Οι διαγωνισμοί για τις ενισχύσεις που θα λάβουν οι μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρισμού μπορεί ακόμα να είναι στα χαρτιά… και ενδεχομένως να διεξαχθούν μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ωστόσο το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών παραμένει στα ύψη, με τις σχετικές αιτήσεις να συσσωρεύονται στα γραφεία της ΡΑΑΕΥ (πρώην ΡΑΕ).
Πάντως αυτή τη φορά τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, καθώς για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρώτος διαγωνισμός θα πρέπει να γίνει ως το τέλος Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής, στον κύκλο Απριλίου κατατέθηκαν προς αδειοδότηση 23 αιτήσεις για μονάδες αποθήκευσης, εκ των οποίων οι 22 αφορούν σε συστοιχίες μπαταριών και μόνον μία σε αντλησιοταμίευση. Συνολικά, η μέγιστη ισχύς έγχυσης των πρότζεκτ αυτών ανέρχεται σε 670,754 MW, με μέγιστη ισχύ απορρόφησης 677,479 MW, εγκατεστημένη χωρητικότητα 2.077,268 MW και εγγυημένης χωρητικότητα 1.805,389 MW. Στα σύνολα αυτά περιλαμβάνεται και η μονάδα αντλησιοταμίευσης, η οποία σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στην Τεχνητή Λίμνη Σφηκιάς (Βέροια) με μέγιστη ισχύ έγχυσης 16 MW, μέγιστη ισχύ απορρόφησης 20 MW, εγκατεστημένη χωρητικότητα 68 MW και εγγυημένη χωρητικότητα 66,8 MW.
Ακόμα, στον κύκλο Απριλίου η ΡΑΕ ενέκρινε και 14 αιτήσεις τροποποίησης αδειών, συνολικής μεγίστης ισχύος έγχυσης 980,278 MW
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως το τέλος Μαρτίου η ΡΑΕ είχε χορηγήσει 356 άδειες για μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρισμού , συνολικής ισχύος 24 GW . Oι περισσότερες και συγκεκριμένα, 306 άδειες συνολικής ισχύος 18,7 GW αφορούσαν σε εγκατάσταση μπαταριών και οι υπόλοιπες σε αντλησιοταμίευση.
Σε αρκετά προχωρημένο στάδιο αδειοδοτικής ωριμότητας θεωρείται ότι βρίσκονται περί τα 5,3 GW, καθώς πρόκειται για έργα που έχουν υποβάλει στον ΑΔΜΗΕ αίτηση για όρους σύνδεσης.
Ωστόσο οι λειτουργικές και επενδυτικές ενισχύσεις - που θα αποτελέσουν και τον καταλύτη για την υλοποίηση των έργων- δεν έχουν ακόμα διαφανεί, αφού οι σχετικές ανταγωνιστικές διαδικασίες δεν έχουν διεξαχθεί και η ΡΑΑΕΥ θα πρέπει να “τρέξει” για να προλάβει την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού, ο οποίος πρέπει να προκηρυχθεί ως τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θέτει η υπουργική απόφασης του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέρειας Κώστα Σκρέκα. Ας σημειωθεί ότι η απόφαση έχει ήδη δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Σκρέκα ως το τέλος του 2023 πρέπει να γίνουν τρεις διαγωνισμοί για τη λειτουργική ενίσχυση έργων αποθήκευσης συνολικής ισχύος 1 GW. Υπεύθυνη για την όλη διαδικασία είναι η ΡΑΑΕΥ, η οποία θα πρέπει να προκηρύξει τον πρώτο διαγωνισμό, αμέσως μετά τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι θα έχουν στη διάθεσή τους ένα χρονικό διάστημα 6 ή 8 εβδομάδων να προετοιμάσουν τις προσφορές τους.
Η πρώτη δημοπρασία θα αφορά σε έργα συνολικής ισχύος ως 400 MW και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουν δύο ακόμα διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα ισχύος ως 300 MW κάθε φορά. Και οι τρεις διαγωνισμοί αφορούν σε έργα που θα εγκατασταθούν στις περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς απολιγνιτοποίησης, δηλαδή στην Κοζάνη, τη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη.
Ας σημειωθεί τέλος ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (EΣEK), το οποίο τελεί υπό αναθεώρηση, προβλέπει ως το 2030 την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης συνολικής ισχύος 8,1 GW, εκ των οποίων τα 5,6 GW σε συστοιχίες μπαταριών και τα υπόλοιπα σε αντλησιοταμιευση.
Πρόκειται για στόχο που έχει ήδη ξεπεραστεί κατά πολύ με βάση τη συνολική ισχύ, των 24 GW, των έργων που έχει ήδη αδειοδοτήσει ως σήμερα η ΡΑΑΕΥ, πέραν αυτών που θα προστίθενται κάθε μήνα, όπως προκύπτει από το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον και τις αιτήσεις των υποψήφιων επενδυτών.