οι μόνες δύο χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία για το νέο ανώτατο όριο τιμής του φυσικού αερίου. Και αυτό λόγω ανησυχιών για μεγάλες αναταράξεις στην ενεργειακή ασφάλεια και τις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ, σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Ενέργειας Rob Jetten (Euractive).
Το νέο ανώτατο όριο τιμής του φυσικού αερίου της ΕΕ – ο λεγόμενος μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς – έχει σχεδιαστεί για να περιορίζει τις υπερβολικές τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά, όπως φαίνεται δεν είναι όλοι πεπεισμένοι επί του προκειμένου.
«Παραμένω ανήσυχος για μεγάλες αναταράξεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, για τις οικονομικές επιπτώσεις και, κυρίως, ανησυχώ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια εφοδιασμού», δήλωσε ο Jetten, ένας από τους σκεπτικιστές για το μέτρο.
Μόλις εφαρμοστεί, το μέτρο θα περιορίσει τις τιμές στον κύριο κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου της ΕΕ εάν υπερβούν τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για τρεις συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες και εάν είναι υψηλότερες από τις παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 35 ευρώ ανά MWh.
Θα είναι σε ισχύ για ένα χρόνο και, όταν ενεργοποιηθεί, θα περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε ένα ορισμένο επίπεδο ανάλογα με την παγκόσμια τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Η Γερμανία –ένας άλλος …σκεπτικιστής– το υποστήριξε τελικά λόγω των αυξημένων διασφαλίσεων για το ανώτατο όριο και της αυξημένης φιλοδοξίας σε έναν συνοδευτικό νόμο για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ωστόσο, ο Jetten πιστεύει ότι ο μηχανισμός παραμένει δυνητικά μη ασφαλής και δεν λύνει το βασικό πρόβλημα που προκαλεί τα ενεργειακά δεινά της Ευρώπης.
«Για να λύσουμε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, πρέπει να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να αγοράζουμε αέριο από κοινού για να αποτρέψουμε τις ισχυρές αυξήσεις των τιμών», είπε ο Jetten.
Εν τω μεταξύ, δήλωσε ικανοποιημένος που δύο άλλα μέτρα που ήταν σε εκκρεμότητα εγκρίθηκαν τη Δευτέρα. Στόχος τους είναι να επιταχύνουν την έγκριση για κοινή αγορά φυσικού αερίου και να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη αντιμετωπίζοντας ζητήματα αδειοδότησης.