Στα πράσινα ΡΡΑ …του μέλλοντος για τη μείωση του ενεργειακού κόστους παραπέμπει ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τη βιομηχανία και την ίδια στιγμή με το νέο νόμο για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, περιορίζει δραστικά - σε βαθμό που ισοδυναμεί πρακτικά με κατάργηση- τη δυνατότητα των βιομηχανικών μονάδων για ενεργειακό συμψηφισμό (net metering).
Με τη νέα ρύθμιση (άρθρο 28) περιορίζεται η ισχύς της υπό εγκατάσταση μονάδας ΑΠΕ (για net metering) στις επιχειρήσεις από τα 3 MW που ίσχυε πριν σε 100 KW, πρακτικά καταργώντας, όπως υπογαμμίζει η ΕΒΙΚΕΝ, που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, ένα υφιστάμενο μέτρο που έδινε κίνητρα αφενός για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και αφετέρου μείωνε το ενεργειακό κόστος.
“Για να στηρίξουμε τις ενεργοβόρες βιομηχανίες προχωρούμε σε εργαλεία αξιοποίησης των ΑΠΕ, όπως τα διμερή συμβόλαια που οδηγούν σε προβλέψιμες χαμηλές τιμές” είπε χθες ο κ. Σκρέκας στο συνέδριο Power and Gas Forum, που διοργάνωσε το energypress.gr. Απαντώντας στις επικρίσεις της βιομηχανίας για τη ρύθμιση σχετικά με τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) άφησε να εννοηθεί ότι αν δεν περιοριζόταν το ανώτατο όριο εγκατάστασης ισχύος παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας για συμψηφισμό, οι μεγάλες βιομηχανίες θα έμεναν χωρίς προμηθευτή ρεύματος. “Στο net metering κάποιος παράγει το πρωί, καταναλώνει όλη τη μέρα και στο τέλος συμψηφίζεται. Αν το κάνει μια μεγάλη βιομηχανία δεν θα την εκπροσωπήσει κανένας προμηθευτής. Δεν αφήσαμε απροστάτευτες τις εταιρείες όμως” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους.
Συνολικά πάντως οι πολιτικές που εφαρμόζει η Ευρώπη και η Ελλάδα δέχθηκαν την κριτική στελεχών της βιομηχανίας. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του κ. Νίκου Κεραμίδα, εκτελεστικού Διευθυντή Ευρωπαϊκών υποθέσεων και Ρυθμιστικού Advocacy στη MYTILINEOS, ο οποίος χαρακτήρισε «θανατηφόρα» τα επίπεδα, στα οποία κινούνται ακόμα οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη.
Αξίζει εδώ να υπογραμμιστεί η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της VW κ. Oliver Blume, σε συνέντευξή του στο Manager Magazin, ο οποίος είπε ότι το βιομηχανικό ρεύμα στην Ευρώπη πρέπει να κοστίζει κάτω από τα 7 σεντς/Kwh (70 ευρώ/MWh) για να παραμείνει ανταγωνιστική η ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Στη Γερμανία η τιμή του ηλεκτρισμού για τις μικρές και μεσαίες βιομηχανίες στις αρχές του 2023 ήταν 13,3 σεντς/Kwh (133 ευρώ/MWh), σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης εταιριών κοινής ωφέλειας BDEW.
Στην Ελλάδα οι αντίστοιχες τιμές υπολογίζονται σε περίπου 140-150 ευρώ/MWh
O κ. Κεραμίδας τόνισε την ανάγκη να αποφευχθούν οι σπασμωδικές κινήσεις και υιοθετηθούν λύσεις, που θα εμπεδώνουν τη δυνατότητα προβλεψιμότητας στις τιμές των αγορών. Σχολιάζοντας τις προτάσεις της ΕΕ για την ενεργειακή μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών ρύπων, επισήμανε την ανάγκη ρυθμιστικής σταθερότητας για σαφή πρόβλεψη του κέρδους των επενδυτών, δεδομένου ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι θα πρέπει να δεκαπλασιαστούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ
Όσον αφορά, τους μηχανισμούς ευελιξίας o κ. Κεραμίδας είπε ότι η πρόταση της ΕΕ χρειάζεται βελτίωση, καθώς “δεν μπορούμε να παίζουμε με την επάρκεια”. Η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ , των οποίων η παραγωγή εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία, πρόσθεσε. Τάχθηκε υπέρ ενός μικτού μοντέλου σε σχέση με τα Συμβόλαια για τη Διαφορά (CFDs) και τα PPAs (διμερή συμβόλαια προμήθειας) και ανέφερε ότι απαιτείται ίση προτεραιότητα στην ασφάλεια εφοδιασμού και στην απολιγνιτοποίηση.
«Η Ευρώπη απέδειξε ότι δυστυχώς δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ούτε πρακτικά ούτε γρήγορα την κρίση στον τομέα της ενέργειας. Η κρίση είναι ένα καμπανάκι αφύπνισης. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τα εργαλεία που προτάθηκαν συμπεριλαμβανομένου και του REPowerEU», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι τo 50% των βιομηχανιών παραγωγής αλουμινίου έχει κλείσει. «Εξοικονόμηση ενέργειας είναι μόνο η βελτίωση της απόδοσης και όχι η καταστροφή της ζήτησης» κατέληξε.