Αισθητή αύξηση των τιμολογίων διανομής ηλεκτρισμού, που θα είναι πολύ περισσότερο αισθητή στους οικιακούς καταναλωτές με τριφασικές εγκαταστάσεις τίθεται σε ισχύ από τον Μάιο, πράγμα που προβληματίζει την κυβέρνηση, καθώς έρχεται σε προεκλογική περίοδο.
Η αύξηση προκύπτει μετά το πράσινο φως που έδωσε η ΡΑΕ στην εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ για την αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου διανομής. Παρότι η αύξηση αφορά σε όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως παρόχου, η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη σε όσους έχουν τριφασικές εγκαταστάσεις, καθώς η άνοδος στο σκέλος ισχύος της σχετικής χρέωσης και όχι στο σκέλος της ενέργειας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το αν και πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση να παρέμβει, ώστε να μην διαταραχθεί, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, το κλίμα της σχετικής ηρεμίας, που έχει διαμορφωθεί του τελευταίους μήνες με την πτωτική τάση στις τιμές του ρεύματος. Ωστόσο εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Η απόφαση της ΡΑΕ , της ανεξάρτητης Αρχής και προσδιορίζει τα έσοδα των Διαχειριστών, έχει ληφθεί μετά από από μακρά διαβούλευση επί της εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ, τόσο με τον ίδιο τον Διαχειριστή όσο και με τους φορείς της αγοράς.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, η αύξηση που θα ισχύσει από 1ης Μαίου δεν θα φανεί αμέσως σε όλους στους καταναλωτές, καθώς οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί είναι τετραμηνιαίοι και οι “έναντι” διμηνιαίοι.
Η Χρέωση Χρήσης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ αποτελείται από δυο σκέλη, τη χρέωση ισχύος και τη χρέωση ενέργειας. Το πρώτο σκέλος συναρτάται με το είδος παροχής (μονοφασική-τριφασική) και το δεύτερο από το ύψος της κατανάλωσης του κάθε νοικοκυριού. Η απόφαση της ΡΑΕ προβλέπει αύξηση της χρέωσης ισχύος στα 4,434 ευρώ ανά kVA από 0,52 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Αντιθέτως, η χρέωση ενέργειας μειώνεται στα 0,01415 ευρώ/KWh από 0,0213 ευρώ/KWh.
Ας σημειωθεί ότι οι μοναφασικές εγκαταστάσεις είναι στα 8 KVA και οι τριφασικές στα 25 KVA
Συνδυαστικά πάντως οι αυξήσεις που έρχονται μέσα στη χρονιά από τα τέλη των δικτύων και τις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) θα “φουσκώσουν” αισθητά την επιβάρυνση για τα νοικοκυριά. Εάν μάλιστα, συμβεί και αυτό που προβλέπουν αρκετοί αναλυτές, δηλαδή ένας νέος γύρος ανόδου στις τιμές του φυσικού αερίου το δεύτερο εξάμηνο του έτους, που θα επηρεάσει ανάλογα τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, τότε η αύξηση στους λογαριασμούς μπορεί να επαναφέρει σκηνές ανάλογες με αυτές του φθινόπωρου 2022.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της ιστοσελίδας allazorevma.gr, με βάση τα νέα δεδομένα, ένα νοικοκυριό με τριφασική παροχή 25 KVA και ετήσια κατανάλωση 3.750 KWh θα χρεωθεί με 173,75 ευρώ ετησίως για τέλη δικτύου διανομής, από 98 ,45 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι τώρα. Πρόκειται για αύξηση περί τα 76 ευρώ τον χρόνο.