Ένας νέος βιομηχανικός συνασπισμός που ξεκίνησε την Πέμπτη (4 Μαΐου) στοχεύει στην προώθηση βιώσιμων τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας που θα αυξήσουν την ανθεκτικότητα του ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης και θα ανοίξουν την πόρτα για περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο συνασπισμός Energy Storage περιλαμβάνει τέσσερις οργανισμούς, τους SolarPower Europe, The European Association for the Storage of Energy, WindEurope και Breakthrough Energy, και θέλει να διαμορφώσει τη μελλοντική πολιτική της ΕΕ σχετικά με την αποθήκευση.
Καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να απελευθερώσει το ηλεκτρικό της σύστημα, οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, όπως η αντλούμενη υδροηλεκτρική ενέργεια, οι μπαταρίες και το υδρογόνο, θα γίνονται όλο και πιο κρίσιμες, επιτρέποντας την αποθήκευση της περίσσειας αιολικής και ηλιακής ενέργειας και στη συνέχεια την απελευθέρωση όταν η παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.
«Η αποθήκευση ενέργειας είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ενός μελλοντικού, ανθεκτικού και απελευθερωμένου ενεργειακού συστήματος», δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, κατά την παρουσίαση. «Για πολλά χρόνια, η αποθήκευση ενέργειας βρίσκεται στο παρασκήνιο του τομέα της ενέργειας, αλλά το γεγονός είναι ότι η αποθήκευση ενέργειας και οι υπηρεσίες ευελιξίας είναι ένας αυτόνομος τομέας που θα μεταμορφώσει το ενεργειακό μας σύστημα», πρόσθεσε. «Ένα ενεργειακό σύστημα που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να δημιουργηθεί με επιτυχία μόνο εάν συνοδεύεται από λύσεις ευελιξίας», υπογράμμισε η Σίμσον.
Όλα για την αποθήκευση
Η αποθήκευση ενέργειας έχει μπει στο προσκήνιο πρόσφατα καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απελευθερωθεί από τις ανθρακούχες εκπομπές και να βασίζεται περισσότερο σε εγχώριες προμήθειες, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχουν λιγότερες γεννήτριες ενέργειας, όπως μονάδες που λειτουργούν με άνθρακα και ορυκτά καύσιμα (υγρά ή αέριο).
«Τον περασμένο χειμώνα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της ΕΕ παρήγαγαν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα. Είναι σαφές ότι η ηλιακή ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη σε όλες τις εποχές», δήλωσε η Βάλμπουργκα Χέμετσμπεργκερ, Διευθύνουσα Σύμβουλος της SolarPower Europe. «Χρειαζόμαστε ισχυρή ενεργειακή υποδομή για να κάνουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όλο το χρόνο τον κανόνα. Αυτό σημαίνει να παίρνουμε στα σοβαρά την αποθήκευση ενέργειας και να προετοιμάσουμε το δίκτυο», συνέχισε. Η αποθήκευση ενέργειας μπορεί επίσης να συμβάλει στην άμβλυνση των περιορισμών στο δίκτυο και στην ελαχιστοποίηση του κόστους επέκτασης του δικτύου, εξήγησε ο Πάτρικ Κλέρενς, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αποθήκευση Ενέργειας. «Είναι υψίστης σημασίας να επιταχυνθεί η διαδικασία ηλεκτροδότησης – και εδώ είναι που η αποθήκευση ενέργειας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κόστους και να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», πρόσθεσε.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάγκη για ευελιξία στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης θα μπορούσε να αυξηθεί έως και στο 30% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050, καθώς το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο εκτιμάται ότι φτάνει το 69% έως το 2030 και το 80% έως το 2050.
«Χρειάζεται περισσότερος αποθηκευτικός χώρος για να ενισχυθεί η χωρητικότητα των αιολικών πάρκων που μπορούν να συνδεθούν με τα δίκτυα, ειδικά στα πιο αδύναμα σημεία τους. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από αιολικά πάρκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων της και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Ζιλ Ντίκσον, Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope.
Στρατηγικές τεχνολογίες
Φέτος, η ΕΕ έχει ήδη κάνει κινήσεις για την προώθηση αυτών των τεχνολογιών. Για παράδειγμα, οι μπαταρίες και η αποθήκευση αναφέρονται ως "στρατηγικές τεχνολογίες" στον πρόσφατα προτεινόμενο νόμο περί Net Zero Industry Act, "ξεκλειδώνοντας" περαιτέρω τη ρυθμιστική και οικονομική υποστήριξη.
Η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Επιτροπής υποχρεώνει επίσης τις χώρες της ΕΕ να αξιολογήσουν τις ανάγκες ευελιξίας τους και να καθορίσουν ενδεικτικούς στόχους για τις τεχνολογίες, ιδίως εκείνες που δεν χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.
Παράλληλα, η μεταρρύθμιση εισάγει περισσότερους τρόπους υποστήριξης της αποθήκευσης μέσω μηχανισμών χωρητικότητας, που εξασφαλίζουν έσοδα για εφεδρικούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, και μέτρα για την αντιμετώπιση των ρυθμιστικών φραγμών που αντιμετωπίζουν τα έργα αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων διπλής φορολογίας και αδειοδότησης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά επί του παρόντος τη μεταρρύθμιση. Δύο από τους νομοθέτες που το διαπραγματεύτηκαν παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και, στη συνέχεια, μίλησαν για τη σημασία της αποθήκευσης.
«Η αποθήκευση ενέργειας είναι συχνά ο ξεχασμένος θησαυρός. Στην τρέχουσα μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης», δήλωσε η Έμα Βίσνερ, η οποία διαπραγματεύεται για τον όμιλο του κέντρου Renew Europe.
Όμως, για να επιτευχθεί αυτό, η βιομηχανία χρειάζεται χαμηλούς τεχνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους.
«Η τεχνολογία και οι επενδύσεις είναι εδώ. Τώρα ο κλάδος αναμένει πολιτική βεβαιότητα και μακροπρόθεσμες προοπτικές», είπε η Βίσνερ, προσθέτοντας ότι, μεταξύ άλλων, θα δώσει προτεραιότητα στις μακροπρόθεσμες προοπτικές στα συστήματα χωρητικότητας και στις αξιολογήσεις ευελιξίας και χωρητικότητας δικτύου.
Εν τω μεταξύ, ο Νίελς Φούγκλσανγκ, διαπραγματευόμενος τον νόμο για τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, ανέφερε: «Χρειαζόμαστε επειγόντως μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης στο ευρωπαϊκό σύστημα, ώστε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ποσότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που σχεδιάζουμε».
Για να γίνει αυτό, η μεταρρύθμιση της αγοράς πρέπει να ανταμείβει τους πελάτες που προσθέτουν ευελιξία στο δίκτυο, όπως μπαταρίες ή τηλεθέρμανση, μέσω των κατάλληλων κινήτρων και αποφεύγοντας τις διπλές χρεώσεις να παρεμποδίζουν την αποθήκευση.