Στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα που διαχειρίζεται τις εγγυήσεις προέλευσης ηλεκτρισμού σκοπεύει να αναθέσει ο ΔΑΠΕΕΠ τη δημιουργία της δικής του πλατφόρμας για τα “πράσινα πιστοποιητικά”, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι προχωρούν όλες οι διαδικασίες για να ξεκινήσει και στη χώρα μας ο θεσμός, που αποτελεί σημαντικό εργαλείο τόσο για την προώθηση των ΑΠΕ όσο και για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, που λήγει στις 31 Μαρτίου, την εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ για τον υπολογισμό του ενεργειακού μείγματος για τις εγγυήσεις προέλευσης, σύμφωνα με τον σχετικό Κώδικα του Διαχειριστή.
Ας σημειωθεί ότι οι περισσότερες εταιρίες προμήθειας, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ ζητούν όχι μόνον τη λειτουργία της πλατφόρμας αλλά και τη σύνδεση του πληροφοριακού συστήματος του ΔΑΠΕΕΠ για τα πράσινα πιστοποιητικά με το με το ευρωπαϊκό μητρώο και την πλατφόρμα του Ενιαίου Συνδέσμου Φορέων Έκδοσης Εγγυήσεων Προέλευσης (AIB). Είναι χαρακτηριστική σχετική επστολή της ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ, στην οποία η εταιρία ηλεκτρισμού τονίζει ότι η σύνδεση με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα θα καταστήσει εφικτή την εμπορία των εγγυήσεων προέλευσης που εκδίδονται στην Ελλάδα και στις ευρωπαϊκές αγορές και θα αναγνωριστούν από τους συμμετέχοντες στην αγορά ως ισότιμες αυτών που εκδίδονται από άλλα μέλη του ΑΙΒ.
Σύμφωνα με την εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ, για τον προσδιορισμό του Ενεργειακού Μείγματος κάθε Προμηθευτή:
Ο ΔΑΠΕΕΠ θα υπολογίζει κάθε χρόνο του ενεργειακό μείγμα κάθε προμηθευτή και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που αντιστοιχούν σε αυτό. Τα σχετικά στοιχεία θα κοινοποιούνται στον προμηθευτή ως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους
Για τον υπολογισμό, ο Διαχειριστής λαμβάνει υπόψη:
Α) Τις Εγγυήσεις Προέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ, οι οποίες ανακλήθηκαν από τον Προμηθευτή κατά την περίοδο από την 1η Απριλίου του προηγούμενου έτους έως και την 31η Μαρτίου του τρέχοντος έτους για την εκπλήρωση του σκοπού τους.
Β) Τις Εγγυήσεις Προέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ τηςπαραγράφου 1 του άρθρου 18Α του νόμου 3468/2006.
Γ) Για το τμήμα της ενέργειας που προμήθευσε, το οποίο δεν καλύπτεται με τις ανωτέρω Εγγυήσεις Προέλευσης, ο Διαχειριστής εφαρμόζει την αναλογία ενεργειακών πηγών που προκύπτει από το Υπολειπόμενο Ενεργειακό Μείγμα της χώρας, το οποίο επίσης υπολογίζεται ετησίως.
Το Ενεργειακό Μείγμα κάθε Προμηθευτή γνωστοποιείται και αναρτάται από τον ΔΑΠΕΕΠ μέχρι τις 15 Ιουλίου κάθε έτους. Ας σημειωθεί ότι ο Διαχειριστής είναι αρμόδιος για τον έλεγχο της χρήσης των Εγγυήσεων Προέλευσης όσον αφορά στον προσδιορισμό της προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας που πρέπει να γνωστοποιούν οι προμηθευτές στους καταναλωτές
Εξάλλου, οι αρμόδιοι Διαχειριστές, του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΕΔΔΗΕ), του Δικτύου Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών οφείλουν να αποστέλλουν ετησίως και έως την 31η Μαρτίου στον ΔιΑΠΕΕΠ τα στοιχεία που αφορούν στην κατανάλωση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του προηγούμενου έτους.
Επίσης για τους υπολογισμούς, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία για τις εκπομπές CO2 από την εγχώρια παραγωγής ηλεκτρικής, τα οποία δημοσιεύονται με μέριμνα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έως την 30η Απριλίου κάθε έτους.
Υπολειπόμενο Ενεργειακό Μείγμα
Όσον αφορά στο λεγόμενο “Υπολειπόμενο Ενεργειακό Μείγμα” το οποίο αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τον προσδιορισμό του ενεργειακού μείγματος κάθε προμηθευτή, ο ΔΑΠΕΕΠ αναφέρει ότι αφορά στην κατανομή σε πρωτογενείς πηγές της προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα για το μέρος εκείνο της κατανάλωσης του οποίου η προέλευση δεν αποδεικνύεται με την ανάκληση των εγγυήσεων προέλευσης.
Ο Διαχειριστής θα πρέπει να υπολογίζει κάθε έτος ως τις 30 Απριλίου το εγχώριο υπολειπόμενο ενεργειακό μείγμα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που του αντιστοιχούν. Για τον σκοπό αυτό θα υπολογίζει την καθαρή παραγωγή ηλεκτρισμού κατά το προηγούμενο έτος ανά πηγή, προσθέτοντας τις καθαρές εισαγωγές από τρίτες χώρες που δεν συμμετέχουν στο μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Μείγματος. Κατόπιν αφαιρεί τις εγγυήσεις προέλευσης που εκδόθηκαν από την 1η Απριλίου του προηγούμενου έτους και ως τις 31 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, εξαιρουμένων των εγγυήσεων για αυτοπαραγωγή και αυτόνομους παραγωγούς. Επίσης αφαιρούνται οι καθαρές εξαγωγές ενέργειας προς τρίτες χώρες εκτός του ευρωπαϊκού μηχανισμού, καθώς και η ενέργεια που αντιστοιχεί σε εγγυήσεις προέλευσης που ανακλήθηκαν αζημίως λόγω της λήξης του χρόνου ζωής τους κατά το δωδεκάμηνο υπολογισμού (1/4/ προηγούμενου έτους-31/3/ τρέχοντος έτους).
Εξάλλου ως τις 30 Απριλίου θα πρέπει να υπολογίζεται η κατανάλωση του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, συμπεριλαμβανομένων τυχόν απωλειών δικτύου. Ολα τα παραπάνω στοιχεία γνωστοποιούνται στον οργανισμό που υπολογίζει το Ευρωπαϊκό Υπολειπόμενο Μείγμα, προκειμένου να υπολογιστεί το εθνικό υπολειπόμενο μείγμα.