Σε δύο εξωτερικούς συμβούλους, μέσω διαγωνισμού του οποίου ο συνολικός προϋπολογισμός φθάνει ως τα 630.000 ευρώ, σκοπεύει να αναθέσει ο ΑΔΜΗΕ την εκπόνηση μελετών για την πρόγνωση της συνολικής ζήτησης και του φορτίου συστήματος, ένα έργο που όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και πιο δύσκολο με την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ και την ασταθή παραγωγή τους σε συνδυασμό με τις διακυμάνσεις της ζήτησης, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα μειώνεται.
Οι προσφορές πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στις 5 Ιουνίου.
Στόχος του Διαχειριστή είναι μέσω των μελετών να διαμορφώσει μία όσο το δυνατόν πιο ασφαλή πρόβλεψη για την πορεία της ζήτησης για τα τρία επόμενα χρόνια, τουλάχιστον. Η πλέον συμφέρουσα οικονομικά προσφορά, με βάση τη χαμηλότερητιμή αποτελεί το κριτήριο ανάθεσης του έργου. Θα επιλεγούν δύο ανάδοχοι και θα συναφθούν δύο συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, από 210.000 με δυνατότητα αύξησης ως τις 315.000 ευρώ -αν παραταθεί το έργο-, η κάθε μία και κοινό αντικείμενο: Tην άρτια πρόβλεψητης συνολικής ζήτησης στο ελληνικό διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς και στο δίκτυο διανομής, καθώς και τη πρόβλεψη του φορτίου συστήματος στο διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς, για χρονικό διάστημα 38 μηνών με δικαίωμα παράτασης έως και 19 επιπλέον μήνες.
Ο ΑΔΜΗΕ θα λαμβάνει από τον ανάδοχο ωριαίες προγνώσεις συνολικής ζήτησης και φορτίου συστήματος, με δυνατότητα και για μικρότερο χρονικό διάστημα. Οι συνολικές και επιμέρους, δηλαδή οι τοπικές προβλέψεις συνολικής ζήτησης και φορτίου συστήματος απαιτούνται για το εύρος πρόβλεψης έως και 10 ημέρες.
Πάντως το τελευταίο χρονικό διάστημα η ζήτηση συνεχώς μειώνεται, με τον Απρίλιο να είναι ο τρίτος εν σειρά μήνας καθοδικής κίνησης της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Από τα ίδια τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ προκύπτει ότι τον περασμένο μήνα η ζήτηση στο διασυνδεδεμένο σύστημα δεν ξεπέρασε τις 3.405.577 MWh με το μέσο φορτίο του συστήματος να διαμορφώνεται στα 4.730 MW, μειωμένο κατά 11% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022 και κατά 8% σε μηνιαία βάση. Αν τηρηθεί δε ο στόχος της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου (κατ’επέκταση και ηλεκτρισμού) κατά 15% ως το τέλος Μαρτίου 2024, τότε οι εκτιμήσεις για την πορεία της ζήτησης είναι ακόμα πιο δυσοίωνες.
Από την άλλη πλευρά, στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού, οι εγκαταστάσεις νέας ισχύος από ΑΠΕ πολλαπλασιάζονται. Σήμερα είναι εγκατεστημένα στη χώρα περίπου 10 GW ΑΠΕ, με στόχο ως το 2030 να έχουν διπλασιαστεί. Στις σημερινές συνθήκες λειτουργίας του συστήματος- χωρίς αποθήκευση και με πτωτική ζήτηση- η αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ με τη στοχαστική παραγωγή προκαλεί αστάθεια στο σύστημα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μπλακ άουτ.
Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού ο προϋπολογισμός κάθε μιας από τις συμβάσεις ανέρχεται σε 210.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Κατά τη διάρκεια ισχύος κάθε μιας σύμβασης, ο ΑΔΜΗΕ διατηρεί το δικαίωμα να παρατείνει τη διάρκεια της με τους ίδιους όρους, έως 19 επιπλέον μήνες και να αυξήσει το οικονομικό αντικείμενο για κάθε σύμβαση, κατά 105.000 πλέον ΦΠΑ.
Έτσι ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε σύμβασης 315.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός και των δυο συμβάσεων, 630.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.
Οι κατηγορίες των προβλέψεων που ζητεί ο ΑΔΜΗΕ είναι:
-Πρόβλεψη ωριαίας συνολικής ζήτησης στην Ελληνική Περιοχή Ελέγχου χωρίς την Κρήτη (ηπειρωτική Ελλάδα)
• Ενδοημερήσια
• Εύρος προβλέψεων για την επόμενη ημέρα και έως και 10 ημέρες μπροστά
• Στατιστικές πληροφορίες π.χ. εκατοστημόρια P5, P10, P50, P90 & P952.
-Πρόβλεψη ωριαίας συνολικής ζήτησης στην Κρήτη
• Ενδοημερήσια
• Εύρος προβλέψεων για την επόμενη ημέρα και έως και 10 ημέρες μπροστά
• Στατιστικές πληροφορίες π.χ. εκατοστημόρια P5, P10, P50, P90 & P952.
-Πρόβλεψη ωριαίου φορτίου συστήματος της Ελληνικής Περιοχής Ελέγχου χωρίς την Κρήτη (ηπειρωτική Ελλάδα)
• Ενδοημερήσια
• Εύρος προβλέψεων για την επόμενη ημέρα και έως και 10 ημέρες μπροστά
• Επιπλέον κατηγοριοποίηση σε έως και 10 περιφερειακές προβλέψεις λόγω διαχείρισης συμφόρησης, ενδεικτικά: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα (υπόλοιπο), Αττικής, Ευβοία, Πελοπόννησος, Κρήτη
• Στατιστικές πληροφορίες,
-Πρόβλεψη ωριαίου φορτίου συστήματος Κρήτης
• Ενδοημερήσια
• Εύρος προβλέψεων για την επόμενη ημέρα και έως και 10 ημέρες μπροστά
• Στατιστικές πληροφορίες
-Πρόβλεψη φορτίου συστήματος 15 λεπτών (για RTBM), στην Ελληνική Περιοχή Ελέγχου χωρίς την Κρήτη (ηπειρωτική Ελλάδα)
• 4 ώρες μπροστά από την τρέχουσα ώρα