Στα έργα PCI, τα κοινά ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος έργα, επιδιώκει να ενταχθεί το project GAP (Greece-Africa Power), που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου και προωθεί η εταιρία Eunice.
Ο διευθύνων σύμβουλος του έργου, πρώην Γερουσιαστής της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ Andreas Borgeas, σε συνάντηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους, τόνισε ότι η Ελλάδα μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο και σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα στην ΝΑ Μεσόγειο και την Ευρώπη.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Greece-Africa Power προβλέπεται να ξεκινήσει από την περιοχή Mesra Matruh της Αιγύπτου και θα καταλήγει στον Αθερινόλακκο της Κρήτης, ενώ θα συνδυαστεί με μια δεύτερη διασύνδεση της Κρήτης με το Λαύριο της Αττικής (South Aegean Interconnector) μέσω της νησίδας Λέβιθα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των δυο διασυνδέσεων με ισχύ 2 GW ανέρχεται σε 2,8 δις ευρώ και ο ορίζοντας ολοκλήρωσης τους είναι το 2030.
Σύμφωνα με τον κ. Borgeas το GAP αποτελεί τη συντομότερη διαδρομή για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου (450 χλμ σε ευθεία γραμμή), γεγονός διασφαλίζει χαμηλότερα τέλη μεταφοράς της ενέργειας. Επίσης η όδευση βρίσκεται εντός της οριοθετημένης Ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ, και σε περιοχή Νοτιοανατολικά της Κρήτης όπου η υποθαλάσσια τοπογραφία είναι λιγότερο απότομη.
Το πρότζεκτ περιλαμβάνεται στο δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) και είναι υποψήφιο για ένταξη στις λίστες των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος PCI και PMI, κάτι που θα διευκολύνει την αδειοδότηση και τη χρηματοδότησή του, δήλωσε ο κ. Borgeas. Πρόσθεσε ότι υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για συμμετοχή σαπό γαλλικές εταιρίες ενώ ήδη το GAP στηρίζεται από την αμερικανική MCDERMOTT.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το κατά πόσο το συγκεκριμένο project λειτουργεί ανταγωνιστικά με την άλλη ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο , to GRECY που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου, ανέφερε ότι ο πραγματικός ανταγωνισμός βρίσκεται στις Βρυξέλλες,για την ένταξη στη λίστα των PCI. Η σχετική αξιολόγηση γίνεται το Νοέμβριο και όπως είπε χαρακτηριστικά ανταγωνιζόμαστε με την Ιταλία ή τις Σκανδιναβικές χώρες και όχι εντός Ελλάδας. «Τα έργα που θα υλοποιηθούν δεν θα αποφασιστούν στην Αθήνα, το Κάιρο ή την Ουάσιγκτον αλλά στις Βρυξέλες», ανέφερε.
Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας του GAP με το GREGY, αν και όπως είπε μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει σχετικές επαφές μεταξύ των δύο ομίλων.