Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος ΕΟΠ δημοσίευσε την «Ετήσια απογραφή αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ 1990-2021 και την έκθεση απογραφής 2023», η οποία είναι η επίσημη υποβολή από την ΕΕ δεδομένων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στη Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC).
Η απογραφή εκπομπών δείχνει ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 6,2%, από το 2020 έως το 2021, αλλά παρέμειναν σε χαμηλότερο επίπεδο απ’ ότι πριν από την πανδημία. Σύμφωνα με την ανάλυση του ΕΟΠ, οι κύριοι λόγοι για την αύξηση των εκπομπών από το 2020 έως το 2021 ήταν η συνολική οικονομική ανάκαμψη μετά τα lockdown του 2020, η αυξημένη χρήση άνθρακα στον τομέα της ενέργειας και η υψηλότερη ζήτηση στον τομέα των μεταφορών.
Λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρη την περίοδο 1990-2021, εξακολουθεί να υπάρχει μια σαφής, μακροπρόθεσμη τάση μείωσης των εκπομπών στην ΕΕ. Οι συνολικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των 27 κρατών μελών της ΕΕ μειώθηκαν κατά περίπου 30% από το 1990 έως το 2021 , ενώ η οικονομία της ΕΕ αυξήθηκε κατά 61%, σημειώνει η έκθεση του ΕΟΠ.
Οι ανανεώσιμες έπαιξαν ρόλο
Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη μείωση περιλαμβάνουν την αυξανόμενη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την καύση λιγότερου άνθρακα, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία της ΕΕ και τους ηπιότερους χειμώνες. Παρά την αύξηση του 2021, η χρήση άνθρακα στη δημόσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας έχει μειωθεί κατά το ήμισυ στην ΕΕ από το 1990.
Οι περισσότεροι οικονομικοί τομείς στην ΕΕ έχουν μειώσει τις εκπομπές τους από το 1990 έως το 2021, με τις μεγαλύτερες περικοπές στη δημόσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Οι εκπομπές έχουν αυξηθεί στους τομείς των μεταφορών και της ψύξης και οι καθαρές αφαιρέσεις έχουν μειωθεί σε δασικές εκτάσεις λόγω της αυξημένης συγκομιδής και της γήρανσης και της βραδύτερης ανάπτυξης των δασών.
Μέσα στο 2023, ο ΕΟΠ θα δημοσιεύσει και την ετήσια ανάλυσή του «Τάσεις και προβλέψεις» σχετικά με την πρόοδο της ΕΕ προς τους στόχους της για το κλίμα και την ενέργεια και τα κατά προσέγγιση δεδομένα για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για το 2022. Η ΕΕ, ως γνωστόν, έχει δεσμευτεί για μείωση τουλάχιστον 55% του καθαρού εκπομπές έως το 2030 και κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.