Η Ελλάδα θα μπορούσε να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής και τους στόχους των υφιστάμενων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας για τη μείωση του υψηλού επιπέδου ενεργειακής φτώχειας, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως καταγράφει, την περίοδο Αυγούστου 2022 – Μαρτίου 2023 παρουσιάζεται μειωμένη κατά 22% η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα σε σχέση με τη μέση κατανάλωση φυσικού αερίου την ίδια περίοδο τα προηγούμενα 5 χρόνια.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: « Η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχίσει τις προσπάθειες για προσωρινή μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου έως τις 31 Μαρτίου 2024. Η εισαγωγή νέων χρηματοοικονομικών μέσων όπως οι δημοπρασίες ενεργειακής απόδοσης θα μπορούσαν να στοχεύουν στην κάλυψη υφιστάμενων προγραμμάτων στήριξης ανακαίνισης προς τα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά πιο αποτελεσματικά».
Γενικότερα, η ΕΕ σημειώνει πως παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε και στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης, η Ελλάδα εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα, με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να αποτελούν το 52% και το 24% αντίστοιχα του ενεργειακού του μείγματος το 2021. Προκειμένου να επιταχυνθούν οι προσπάθειες απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα, θα μπορούσαν να επιδιωχθούν περαιτέρω μέτρα που βασίζονται και υπερβαίνουν τις επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αποτελούν μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιταχύνει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη θέσπιση και ολοκλήρωση των νομοθετικών πλαισίων για την προώθηση της ανάπτυξης υποδομών ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και υπεράκτια αιολική ενέργεια. Επίσης, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ενός νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου για το βιομεθάνιο και να αξιοποιήσει τις διαθέσιμες δυνατότητες για βιώσιμο βιομεθάνιο ώστε από την παραγωγή να μειωθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου».
Ενώ, λοιπόν, ενσωματώνονται περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κρίνεται απαραίτητο να υπάρξουν περαιτέρω επενδύσεις για την επέκταση της αποθήκευσης και αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου ώστε να διασφαλιστεί η ισορροπία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Για να αποφευχθεί η ανάγκη περικοπής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πρόσθετες διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με τις γειτονικές χώρες. Για την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα είναι σημαντικό να εφαρμοστεί πλήρως η νέα νομοθεσία πλαίσιο που εγκρίθηκε το 2022, το οποίο απλοποιεί και επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ. «Επιπλέον, η προώθηση προγραμμάτων ιδιοκατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης υποστήριξης για την εγκατάσταση ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρίες και οι ενεργειακές κοινότητες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της κοινωνικής αποδοχής της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» τονίζει η ΕΕ.