Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Η γνωστή ετήσια συνάντηση όπου μια παγκόσμια ελίτ επιχειρηματιών, πολιτικών και οικονομολόγων κάνουν τολμηρές προβλέψεις και προσπαθούν να καθορίσουν την ατζέντα για το επόμενο έτος, χωρίς να τα καταφέρνουν πάντα σωστά…
Ας θυμηθούμε κάποιες χαρακτηριστικές εκτιμήσεις που εκφράστηκαν στην εν λόγω διοργάνωση τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις που ακολούθησαν και κυρίως, τις τρέχουσες.
Για τη μοίρα της ευρωπαϊκής οικονομίας υπήρξε μεγάλη ανησυχία στην ετήσια συνάντηση του Νταβός το Μάϊο του 2022, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ, είχε πει σε ένα πάνελ: «Νομίζω ότι είναι πολύ πιο ανησυχητικό για την Ευρώπη, ακριβώς εν μέσω των καταιγίδων από τις αλυσίδες εφοδιασμού και την ενεργειακή κρίση και λόγω της εγγύτητας σε ορισμένες από τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν στην Ουκρανία». Όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει ύφεση στην Ευρώπη, η Φρέιζερ, τότε, απάντησε οριστικά: «Ναι, και, ελπίζω να κάνω λάθος»…
Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης της περιοχής έχει δεχθεί πλήγμα και ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί, η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει την ύφεση. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπάρξουν στοιχεία ύφεσης εντός των προσεχών μηνών, αλλά αναμένουν ότι θα είναι «ήπια». Η Berenberg, για παράδειγμα, αναμένει ότι το ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) θα μειωθεί κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ φέτος.
Ωστόσο, η Goldman Sachs βελτίωσε τις προοπτικές της για την περιοχή, λέγοντας ότι αυτή την εβδομάδα δεν προβλέπει πλέον ύφεση για τη ζώνη του ευρώ. «Διατηρούμε την άποψή μας ότι η ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ θα είναι ασθενής τους χειμερινούς μήνες, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν αναζητούμε πλέον μια τεχνική ύφεση. Αυτό αντανακλά μια πιο ανθεκτική αναπτυξιακή δυναμική στο τέλος του περασμένου έτους, απότομα χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και νωρίτερα την Κίνα που ανοίγει ξανά», ανέφεραν στο σημείωμα οι αναλυτές της Goldman. Προέβλεψαν ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 0,6% για το 2023, σε σύγκριση με τις προσδοκίες συναίνεσης για συρρίκνωση 0,1%.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζορτζ Σόρος, ήταν εκείνος που προειδοποιούσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Νταβός, το 2018, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να οδεύουν προς έναν πυρηνικό πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες βαδίζουν σε μια πορεία προς τον πυρηνικό πόλεμο αρνούμενοι να αποδεχθούν ότι η [Βόρεια] Κορέα έχει γίνει πυρηνική δύναμη», έλεγε τότε. Η κυβέρνηση Ομπάμα έκανε εξ άλλου λόγο, το 2016, για κορυφαίο κίνδυνο όσον αφορά την εθνική ασφάλεια. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφύγει οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα. Στην πραγματικότητα, οι πρόσφατες ανησυχίες προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνονται στη Ρωσία, στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία.
Στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, εξ άλλου, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες καθ′ όλη τη διάρκεια του 2022. Αλήθεια όμως, ποιοι περίμεναν και ποιοι όχι την κατάρρευση του FTX που κάποτε έπαιζε με ανταλλαγή crypto 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων; Ο Μπρετ Χάρισον, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της FTX US, στο Νταβός το 2022, υποστήριζε ότι η εταιρεία βρισκόταν σε «πολύ καλό σημείο» όσον αφορά το κεφάλαιο και εξέταζε τις εξαγορές. Οι αρχές των ΗΠΑ, ωστόσο, συνέλαβαν τον Σαμ Μπανκμαν-Φριντ, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, το Δεκέμβριο, και τον κατηγόρησαν για απάτη μέσω τραπεζικών υπηρεσιών, απάτη επί τίτλων και ξέπλυμα χρήματος. Ο ίδιος δήλωσε αθώος...
Το 2019, ο Τζεφ Σουμαχερ, ιδρυτής της BCG Digital Ventures, είπε κατά τη διάρκεια ενός πάνελ στο Νταβός ότι η τιμή του bitcoin θα μπορούσε να πέσει στο μηδέν. Το Bitcoin είχε μια ασταθή πορεία, αλλά το 2021 και το 2022 έφτασε σε επίπεδα πολύ πάνω από αυτά του 2019. Έκτοτε υποχώρησε από τα ιστορικά υψηλά του, αλλά τα επίπεδα συναλλαγών του αυτή την εβδομάδα εξακολουθούσαν να είναι υψηλότερα από αυτά πριν από τέσσερα χρόνια.
Στο Νταβός του 2020, ο τότε Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, δήλωνε βέβαιος ότι θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Σολτς, ο οποίος είναι τώρα καγκελάριος της χώρας, είχε πει τότε: «Στο τέλος, γνωρίζουμε ότι το εμπόριο είναι πιο επιτυχημένο εάν δεν υπάρχουν πάρα πολλά εμπόδια». Και οι δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν επιλύσει ορισμένες εμπορικές διαφορές από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν, το 2021, αλλά, εξακολουθούν, σήμερα, να απέχουν σημαντικά από μια συνολική εμπορική συμφωνία. Στην πραγματικότητα, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον νόμο του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, υποστηρίζοντας ότι εισάγει διακρίσεις σε βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών και δεν ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες εμπορίου…