Η Επιτροπή και τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη υπέγραψαν προχθές κοινή δήλωση που τονίζει τον κρίσιμο ρόλο των συνεχών προσπαθειών στην έρευνα και την καινοτομία για ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου. Μέσω αυτής της δήλωσης, η Επιτροπή μαζί με την ευρωπαϊκή βιομηχανία υδρογόνου, την επιστημονική κοινότητα και τις ευρωπαϊκές περιφέρειες, δεσμεύονται να εντείνουν και να επιταχύνουν κοινές δράσεις στην έρευνα, την ανάπτυξη, την επίδειξη και την ανάπτυξη των λεγομένων «κοιλάδων υδρογόνου». Σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο και συμβάλλοντας στους στόχους του Σχεδίου REPowerEU και του Βιομηχανικού Σχεδίου Πράσινης Συμφωνίας, αυτές οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος συνδέουν την παραγωγή υδρογόνου, τη μεταφορά και μια σειρά από εφαρμογές αιχμής - από καθαρή κινητικότητα έως βιομηχανική πρώτη ύλη - δημιουργώντας πλήρως λειτουργικές και βιώσιμες συστάδες προσφοράς και ζήτησης, προάγοντας την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και ως αποτέλεσμα προώθησης της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.
Η κοινή δήλωση ζητά επίσης βιώσιμες επενδύσεις, ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ χρηματοδότησης, ανταλλαγή γνώσεων, τόνωση της ανάπτυξης της εκπαίδευσης και κατάρτισης για δεξιότητες και τη δημιουργία περιφερειακών δικτύων υδρογόνου και διασυνδέσεων μεταξύ των κοιλάδων υδρογόνου.
Η Mariya Gabriel, Επίτροπος καινοτομίας, έρευνας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και νεολαίας δήλωσε: «Οι κοιλάδες υδρογόνου είναι το κλειδί για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου έρευνας και καινοτομίας για το υδρογόνο. Αποδεικνύουν ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία μπορεί να καταλύσει την καινοτομία, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ευκαιρίες, ενώ αντιμετωπίζει τις μεγάλες ενεργειακές προκλήσεις της εποχής μας. Και θα πετύχουμε γρήγορα τον στόχο του διπλασιασμού του αριθμού των επιχειρησιακών κοιλάδων υδρογόνου έως το 2025».
Η κοινή δήλωση υπεγράφη σε εκδήλωση της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, συγκεντρώνοντας πάνω από 300 κορυφαίους ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα του υδρογόνου. Τα χρόνια υποστήριξης στην έρευνα και την καινοτομία για το υδρογόνο έθεσαν την ΕΕ στην παγκόσμια πρωτοπορία για βασικές τεχνολογίες υδρογόνου, ιδίως συσκευές ηλεκτρόλυσης, σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου και κυψέλες καυσίμου κλίμακας μεγαβάτ. Το Horizon Europe υποστηρίζει την Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (CHJU) με 1 δισεκατομμύριο ευρώ, που αντιστοιχεί στο ίδιο ποσό από τη βιομηχανία και τους ερευνητικούς εταίρους. Στο πλαίσιο του REPowerEU, η Επιτροπή έχει διαθέσει επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ στην CHJU για να επιταχύνει την ανάπτυξη των κοιλάδων υδρογόνου. Η Επιτροπή χορήγησε επίσης πρόσφατα περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του Erasmus+ για μια μα μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ βιομηχανίας και εκπαίδευσης για την ανάπτυξη προηγμένων δεξιοτήτων για την οικονομία του υδρογόνου. Άλλα προγράμματα της ΕΕ προσφέρουν επίσης ευκαιρίες για επενδύσεις σε κοιλάδες υδρογόνου, όπως η διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας , τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής στο πλαίσιο των σχετικών προτεραιοτήτων έξυπνης εξειδίκευσης και η διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» .