Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες της Exxon Mobil στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, με μεγάλες προσδοκίες για τα τελικά αποτελέσματα, καθώς κάποιοι εκτιμούν ότι η περιοχή μπορεί να κρύβει κοιτάσματα φυσικά αερίου ικανά να καλύψουν το κενό της Ευρώπης από την απουσία του ρωσικού αερίου για 10 χρόνια, δηλαδή περί τα 30 bcm.
Bέβαια όλα αυτά, με την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες, πράγμα που δεν αναμένεται πριν το 2025, καθώς τότε θα ακολουθήσει η ερευνητική γεώτρηση.
Πρόκειται για το βασικό συμπέρασμα από τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα σε δημοσιογράφους, χθες το βράδυ, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τη μετεξέλιξη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε σε HEREMA .
O κ. Σκρέκας δήλωσε ακόμα ότι οι σεισμικές έρευνες θα ολοκληρωθούν χωρίς την απεικόνιση σε
3D, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, δήλωσε πως γενικότερα η ελληνική πλευρά είναι ανοιχτή στην είσοδο τρίτων παικτών.
Ας σημειωθεί τέλος, ότι χθες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου η ΑΕΠ0 (Απόφαση για την Έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων) για την ερευνητική γεώτρηση της Energean στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων, όπου της έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης.
Σχετικά με την αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη ο υπουργός φάνηκες αρκετά επιφυλακτικός, λέγοντας πως θα πρέπει να αναμένεται μία δύσκολη τριετία, αφήνοντας να εννοηθεί πως πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθούν οι προμήθειες αερίου από την Κίνα.
Στην εκδήλωση για το rebranding της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, ο πρόεδρος της εταιρίας Ρίκαρντ Σκούφιας και ο διευθύνων σύμβουλος Αρης Στεφάτος έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στους νέους τομείς, πέρα από τους υδρογονάνθρακες, που αναλαμβάνει η Herema (από την επωνυμία της στα αγγλικά Hellenic Hydrocarbons and Energy Resources Management Company) για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, των έργων αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και αργότερα για το υδρογόνο.