Στους μεγάλους παίκτες της αποθήκευσης ηλεκτρισμού φαίνεται πως απευθύνεται ο διαγωνισμός που θα διενεργήσει η ΡΑΑΕΥ (πρώην ΡΑΕ) εντός του δευτέρου δεκαημέρου του Ιουνίου, αν κρίνουμε από το ύψος των εγγυήσεων που όρισε η Αρχή τόσο για τη συμμετοχή, όσο και για την καλή εκτέλεση και τη καλή λειτουργία του έργου.
Η ανταγωνιστική διαδικασία της ΡΑΑΕΥ αφορά στην επενδυτική και τη λειτουργική ενίσχυση των σταθμών αποθήκευσης. Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των προσφορών αναμένεται να τεθεί εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Αρχής.
Ωστόσο οι εγγυήσεις που θα πρέπει να προσκομίσει ο επενδυτής στα διάφορα στάδια ξεκινούν από τα 35.000 ευρώ/MW εγχεόμενης ενέργειας και φθάνουν ως τις 250.000 ευρώ/MW εγχεόμενης ενέργειας.
Αναλυτικότερα, το τέλος συμμετοχής στην Α΄ Ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της Ρυθμιστικής Αρχής ανέρχεται στο ποσό των€ 2.500/αίτηση, και θα πρέπει να συνοδεύεται με εγγυητική επιστολή συμμετοχής ύψους 35.000 ευρώ/MW μέγιστης εγχεόμενης ενέργειας. H εγγυητική πρέπει να εκδοθεί υπέρ της ΡΑΑΕΥ.
Στη συνέχεια οι επενδυτές, θα πρέπει να προσκομίσουν Εγγυητική Επιστολή Έντεχνης και Έγκαιρης Εκτέλεσης, ύψους 250.000 ευρώ/MW μέγιστης εγχεόμενης ισχύος, υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, και να εκδώσουν Εγγυητική Επιστολή Καλής Λειτουργίας, υπέρ του ΔΑΠΕΕΠ, ύψους 200.000 ευρώ /MW. Οταν συμπληρωθούν πέντε χρόνια από την έκδοση της άδειας λειτουργίας κάθε ενισχυόμενου σταθμού, το ύψος της Εγγυητικής Επιστολής ΚαλήςΛειτουργίας απομειώνεται κατά 100.000 ευρώ ανά MW μέγιστης ισχύος έγχυσης.
“Οι εγγυήσεις μπορεί να είναι τόσο υψηλές γιατί θέλουν να ξεχωρίσουν την ήρα από το σιτάρι” σχολίασαν κύκλοι της αγοράς, υπενθυμίζοντας τον τεράστιο αριθμό των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί και έχουν λάβει την πρώτη άδεια από τη ΡΑΑΕΥ για έργα αποθήκευσης, των οποίων η συνολική ισχύς μέχρι πλησιάζει ήδη τα 9 GW. Η συντριπτική πλειονότητα των έργων αφορά σε μπαταρίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτος διαγωνισμός θα αφορά σε συνολική ισχύ ως 400 MW, ενώ ως το τέλος του 2023 αναμένεται να διεξαχθούν δύο ακόμα ανταγωνιστικές διαδικασίες για σταθμούς αποθήκευσης, κατά πληροφορίες για συνολική ισχύ 400 MW και 300 MW αντίστοιχα. Τόσο η ΡΑΑΕΥ όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας πιέζονται για τη διενέργεια της πρώτης διαγωνιστικής διαδικασίας, καθώς αν δεν προκηρυχθεί εντός του Ιουνίου, τότε μπορεί να χαθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Είναι ενδεικτικό, ότι χθες η Αρχή, έθεσε σε διαβούλευση ως τις 12 Ιουνίου την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ (γραμμένη μόνον στα αγγλικά !), για τις τεχνικές προδιαγραφές σύνδεσης των μονάδων αποθήκευσης με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρισμού. Ο Διαχειριστής προτείνει το διαχωρισμό των σταθμών σε 4 κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο τάσης και το ανώτατο όριο χωρητικότητας και περιγράφει τις τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιούν οι σταθμοί.