Σταθεροποίηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών ηλεκτρισμού καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, κατά τους οποίους έχουν κάπως μειωθεί οι τιμές του ρεύματος, όπως αναφέρουν στελέχη εταιριών προμήθειας. Βέβαια οι οφειλές δεν μειώνονται αλλά έχουν σταματήσει να αυξάνονται με τους ρυθμούς των προηγούμενων μηνών του ζενίθ της ενεργειακής κρίσης.
Η μείωση στις τιμές χονδρικής, που αποτυπώθηκε και στις τιμές λιανικής, με τις μειώσεις στις χρεώσεις των παρόχων σε συνδυασμό με την επιδότηση, η οποία πια έχει επίσης μειωθεί σημαντικά, έχει διευκολύνει την αποπληρωμή λογαριασμών και την τήρηση των διακανονισμών εξόφλησης,.
Ωστόσο η ανησυχία για τις κινήσεις των τιμών τους επόμενους μήνες παραμένει, καθώς το μέτωπο του φυσικού αερίου είναι πάντα ανοικτό στους γεωπολιτικούς παράγοντες και τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Από την άλλη πλευρά, σοβαρά προβλήματα της αγοράς όπως η Καθολική Υπηρεσία και των πελατών ου αλλάζουν πάροχο αφήνοντας οφειλές στον προηγούμενο, παραμένουν άλυτα.
Η Καθολική Υπηρεσία έχει αναδειχθεί πια σε καταφύγιο των κακοπληρωτών, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς. Το 2010 οι καταναλωτές ρεύματος που αναζητούσαν καταφύγιο στην Καθολική Υπηρεσία δεν ξεπερνούσαν τους 22.000. Σήμερα έχουν φτάσει τους 210.000 και λιγότεροι από το 10% πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, ενώ πάνω από το 60% των πελατών της κατηγορίας αυτής δεν πληρώνει ποτέ. Εν τω μεταξύ, οι εταιρίες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αποκοπές της ηλεκτροδότησης.
Πρόκειται για μία κατάσταση που απειλεί τη συνολική λειτουργία της αγοράς και χρειάζεται άμεσα αντιμετώπιση.
Ο Σύνδεσμος των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας έχει υποβάλει στο ΥΠΕΝ πρόταση να τεθεί χρονικό όριο τριών μηνών στην εκπροσώπηση ενός πελάτη εντός της Καθολικής Υπηρεσίας. Πρόταση η οποία είχε θεωρηθεί λογική από το ΥΠΕΝ που αντιπρότεινε τους πέντε μήνες.
Το υπουργείο έχει εξετάσει και το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην δημιουργία ενός νέου, ελκυστικού τιμολογίου Καθολικής Υπηρεσίας για τους προμηθευτές, ώστε ο πάροχος να προκύπτει από την ανταγωνιστική διαδικασία της ΡΑΕ και όχι διοικητικά από τον εκάστοτε υπουργό Ενέργειας.
¨Ομως μέχρι σήμερα τίποτα από αυτά δεν έχει προχωρήσει, παρά τις συσκέψεις για το θέμα που έγιναν το περασμένο φθινόπωρο. Η προεκλογική περίοδος δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, αφού για να υπάρξει μία θεσμική αλλαγή, θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο Κώδικα της Λιανικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.
Τέλος, ο ενεργειακός τουρισμός, ένα από τα προβλήματα που ανέκυψαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν καταργήθηκε η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, έδειξε να ατονεί τους τελευταίους μήνες. Η κρίση και οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, που μετρίασαν τις διαφορές μεταξύ των τιμολογίων των εταιριών φαίνεται πως έχουν συγκρατήσει τις μετακινήσεις από πάροχο σε πάροχο, πράγμα που αποτυπώθηκε στα σχεδόν παρεμφερή μερίδια που διατηρούν οι εταιρίες προμήθειας στη λιανική αγορά από μήνα σε μήνα. Το αίτημα ωστόσο των προμηθευτών να μην επιτρέπεται η μετακίνηση του πελάτη από εταιρία σε εταρία, αν έχει απλήρωτους λογαριασμούς, δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμα.