Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία την Πέμπτη για πιο φιλόδοξους στόχους ως προς την επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, βασικό πυλώνα των σχεδίων του μπλοκ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την εγκατάλειψη των ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνομολόγησαν ότι έως το 2030, η ΕΕ των 27 χωρών θα λαμβάνει το 42,5% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, δήλωσε ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Markus Pieper σε ανάρτησή του στο Twitter.
Η πολιτική συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες της ΕΕ, προτού καταστεί νόμος. Αυτές οι ψηφοφορίες είναι συνήθως μια τυπική διαδικασία που εγκρίνει τη συμφωνία χωρίς αλλαγές. Ο νέος νόμος θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα στόχο της ΕΕ για μερίδιο 32% της ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030. Η επίτευξη των νέων στόχων θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις σε αιολικά και ηλιακά πάρκα, κλιμάκωση της παραγωγής ανανεώσιμων αερίων και ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης για την ενσωμάτωση πιο καθαρών πηγών ενέργειας.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έντεκα χώρες, με επικεφαλής την Αυστρία και συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ισπανίας, συναντήθηκαν για να συζητήσουν την ώθησή τους να κρατήσουν την πυρηνική ενέργεια μακριά από τους στόχους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Λένε ότι η ανάμειξη των πυρηνικών στον νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποσπούσε την προσοχή από τις προσπάθειες για μαζική επέκταση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Από την άλλη πλευρά της συζήτησης, η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Agnès Pannier-Runacher συγκάλεσε μια συνάντηση 13 υποστηρικτών των πυρηνικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Φινλανδίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας. Σε κοινή δήλωση, οι χώρες ανέφεραν ότι «συμφώνησαν ότι ένα ευνοϊκό βιομηχανικό και οικονομικό πλαίσιο είναι απαραίτητο για τα πυρηνικά έργα».