Στο επόμενο βήμα για τη μετάβαση στη νέα εποχή προχωρούν η Μότορ Οιλ και η ΔΕΗ με τη συνεργασία τους για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, μέσω της σύστασης της εταιρείας Hellenic Hydrogen, που ανακοίνωσαν χθες. Το νέο σχήμα, στο οποίο η πετρελαϊκός όμιλος μετέχει με 51% και η ΔΕΗ με το υπόλοιπο 49%, ιδρύεται σε μία περίοδο που η ΕΕ προετοιμάζει ειδικές δημοπρασίες για την ενίσχυση των πρότζεκτ παραγωγής υδρογόνου με ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ (πράσινο υδρογόνο).
Η πρώτη δημοπρασία ή ανταγωνιστική διαδικασία της κατηγορίας αυτής θα διεξαχθεί από την Κομισιόν το φθινόπωρο του 2023. Το σχέδιο προβλέπει την αμοιβή των νικητών της δημοπρασίας με ένα σταθερό premium για κάθε κιλό ανανεώσιμου υδρογόνου, που θα παράγεται, για μία περίοδο 10 ετών. Αναμένεται να λειτουργήσει ως κίνητρο για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, ανάλογο με τα tax credits επί της παραγωγής που δίνουν οι ΗΠΑ. Υπάρχει όμως και μία βασική διαφορά : Το premium, το ύψος του οποίου θα προσδιοριστεί από τις προσφορές στη δημοπρασία, θα κάνει την ευρωπαϊκή ενίσχυση πιο αποτελεσματική και γρήγορη, χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ και η Motor Oil συνεργάζονται σε επιχειρηματικό σχέδιο για την παραγωγή υδρογόνου. Οι δύο εταιρίες, συμμετείχαν μαζί με άλλες στο πρότζεκτ White Dragon για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία με τη χρήση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,5 GW. Tελικώς το πρότζεκτ αυτό, προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, στο οποίο συμμετείχαν 10 εταιρίες ελληνικές και ξένες, δεν επελέγη στα πιλοτικά έργα, τα οποία θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ.
Τώρα όμως, στο πλαίσιο των στόχων του Net Zero και της αναπροσαρμοσμένης βιομηχανικής πολιτικής της Ευρώπης, δημιουργούνται νέα χρηματοδοτικά σχήματα.
Τον Ιούνιο του 2023 η Κομισιόν πρόκειται να ανακοινώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την πρώτη πιλοτική δημοπρασία, με ενδεικτικό προϋπολογισμό περί τα 800 εκατ. ευρώ,
Την πρώτη αυτή πιλοτική δημοπρασία θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες καθώς και άλλα σχήματα στήριξης για την παραγωγή και τη χρήση υδρογόνου, στο πλαίσιο των στόχων του REPowerEU για το υδρογόνου
Μάλιστα, με βάση την εμπειρία αυτή, η Επιτροπή σκοπεύει να επεκτείνει την ανταγωνιστική διαδικασία για την ενίσχυση της κατασκευής εξαρτημάτων για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, τις μπαταρίες και τους ηλεκτρολύτες. Η επιλογή των συγκεκριμένων τομέων έγινε με βάση την ανάλυση των αναγκών για την επίτευξη του στόχου Net Zero, του μεγέθους της αγοράς και του pipeline των επενδυτικών σχεδίων. Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο Καινοτομίας μπορεί να λάβει τελικώς τη μορφή οικονομικών ενισχύσεων στην παραγωγή, αντί της τρέχουσας πρακτικής του Ταμείου, με την ανάληψη του 60% του σχετικού κόστους.
Το πράσινο υδρογόνο αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες για την ευρωπαϊκή κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 αλλά και στην πράσινη μετάβαση της βιομηχανίας.
Η νέα εταιρία, η Hellenic Hydrogen σκοπεύει να εστιάσει τη δραστηριότητά της στην ανάπτυξη έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με μεγάλους και έμπειρους συμβουλευτικούς οίκους.