Γυρίζει οριστικά την πλάτη της στα πυρηνικά η γερμανική κυβέρνηση, παρά τη γενικευμένη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.Το Σάββατο (15 Απριλίου), η χώρα κατεβάζει τους διακόπτες στους τρεις τελευταίους αντιδραστήρες της στοιχηματίζοντας ότι θα πετύχει στην πράσινη μετάβασή της χωρίς πυρηνική ενέργεια. Στις όχθες του ποταμού Neckar, όχι μακριά από τη Στουτγάρδη στη νότια Γερμανία, ο λευκός ατμός που ξεφεύγει από τον πυρηνικό σταθμό της Βάδης-Βυρτεμβέργης θα είναι σύντομα μια ανάμνηση.
Αυτό ισχύει και ανατολικότερα για το συγκρότημα Isar 2 της Βαυαρίας και το συγκρότημα Emsland, στο άλλο άκρο της χώρας, όχι μακριά από τα ολλανδικά σύνορα. Ενώ πολλές δυτικές χώρες εξαρτώνται από την πυρηνική ενέργεια, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αλλάζει σελίδα -ακόμα κι αν το θέμα παραμένει αμφιλεγόμενο μέχρι το τέλος. Η Γερμανία εφαρμόζει την απόφαση για σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας που ελήφθη το 2002 και επιταχύνθηκε από την Άνγκελα Μέρκελ το 2011, μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.
Η Φουκουσίμα έδειξε ότι «ακόμη και σε μια χώρα υψηλής τεχνολογίας όπως η Ιαπωνία, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την πυρηνική ενέργεια δεν μπορούν να ελεγχθούν 100 τοις εκατό», δικαιολόγησε τότε η πρώην καγκελάριος. Η ανακοίνωση έπεισε την κοινή γνώμη σε μια χώρα όπου το ισχυρό αντιπυρηνικό κίνημα τροφοδοτήθηκε αρχικά από φόβους για μια σύγκρουση Ψυχρού Πολέμου και στη συνέχεια από ατυχήματα όπως το Τσερνομπίλ.
Στην πορεία, η εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 έθεσε τα πάντα υπό αμφισβήτηση. Στερημένη από ρωσικό φυσικό αέριο, η ροή του οποίου ουσιαστικά διέκοψε η Μόσχα, η Γερμανία βρέθηκε εκτεθειμένη στα χειρότερα πιθανά σενάρια, από τον κίνδυνο να κλείσουν τα εργοστάσιά της μέχρι τον κίνδυνο να μείνει χωρίς θέρμανση στη μέση του χειμώνα. Μόλις λίγοι μήνες απομένουν πριν από την αρχική προθεσμία για το κλείσιμο των τριών τελευταίων αντιδραστήρων στις 31 Δεκεμβρίου, η κοινή γνώμη άρχισε να αλλάζει.
Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, στην οποία συμμετέχει το Κόμμα των Πρασίνων -το πιο εχθρικό προς την πυρηνική ενέργεια-, αποφάσισε τελικά να παρατείνει τη λειτουργία των αντιδραστήρων για να εξασφαλίσει την προμήθεια έως τις 15 Απριλίου. Δεκαέξι αντιδραστήρες έχουν κλείσει από το 2003. Οι τρεις τελευταίοι σταθμοί παρείχαν το 6% της ενέργειας της χώρας πέρυσι, έναντι 30,8 τοις εκατό το 1997. Στο μεταξύ, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα παραγωγής έχει αυξηθεί στο 46% έως το 2022, από λιγότερο του 25% μια δεκαετία νωρίτερα.