Mε όλες τις εταιρίες του ομίλου Βιοχάλκο “έκλεισε” η ΔΕΗ τη συμφωνία για το πρώτο PPA (Power Purchase Agreement), μία σύμβαση 10 ετών για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Εκπρόσωπος των εταιριών του ομίλου Βιοχάλκο στη συμφωνία, ως προμηθευτής είναι η εταιρία ΗΡΩΝ , η οποία είναι και ο αντισυμβαλλόμενος με τη ΔΕΗ.
Πρόκειται για μία συμφωνία σε δύο σκέλη: To πρώτο που αφορά στα δύο πρώτα χρόνια 2023 και 2024 προβλέπει την παροχή ηλεκτρισμού από το “συμβατικό καλάθι” παραγωγής της ΔΕΗ, κυρίως από μονάδες φυσικού αερίου υδροηλεκτρικά. Στη δεύτερη φάση της συμφωνίας εισέρχονται αποκλειστικά οι ΑΠΕ μαζί με εγγυήσεις προέλευσης, με τη δυνατότητα η σύμβαση να αφορά σε χρηματοοικονομικά πράσινα ΡΡΑ, δηλαδή στα λεγόμενα virtual ΡΡΑ.
Η σύμβασηκαλύπτει το σύνολο της κατανάλωσης των εταιριών του ομίλου Βιοχάλκο, στην Υψηλή και Μέση Τάση, της τάξης των 1,2 ΤWh ετησίως.
Eίχαν προηγηθεί πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και το ομίλου για να καταλήξουν στη συμφωνία αυτή- τη πρώτη αυτού του τύπου που υπογράφεται στη χώρα μας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για κλείσιμο ανάλογης συμφωνίας με τη τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, καθώς και ορισμένους άλλους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους.
Καταλύτης για την υπογραφή της μακροπρόθεσμης σύμβασης υπήρξε η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, που εξαίρεσε από το πλαφόν του εσόδου παραγωγού στη χονδρική αγορά, τα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας με φυσική παράδοση, ανεξαρτήτως τεχνολογίας παραγωγής. Για τα virtual PPA σχετική πρόβλεψη η ρύθμιση δεν προβλέπει, προφανώς όμως οι αντισυμβαλλόμενοι στο πρώτο ελληνικό ΡΡΑ εκτιμούν πως από το 2025 και μετά θα έχουν εκλείψει οι λόγοι που επέβαλαν τον έκτακτο μηχανισμό του πλαφόν στη χονδρική αγορά, ως ένα από τα πολλά μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ηλεκτρισμού που έφερε η ενεργειακή κρίση. Ας σημειωθεί ότι το πλαφόν είχε θεωρηθεί ως ένα από τα βασικά εμπόδια για τη σύναψη των μακροχρόνιων διμερών συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρισμού
Στα πρώτα δύο χρόνια εφαρμογής του ΡΡΑ η παράδοση ενέργειας θα γίνεται με δήλωση των διμερών συμβολαίων στην αγορά, με την εταιρία Ηρων στη θέση του αγοραστή και τη ΔΕΗ ως πωλητή. Η Ηρων θα διαχειρίζεται τις συναλλαγές με βάση το προφίλ κατανάλωσης του πελάτη της, δηλαδή των εταιριών του ομίλου Βιοχάλκο, ο οποίος βρίσκεται σε επαφές για την υπογραφή και άλλων αντίστοιχων συμβολαίων με παραγωγούς ΑΠΕ, κυρίως αιολικών.
Ας σημειωθεί ότι η συμφωνία με τη ΔΕΗ αφορά κυρίως σε ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά, που η εταιρία κατασκευάζει την περίοδο αυτή.