«Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων είναι ευρύτερο και δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά μπορούμε να στηριχθούμε στις εγχώριες δυνάμεις και να ανακάμψουμε από την εξωγενή κρίση.» Αυτό τονίζει ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Μασούτης.
Τα Επιμελητήρια θεωρούν πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο αποκλιμάκωσης των τιμών ως προς το φυσικό αέριο και τα υπόλοιπα ενεργειακά προϊόντα, τα οποία ρίχνουν το κόστος παραγωγής. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, η ελληνική οικονομία, ύστερα από 11 συνεχόμενες αναβαθμίσεις, είναι πλέον έτοιμη για το τελικό βήμα και την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
Η στήριξη, ωστόσο, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας -η οποία αποτελεί το 92% του παραγόμενου εθνικού προϊόντος της ελληνικής οικονομίας, το 40% των εξαγωγών και το 70% της απασχόλησης- πρέπει να συνεχιστεί. Ειδικότερα, η ΚΕΕΕ ζητεί από την πολιτεία ταχύτερη πρόσβαση των ΜμΕ στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα:
-Το νέο ΕΣΠΑ να σχεδιαστεί για υφιστάμενες επιχειρήσεις με στόχευση το μετασχηματισμό τους στη νέα εποχή, χωρίς γραφειοκρατία, καθώς και να δοθούν κίνητρα για επιχειρηματικές συνεργασίες και συγχωνεύσεις,
-Να εξακολουθήσει η επιδότηση για τη μείωση του ενεργειακού πληθωρισμού,
-Να εκπονηθούν διαχρονικά προγράμματα με στόχο τη μείωση της ανεργίας και την ταυτόχρονη αξιοποίηση - μετεκπαίδευση των εργαζομένων σε επαγγέλματα αιχμής σε όλες τις ΜμΕ της χώρας, ανεξάρτητα από τη μορφή και τον κλάδο στον οποίο απευθύνονται,
-Να συνεχιστεί η προσπάθεια για χαμηλότερους φόρους, οι οποίοι δίνουν ώθηση στη λειτουργικότητα και το βέλτιστο σχεδιασμό των επιχειρήσεων, σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως έχει διαμορφωθεί εν μέσω κρίσης,
-Η ψηφιακή επανάσταση, η οποία συντελείται στη χώρα μας, να συνεχιστεί με επιδοτήσεις προς όλες τις ΜμΕ, ώστε να πραγματοποιηθεί η μετάβασή τους στο ψηφιακό μέλλον.
-Χρειάζεται μία σειρά ταχυτέρων παρεμβάσεων, ώστε τα έργα υποδομών και η ανασυγκρότηση της παραγωγικής οικονομίας - τόσο του πρωτογενούς τομέα όσο και της μεταποίησης - να ολοκληρωθεί και να αποδώσει άμεσα αποτελέσματα, προς όφελος των ΜμΕ όλης της χώρας.
Παράλληλα με τα βασικά αυτά μέτρα, η ΚΕΕΕ υπογραμμίζει πως πρέπει να συνεχιστεί η ελάφρυνση των επιχειρηματιών των ΜμΕ με η συνέχιση των προγραμμάτων διακανονισμών για οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, ώστε τα μέτρα των 120 και 72 δόσεων να τους βοηθήσουν να ανασάνουν από οφειλές, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζονται λόγω της ενεργειακής κρίσης.