Μία “μίνι-σπαζοκεφαλιά” καλούνται να λύσουν οι προμηθευτές ηλεκτρισμού, οι οποίοι πρέπει στις 20 Ιουνίου να ανακοινώσουν τα τιμολόγια λιανικής για τον Ιούλιο. Και τούτο επειδή για τις χρεώσεις ρεύματος του επόμενου μήνα θα πρέπει να συνεκτιμήσουν τόσο την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου στις αρχές Ιουνίου όσο και την τρέχουσα ανάκαμψη και τη δυναμική της, που θα διαμορφώσουν τις τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού τον Ιούλιο, ο οποίος κατά παράδοση, λόγω των καιρικών συνθηκών, είναι ένας από τους “ακριβούς” μήνες του χρόνου.
Προς το παρόν η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου από το χαμηλό δύο ετών στο οποίο είχε υποχωρήσει μπορεί να προκαλεί κάποιες ανησυχίες αλλά δεν φαίνεται να φοβίζει την αγορά. Η επάνοδος του αερίου σε μία κλίμακα τιμών μεταξύ 30-50 ευρώ/MWh είναι περίπου αναμενόμενη και γι’ αυτό κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι τιμές λιανικής του ρεύματος, που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές για τον Ιούλιο, δεν θα παρουσιάσουν ιδιαίτερη διαφοροποίηση από τα επίπεδα του Ιουνίου.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι στις αρχές Ιουνίου η τιμή TTF για το συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου, (τιμή-δείκτης για τη εγχώρια χονδρική αγορά ηλεκτρισμού) είχε υποχωρήσει ως τα 23 ευρώ/MWh, το χαμηλό διετίας. Έκτοτε ανέκαμψε και χθες έκλεισε στα 38,250 ευρώ/MWh , κερδίζοντας 6,1%.
Tον Ιούνιοι οι τελικές τιμές του ρεύματος ήταν μειωμένες σχεδόν κατά 30% σε σχέση με τον Μάιο και διαμορφώθηκαν σε μία κλίμακα από 8,4 λεπτά/kWh μέχρι και 19 λεπτά/kWh, συμπεριλαμβανομένων και των εκπτώσεων συνέπειας.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 85,2 ευρώ/MWh, ενώ τον Μάιο η αντίστοιχη μέση τιμή ήταν στα 105,59 ευρώ/MWh και τον Απρίλιο στα 120,44 ευρώ/MWh. Ηταν μία συνεχής πτωτική τάση, που αντανακλούσε την αποκλιμάκωση της τιμής ΤΤF, η οποία όμως φαίνεται ότι εξαντλήθηκε, προς το παρόν τουλάχιστον.
Aπό την άλλη πλευρά, όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούλιο. Το “μήνυμα” για το τέλος των επιδοτήσεων το έχει δώσει ήδη, με πολλαπλούς τρόπους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξάλλου, πρόσφατη είναι και η δήλωση του πρόεδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός, ότι «Τη δεδομένη στιγμή οι επιδοτήσεις για την ενέργεια δεν είναι απαραίτητες, γιατί έχουν πέσει οι τιμές».
Πάντως, τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν τον Ιούλιο του 2022, συμπεριλαμβανομένου του βασικού μηχανισμού που χρηματοδοτούσε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την καταβολή της επιδότησης, λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου και οι προμηθευτές ετοιμάζονται να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς.
Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι παρά την τρέχουσα αστάθεια στις τιμές του αερίου, η αγορά δεν θα επανέλθει στο καταστροφικό κλίμα του περυσινού καλοκαιριού , όταν κυριαρχούσα κινήσεις πανικού με τον φόβο ότι η Ευρώπη δεν θα έχει φυσικό αέριο τον χειμώνα. Η προμήθεια με φορτία υγροποιημένου αερίου συνεχίζεται ομαλά, τα αποθέματα είναι υψηλά για την εποχή και η κατάσταση δείχνει διαχειρίσιμη, έστω και με μία ανατίμηση του αερίου, στο βαθμό βέβαια, που δεν θα υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις.