Ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εποπτεία της λιανικής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και του τρόπου που τιμολογούν οι προμηθευτές επεξεργάζεται αυτή την περίοδο η ΡΑΕ, με στόχο να τη θέσει σε λειτουργία φέτος το καλοκαίρι.
Πρόκειται για μια βάση δεδομένων με 92 πεδία, τα οποία καταγράφουν όλες τις επιμέρους χρεώσεις που περιλαμβάνονται σε κάθε λογαριασμό ρεύματος. Μέσω της πλατφόρμας, η ΡΑΕ θα μπορεί να ελέγχει αν γίνονται σωστά οι υπολογισμοί για τις διάφορες χρεώσεις. Αν διαπιστωθούν λάθη, τότε θα αξιολογείται αν το σφάλμα είναι μεμονωμένο ή συστηματικό και η Αρχή θα παρεμβαίνει ανάλογα, είτε για τη διόρθωση του λάθους, είτε καλώντας τον προμηθευτή σε ακρόαση, στην περίπτωση που παρατηρηθούν εκ συστήματος λάθη.
Τα στοιχεία που συλλέγει η ΡΑΕ για τον σκοπό αυτό αφορούν στα 7,5 εκατομμύρια των εγκατεστημένων μετρητών, που τιμολογούνται κάθε μήνα από τους παρόχους ρεύματος. Όλες οι χρεώσεις θα ανεβαίνουν αυτόματα στη βάση δεδομένων, στα 92 πεδία πληροφοριών.
Κάθε επιμέρους χρέωση που κάνει ο προμηθευτής θα μπορεί να ελέγχεται από τη ΡΑΕ αν είναι ορθή ή λανθασμένη και η Αρχή θα μπορεί να παρεμβαίνει έγκαιρα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, προσθέτοντας ότι η νέα βάση πληροφοριών και το πλήθος των δεδομένων θα προσφέρουν μία επιβεβαίωση των υπολογισμών που κάνουν οι προμηθευτές.
Δεδομένου ότι το ελληνικό σύστημα δεν διαθέτει ψηφιακούς μετρητές και η καταμέτρηση της κατανάλωσης γίνεται ανά τετράμηνο από τον ΔΕΔΔΗΕ, οι προμηθευτές υπολογίζουν κατά προσέγγιση τις καταναλώσεις στους διμηναίους ή στους μηνιαίους λογαριασμούς. Πρόκειται για τους λογαριασμούς με την ένδειξη “έναντι” που εκδίδουν, για τους οποίους αρκετές φορές έχει παρατηρηθεί ότι είναι υψηλότεροι, σε σχέση με τον λογαριασμό του δεύτερου διμήνου, που είναι ο εκκαθαριστικός. Μπορεί αυτό να συμβαίνει από λάθος εκτίμηση ή από την επιδίωξη του προμηθευτή να βελτιώσει τις χρηματοροές του. Από τον Ιούλιο του 2022 όμως, που εισήχθη η τιμολόγηση ανά μήνα, το πρόβλημα αυτό λαμβάνει άλλες διαστάσεις, καθώς δεν μπορεί να μετρηθεί η κατανάλωση κάθε μήνα ξεχωριστά. Με τον τρόπο μάλιστα που έχουν εξελιχθεί τα τιμολόγια τους τελευταίους μήνες, δηλαδή κάθε μήνας να είναι φθηνότερος από τον προηγούμενο, η εμπροσθοβαρής και η κατ’εκτίμηση κατανάλωση του μήνα ενέχει τον κίνδυνο, στον μήνα με τις υψηλότερες τιμές να έχει καταλογιστεί υψηλότερη κατανάλωση από την πραγματική. «Από τη βάση δεδομένων θα μπορούμε να παρακολουθούμε τη στρατηγική των προμηθευτών και αν γίνεται εμπροσθοβαρής χρέωση» δήλωσε ο κ. Δαγούμας.
Η ΡΑΕ έχει αρχίσει να σχεδιάζει την πλατφόρμα εδώ και αρκετούς μήνες, σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρίας η οποία έχει αναλάβει το έργο. Πολύ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει μια διαδικασία δοκιμών για την ορθότητα λειτουργίας του συστήματος, ενώ την περίοδο αυτή συλλέγονται τα τελευταία στοιχεία από τους προμηθευτές.
Πάντως το σύνολο των στοιχείων αυτών δεν θα είναι διαθέσιμα στο κοινό αφού αφορούν ευαίσθητα εμπορικά δεδομένα.
Στο μέλλον, η βάση δεδομένων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Ενεργειακού Διαμεσολαβητή, ένα θεσμό που προωθεί η ΡΑΕ, αλλά για να θεσπιστεί, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση .