Σε αύξηση 7% στον κατώτατο μισθό συγκλίνουν οι προτάσεις τις οποίες έχουν καταθέσει οι κοινωνικοί εταίροι, προς το υπουργείο Εργασίας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τελικό πόρισμα το οποίο έχει στείλει το ΚΕΠΕ προς τον Υπουργείο Εργασίας, προτείνεται αύξηση από 4,5% έως 7,5%. Κατά μέσο όρο δηλαδή προτείνεται μία αύξηση της τάξεως του 6%.
Ο μέσος όρος αύξησης που προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι ανέρχεται σε 8%, ενώ ο μέσος όρος αύξησης την οποία προτείνουν οι επιστημονικοί φορείς και η ΤτΕ ανέρχεται στο 6,8%.
Με άλλα λόγια, η μέση αύξηση από όλες τις παραπάνω προτάσεις ανέρχεται σε 7%. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Ενδεχόμενη αύξηση 7% θα οδηγούσε σε μικτό κατώτατο μισθό στα 762 ευρώ (έναντι 713 ευρώ σήμερα) ή στα 707 ευρώ καθαρά.
Πιο αναλυτικά οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί:
ΣΕΒ: 5% -6%
Στο πόρισμά του, ο ΣΕΒ αναφέρει "η συζήτηση για τα επίπεδα του κατώτατου μισθού είναι σημαντικό να διέπεται από δυο κρίσιμες επιδιώξεις (α) αύξηση του πραγματικά διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων (β) να μην τεθεί σε κίνδυνο, αλλά αντιθέτως να ενισχυθεί, η ανταγωνιστικότητα που δημιούργησαν με ιδιαίτερο κόπο οι επιχειρήσεις εν μέσω διαρκών κρίσεων. Η συνδυαστική υλοποίηση των ακόλουθων παρεμβάσεων όμως μπορεί να συνεισφέρει στην επίτευξη των επιδιώξεων αυτών”. O ΣΕΒ καταλήγει πως "μπορεί να εξεταστεί μια λογική μεταβολή του κατώτατου μισθού στο 5% - 6%, δηλαδή στο όριο του προσδοκώμενου πληθωρισμού του 2023".
ΣΒΕ: 5,5%
Ο ΣΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανικών Ελλάδας), στο πόρισμά του σημειώνει πως "ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί από την 1η Απριλίου 2023 σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από 5,5%. Λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, η αύξηση αυτή θα πρέπει να συνοδευθεί οπωσδήποτε και από φορολογικές ελαφρύνσεις των δικαιούχων του κατώτατου μισθού, ούτως ώστε η όποια αύξηση να μην εξανεμισθεί από τις αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια.
Επίσης, προτείνουμε η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνοδεύεται από μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μείωση φορολόγησης των χαμηλόμισθων και συνέχιση της επιδότησης του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τέλος, προτείνουμε να εκκινήσει διάλογος μεταξύ της Κυβέρνησης και των Θεσμικών Κοινωνικών Εταίρων, για να συζητηθούν οι δυνατότητες θεσμοθέτησης επιπλέον μέτρων τα οποία θα συμβάλλουν στη βελτίωση του εισοδήματος όσων λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό".
ΣΕΤΕ: 5,5%
Σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, "οι πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και το 2023 κατά 3,0% (ονομαστικό ΑΕΠ: 6,0%), μετά την εντυπωσιακή ανάκαμψη το 2021 (8,43%) και το 2022 (ΑΕΠ σε σταθερές τιμές 2015: 4,9%, ονομαστικό ΑΕΠ: 12,6%), δικαιολογούν την πολιτική της επιπλέον αύξησης του Κατώτατου Μισθού κατά 5,5% από 1ης Απριλίου το 2023".
ΓΣΕΒΕΕ: 8%-10%
Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι "μια αύξηση του κατώτατου μισθού, στα ποσοστά που έχει ορίσει το Ινστιτούτου της Γενικής Συνομοσπονδίας (σ.σ. 8% -10%) στην έκθεση του για τον κατώτατο μισθό, θα συνεισφέρει στην απορρόφηση των συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων, στην ενίσχυση του εισοδήματος ιδίως των χαμηλόμισθων εργαζομένων και εν τέλει στη στήριξη της κατανάλωσης.