Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα προβεί σε περικοπές κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο. Άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τις περικοπές στην παραγωγή σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις τιμές. Ο ΟΠΕΚ + αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου και οι αποφάσεις του μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.
Στο εμπόριο της Ασίας τη Δευτέρα, το αργό πετρέλαιο Brent αυξήθηκε έως και 2,4% πριν διαμορφωθεί στα 77 δολάρια το βαρέλι περίπου. Ο ΟΠΕΚ+ είπε ότι οι στόχοι παραγωγής θα μειωθούν κατά 1,4 εκατομμύρια bpd περαιτέρω από το 2024. Η επτάωρη συνάντηση την Κυριακή των πλούσιων σε πετρέλαιο εθνών έγινε στο πλαίσιο μείωσης των τιμών της ενέργειας. Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα ύψη όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι, αλλά τώρα έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που βλέπονταν πριν από την έναρξη της σύγκρουσης.
Υπενθυμίζεται πως, τον περασμένο Οκτώβριο, ο ΟΠΕΚ+, σε μια διατύπωση που αναφέρεται στον Οργανισμό Πετρελαιο-εξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του, συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά δύο εκατομμύρια bpd, περίπου το 2% της παγκόσμιας ζήτησης.Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο όμιλος συμφώνησε σε περαιτέρω περικοπές, οι οποίες επρόκειτο να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είπε ότι οι συνομιλίες της Κυριακής οδήγησαν στην «παράταση της συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2024».
Την Κυριακή, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι η περικοπή κατά ένα εκατομμύριο bpd από τη χώρα του θα μπορούσε να παραταθεί και μετά τον Ιούλιο, εάν χρειαστεί. Πριν από την έναρξη της διήμερης συνάντησης του ΟΠΕΚ+, αναμενόταν ευρέως ότι το καρτέλ πετρελαίου θα έκανε περικοπές στην παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές. Φαίνεται ότι τα περισσότερα μέλη ήταν κατά της ιδέας, καθώς τυχόν περικοπές θα επηρέαζαν τα έσοδα από το πετρέλαιο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της λειτουργίας των οικονομιών τους.
Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να προβεί σε εθελοντική μείωση κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ήταν απροσδόκητη, αλλά δεν αποτελεί τεράστια έκπληξη. Ως ηγέτης του πακέτου, και επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου, ήταν ο μόνος σε θέση να μειώσει την παραγωγή.
Από τη σκοπιά του Ριάντ, είναι ζωτικής σημασίας η τιμή του αργού να παραμείνει πάνω από 80 δολάρια το βαρέλι για να ξεπεράσει τα επίπεδα. Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι θέλουν αυξημένες τιμές για να συνεχίσουν να δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλόδοξα έργα με επικεφαλής τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καθώς προσπαθεί να διαφοροποιήσει την οικονομία του βασιλείου μακριά από το πετρέλαιο.
Η κίνηση των Σαουδάραβων υπογραμμίζει επίσης τις αβέβαιες προοπτικές για τη ζήτηση για καύσιμα τους επόμενους μήνες. Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα οι φόβοι ύφεσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αναμένεται να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στις τιμές του αργού.