Mέριμνα για τον τρόπο αποζημίωσης και διαχείρισης των προσφορών ηλεκτρισμού από μονάδες που βρίσκονται σε καθεστώς διαχείρισης συμφόρησης του δικτύου και γενικότερα λειτουργούν για σκοπούς εκτός εξισορρόπησης ζητεί, μεταξύ άλλων η ΔΕΗ, στο πλαίσιο των αλλαγών που φέρνει η συμμετοχή του ελληνικού συστήματος σε δύο νέες ευρωπαϊκές πλατφόρμες, τη MARI και την Picasso.
Πρόκειται για μία από τις βασικές θέσεις που διατύπωσε η εταιρία στην επιστολή προς τη ΡΑΕ κατά τη δημόσια διαβούλευση που διενήργησε η Αρχή επί της εισήγησης του ΑΔΜΗΕ για τη συμμετοχή στις πλατφόρμες MARI και Picasso.
Ας σημειωθεί ότι οι δύο πλατφόρμες αφορούν σε θέματα που σήμερα σχετίζονται με την Αγορά Εξισορρόπησης και ότι το νέο ευρωπαϊκό σύστημα αποσκοπεί στη μείωση του συνολικού κόστους των σχετικών υπηρεσιών, που στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης, επιβαρύνοντας την τελική τιμή του ηλεκτρισμού που αγοράζουν οι προμηθευτές στη χονδρική.
Η «MARI» είναι η νέα κεντρική ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ανταλλαγή ταχείας τριτογενούς ενέργειας ελέγχου -πρακτικά αφορά το προϊόν mFRR - και η PICASSO είναι η πλατφόρμα για τον Διεθνή Συντονισμό Αυτοματοποιημένης Επαναφοράς Συχνοτήτων και Σταθερής Λειτουργίας Συστήματος.
Οπως επισημαίνει η ΔΕΗ η συμμετοχή του ελληνικού συστήματος στη MARI, προϋποθέτει τη σημαντική τροποποίηση του ίδιου του προϊόντος που χρησιμοποιείται σήμερα στην εγχώρια αγορά εξισορρόπησης.
Η εταιρία θεωρεί ότι το Σχέδιο Μεταρρύθμισης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού (Market Reform Plan) με το διαχωρισμό της αγοράς εφεδρειών από την αγορά ενέργεια εξισορρόπησης , σε συνδυασμό με τη δυνατότητα δήλωσης στους συμμετέχοντες των προγραμμάτων κατανομής μπορεί να μειώσει σημαντικά το συνολικό κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εφεδρείες με όρους αγοράς.
Η γενική αντίληψη δε είναι ότι η συμμετοχή στις δύο νέες, ευρωπαϊκές πλατφόρμες θα μειώσει σημαντικά το κόστος των υπηρεσιών αυτών σε όλες τις διασυνδεμένες αγορές.
Ειδικά για το ελληνικό σύστημα, προκύπτει και μία σειρά αλλαγών σε επιμέρους ζητήματα, όπως αναφέρει η ΔΕΗ. Ειδικότερα:
- Η επικαιροποίηση και ενδεχομένως ο ανασχεδιασμός της μεθοδολογίας διαστασιολόγησης των εφεδρειών
- Η αναλυτική περιγραφή και η γνωστοποίηση στους συμμετέχοντες της μεθοδολογίας υπολογισμού των προβλεπόμενων αποκλίσεων των περιόδων εκκαθάρισης στην Αγορά Εξισορρόπησης.
-Να ισχύουν οι κανόνες της ευρωπαϊκής πλατφόρμας και στις περιπτώσεις εκείνες που για διάφορους λόγους αποσυνδέεται το mFRR από την πλατφόρμα MARI και υλοποιείται μόνον σε τοπικό επίπεδο
-Να ληφθεί μέριμνα για την αποτύπωση του τρόπου διαχείρισης των προσφορών και της αποζημίωσης των μονάδων που βρίσκονται σε καθεστώς διαχείρισης συμφόρησης, ένταξης με προφορική εντολή και γενικά λειτουργούν για σκοπούς εκτός εξισορρόπησης.
Ακόμα η ΔΕΗ θέτει ως προαπαιτούμενο της όλης διαδικασίας ένταξης στις δύο πλατφόρμες , την έγκαιρη ολοκλήρωση των εκτεταμένων τροποποιήσεων στα συστήματα, τις υποδομές, αλλά και στους κανόνες και τους όρους συμμετοχής στην αγορά, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος σε όλους τους συμμετέχοντες να ενημερωθούν, να προετοιμαστούν και να εξοικειωθούν με τα νέα συστήματα. Ζητεί επίσης η αναγκαία τροποποίηση του προϊόντος mFRR να γίνει πριν την ένταξη στο MARI και αφού προηγηθούν εκτενείς δοκιμές για να ξεκινήσει η χρήση του στην τοπική αγορά.
Τέλος, η ΔΕΗ προτείνει ο ΑΔΜΗΕ να διερευνήσει τη θέσπιση διακριτής αγοράς ισχύος εξισορρόπησης (δηλαδή των εφεδρειών) πριν από την επίλυση της Αγοράς Επόμενης Ημέρας.