Eτοιμη να προχωρήσει στην κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών πάρκων σε έκταση πρώην λιγνιτορυχείου στην Πτολεμαϊδα είναι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες -ΔΕΗΑΝ- καθώς η εταιρία, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδοδότησης του έργου.
Πρόκειται για δανειακή σύμβαση που υπόγραψε με την Alpha Bank, για μακροπρόθεσμο δανεισμό ύψους 37 εκατ. ευρώ. Το έργο, που αφορά σε 5 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 159 MW, έχει λάβει ήδη το πράσινο φως για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ύψους 49 εκατ. ευρω.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 86 εκατ. ευρώ , με το 80% του έργου να καλύπτεται από το ΤΑΑ και τον τραπεζικό δανεισμό.
Τα 5 φωτοβολταϊκά πάρκα σχεδιάζεται να τεθούν τμηματικά σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο ως τον Μάρτιο του 2024, η δε δανειοδότηση του έργου από την Alpha Bank είναι ενταγμένη στις επιλέξιμες δραστηριότητες του Πλαισίου Βιώσιμης Χρηματοδότησης της τράπεζας, στο σκέλος της Πράσινης Θεματικής Ενότητας.
Το πρότζεκτ αποτελεί μέρος του εύρυτερου επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ για τη δημιουργία ενός ηλεκτροπαραγωγικού πόλου με ανανεώσιμες τεχνολογίες, συνολικής ισχύος 960 MW, στην Πτολεμαίδα, αξιοποιώντας εκτάσεις που μένουν ανενεργές στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά από σχετικό διαγωνισμό, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη αναθέσει στην ΤΕΡΝΑ την κατασκευή του μέγα- φωτοβολταϊκού παρκου των 550 MW στην Πτολεμαϊδα, το εμβληματικό έργο-ορόσημο για τον πράσινο μετασχηματισμό της εταιρίας. Ο χρόνος κατασκευής και ετοιμότητας για ηλέκτριση του σταθμού προβλέπεται στους 22 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, της οποίας η συνολική διάρκεια της σύμβασης έως την οριστική παραλαβή είναι οι 48 μήνες.
Σύμφωνα με του όρους του διαγωνισμού, η ΤΕΡΝΑ ανέλαβε τη μελέτη, την προμήθεια (εκτός των φωτοβολταϊκών πλαισίων), τη μεταφορά, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του σταθμού ισχύος 550 MW, καθώς και τα έργα της σύνδεσης του με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού. Ο συνολικός προϋπολογισμός του εν λόγω έργου ανέρχεται σε 216 εκατ. ευρώ και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, όπου τα δύο έργα-μαμούθ βρίσκονται σήμερα σε κατασκευή και τα δύο στην Ισπανία: Πρόκειται για ένα πάρκο 626 MW της Solaria Energia και ένα δεύτερο 595 MW της Iberdrola.
Στο πλαίσιο του πράσινου μετασχηματισμού της η ΔΕΗ διαθέτει ήδη στο pipeline άδειες έργων ΑΠΕ,συνολικής ισχύος 4 GW. Από το σύνολο αυτό, όρους σύνδεσης έχουν εξασφαλίσει έργα ισχύος 2,2 GW και περίπου 1,8 GW διαθέτουν περιβαλλοντικούς όρους.
Το επιχειρηματικό πλάνο της θυγατρικής ΔΕΗΑΝ έχει στόχο η εγκατεστημένη ισχύς των έργων ΑΠΕ να φτάσει το 1,5 GW έως το τέλος του 2023 και να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 5 GW σε βάθος πενταετίας. Από πλευράς αδειοδότησης ως ώριμα θεωρούνται φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 251 MW στην Πτολεμαΐδα, 299 MW στο Αμύνταιο, 88 MW στη Φλώρινα, 95 MW στη Μεγαλόπολη, 400 MW σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, 200 MW αιολικά και 200 MW μονάδων αποθήκευσης.Επίσης μετέχει στην εταιρία ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή με 49% και εταίρο πλειοψηφίας (51%) τη γερμανική RWE Renewables (51%), η οποία στοχεύει σε έργα ΑΠΕ συνολικού προϋπολογισμού 1 δις ευρώ.
Παράλληλα η ΔΕΗ, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας, στοχεύει και σε άλλες εξαγορές εταιριών ΑΠΕ στα Βαλκάνια, ενώ σημαντικό είναι το ενδιαφέρον της και για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών, παρότι η σχετική δραστηριότητα στη χώρα μας ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει.