Σε νομοθετική ρύθμιση που θα εξαιρεί από το πλαφόν-τιμής των ηλεκτροπαραγωγών τα διμερή συμβόλαια προμήθειας ρεύματος προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας, πράγμα που ανοίγει το δρόμο για να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενεργοβόρων βιομηχανιών και της ΔΕΗ για τις νέες συμβάσεις.
Ας σημειωθεί ότι, οι συμβάσεις που έχουν με τη ΔΕΗ πολλές βιομηχανίες με ηλεκτροδότηση στην Υψηλή Τάση λήγουν στο τέλος του χρόνου και ότι οι διαπραγματεύσεις για νέα διμερή συμβόλαια έχουν παγώσει από τον Ιούλιο, όταν τέθηκε σε ισχύ ο μηχανισμός ανάκτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Το πλαφόν λειτούργησε ανασταλτικά στη σύναψη διμερών συμβάσεων προμήθειας, καθώς η εκκαθάριση των παραδόσεων γίνεται μέσω του χρηματιστηρίου, με την επιβολή της ανώτατης τιμής, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πραγματική τιμή διάθεσης, όπως αυτή έχει συμφωνηθεί μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή.
Η ρύθμιση που σχεδιάζει το υπουργείο θα εξαιρεί από το πλαφόν στην τιμή παραγωγού, την ηλεκτρική ενέργεια που θα διατίθεται μέσω διμερών συμβολαίων με φυσική παράδοση (ΡΡΑ), αφού η εκκαθάρισή της δεν θα γίνεται πλέον μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται ότι η ΔΕΗ θα μπορεί να διαπραγματευτεί ξανά μακροχρόνιες συμβάσεις παράδοσης με τις μεγάλες βιομηχανίες. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν βιομηχανικοί κύκλοι, οι οποίοι θεωρούν ότι το πλαφόν στην τιμή παραγωγού είναι το σημαντικότερο εμπόδιο για τη σύναψη διμερών συμβολαίων με την εταιρία. Αναφέρουν επίσης ότι ο τρόπος εφαρμογής του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς αντίκειται στον Κανονισμό της ΕΕ (2022/1854), ο οποίος προβλέπει πως το πλαφόν σε μια διμερή σύμβαση πρέπει να εφαρμόζεται στα πραγματικά έσοδα του παραγωγού και όχι στα προσωρινά.
Ωστόσο παραμένει το ερώτημα πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να εφαρμοστεί στην πράξη η νέα ρύθμιση και σε ποιά τιμή θα πληρώνουν στο μεσοδιάστημα το ρεύμα οι βιομηχανίες των οποίων οι συμβάσεις με τη ΔΕΗ εκπνέουν στις 31.12.22. Αυτός είναι και ο λόγος που οι βιομηχανίες ζητούν την παράταση της ισχύουσας σύμβασης μέχρι να συναφθούν τα νέα ΡΡΑ με τη ΔΕΗ, η οποία πάντως μέχρι σήμερα δεν δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση.
Εκτός από τη νομοθετική ρύθμιση, για να εφαρμοστεί το νέο μέτρο θα χρειαστούν μία σειρά από διαδικασίες, που πιθανόν να απαιτήσουν μήνες για να ολοκληρωθούν. Γισ παράδειγμα απαιτούνται αλλαγές στον Κανονισμό Λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κλπ
‘Ενα άλλο ζήτημα που θέτουν οι επιχειρήσεις είναι να μπορούν να συνάπτουν με τους ίδιους όρους -δηλαδή εκκαθάριση εκτός του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και χωρίς πλαφόν- διμερή συμβόλαια χρηματοοικονομικής φύσης για ενέργεια προερχόμενη από μονάδες ΑΠΕ (virtual πράσινα PPAs)
Σύμφωνα με βιομηχανικές πηγές, η μόνη διαφορά μεταξύ των χρηματοοικονομικών ΡΡΑs ( με πλήρη καθορισμό της μονάδας παραγωγής και του αγοραστή) και των ΡΡΑs με φυσική παράδοση, είναι η μεσολάβηση ενός προμηθευτή. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό, όταν το «πράσινο» ΡΡΑ καλύπτει μόνο μέρος του φορτίου του καταναλωτή. Η υποχρεωτική μεσολάβηση του προμηθευτή αποτελεί εμπόδιο για τη σύναψη «πράσινων» ΡΡΑs μεταξύ της βιομηχανίας και του παραγωγού, υποστηρίζουν βιομηχανικές πηγές, τονίζοντας ότι το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει με τους καθετοποιημένους προμηθευτές, οι οποίοι έτσι θα βρεθούν σε κυρίαρχη θέση στην αγορά των πράσινων PPAs.