H νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση των διμερών συμβολαίων προμήθειας “πράσινης” ηλεκτρικής ενέργειας (ΡΡΑ) από το πλαφόν στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ως τα μέσα Φεβρουαρίου, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες να συγκλίνουν ότι η διάταξη θα αφορά μόνον τα PPA με φυσική παράδοση και όχι τα χρηματοοικονομικά.
Η εξαίρεση των ΡΡΑαπό το πλαφόν στην τιμή ηλεκτρισμού χονδρικής, που έχειεπιβληθεί από τον Ιούλιο του 2022 εκτιμάται ότι θα ανοίξει το δρόμο για τη σύναψη των διμερών συμφωνιών. Μέχρι τώρα τέτοιες συμφωνίες δεν υπογράφονται, καθώς με το υφιστάμενο σύστημα τιμολογούνται στην τιμή- πλαφόν, επειδή εκκαθαρίζονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και όχι στην τιμή που θα είχαν συμφωνήσει ο παραγωγός με τον καταναλωτή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας της ρύθμισης. Ωστόσο, παρά το αίτημα της βιομηχανίας αλλά και αρκετών μη καθετοποιημένων παραγωγών ΑΠΕ να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση και τα συμβόλαια με χρηματοοικονομικά παράγωγα φαίνεται ότι τελικώς η διάταξη θα αφορά μόνον στα συμβόλαια φυσικής παράδοσης.
Ορισμένοι κύκλοι αποδίδουν την απροθυμία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας να συμπεριλάβει στην εξαίρεση και τα χρηματοοικονομικά PPA, στην ανησυχία της κυβέρνησης μήπως μειωθούν υπέρμετρα τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) από τον μηχανισμό του πλαφόν στη χονδρική αγορά. Ηδη τα έσοδα του μηχανισμού έχουν υποχωρήσει αισθητά εξ αιτίας της πτώσης στην τιμή ηλεκτρισμού και θα μειώνονται αυτόματα όσο υποχωρεί η τιμή χονδρικής. Η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τη μείωση της ηλεκτροπαραγωγής από το συγκεκριμένο καύσιμο, έχει ως αποτέλεσμα τα έσοδα του μηχανισμού να προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τις ΑΠΕ, οι οποίες αμείβονται στην τιμή- πλαφόν των 85 ευρώ/MWh. Η εξαίρεση των πράσινων PPA από το πλαφόν, σημαίνει ότι ένα σημαντικό τμήμα της παραγόμενης πράσινης ενέργειας- που σήμερα περνά υποχρεωτικά και τιμολογείται με το πλαφόν- θα βγει πρακτικά εκτός Χρηματιστηρίου Ενέργειας και εκτός πλαφόν, άρα δεν θα αποδίδει έσοδα στον μηχανισμό. Τα δε χρηματοοικονομικά PPA έχουν τη δυναμική να αυξήσουν σημαντικά το μερίδιο των ΑΠΕ που θα μπορεί να εξαιρεθεί του πλαφόν.
Από την άλλη πλευρά όμως, η βιομηχανία επιμένει για τα χρηματοοικονομικά PPA, καθώς το προφίλ κατανάλωσης των περισσότερων μεταποιητικών μονάδων δεν μπορεί να συνδυαστεί με τη στοχαστική παραγωγή των ΑΠΕ
Είναι χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις της πρόσφατης επιστολής του ΣΕΒ προς τον πρωθυπουργό, την οποία συνυπέγραψε το σύνολο των βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας. «Τα PPAs (Purchase Power Agreements) δεν μπορούν να υλοποιηθούν με το νέο μηχανισμό αποζημίωσης που ισχύει από το καλοκαίρι για τις ΑΠΕ (85€/MWH). Πρέπει να εξαιρεθούν από αυτό καθώς αποτελούν βασικό εργαλείο μείωσης του κόστους ενέργειας των επιχειρήσεων. Η ρύθμιση η οποία έχει εξαγγελθεί δεν πρέπει να περιορίζεται στην εξαίρεση μόνο των διμερών συμβολαίων με φυσική παράδοση αλλά να περιλαμβάνει και τα χρηματοοικονομικά (virtual) διμερή συμβόλαια, με την προϋπόθεση να είναι σε αυτά πλήρως καθορισμένα τόσο η μονάδα παραγωγής όσο και ο αγοραστής. Η εξαίρεση μόνο των ΡΡΑs με φυσική παράδοση αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τις μικρές βιομηχανίες να συνάψουν συμφωνίες με παραγωγούς ΑΠΕ, διότι εξαρτώνται από τη σύμφωνη γνώμη ενός προμηθευτή» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.
Υπερ της εξαίρεσης των PPAs από το πλαφόν έχει ταχθεί και ο ΕΣΑΗ, ο σύνδεσμος των ιδιωτικών εταιριών ηλεκτροπαραγωγής, όπως και η ΔΕΗ, καθώς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Γιώργος Στάσσης , έχει δηλώσει ότι για να συναφθούν μακροχρόνια συμβόλαια είναι αναγκαία η εξαίρεση τους από το πλαφόν.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που την περίοδο αυτή δεν οριστικοποιούνται διμερή συμβόλαια προμήθειας μεταξύ βιομηχανιών και ΔΕΗ, αφού όλοι αναμένουν την εξαίρεση των πράσινων PPAs από το πλαφόν. Δεδομένου δε ότι για πολλές βιομηχανίες, οι προηγούμενες συμβάσεις με τη ΔΕΗ έληξαν στο τέλος του 2022, η καθυστέρηση στη ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης σημαίνει πρακτικά ότι οι εταιρίες θα πληρώσουν σε τιμές αγοράς και η μόνη έκπτωση θα προέλθει από το ύψος της επιδότησης.
Ας σημειωθεί τέλος ότι σήμερα το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος της επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος τον Φεβρουάριο.