Mονάδες αποθήκευσης ηλεκτρισμού με μπαταρίες της τάξης των 800- 900 MW, ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ 1 GW, αλλά και μονάδα συμπαραγωγής, ισχύος 50 MW στα διυλιστήρια της Ελευσίνας, καθώς και το ενδεχόμενο ανάπτυξης ειδικού φωτοβολταϊκού πάρκου στη Βόρειο Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενεργειακή αυτονομία των διυλιστηρίων, εξετάζει ο όμιλος της HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ).
Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου δεν εξαντλείται βέβαια εδώ, καθώς προβλέπει την εξαγορά έργων ΑΠΕ σε διάφορα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με έμφαση σε πρώτη φάση στην Κύπρο, καθώς και διάφορα άλλα έργα, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου κ.Ανδρέα Σιάμισιη, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρίας, που πραγματοποιήθηκε χθες.
Ο επικεφαλής της HelleniQ Energy έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις μονάδες αποθήκευσης, λέγοντας ότι από εδώ και πέρα το τοπίο για τις ΑΠΕ αλλάζει, αφού προτεραιότητα παίρνει η εξασφάλιση της διάθεσης της παραγόμενης ενέργειας, δεδομένου ότι οι περικοπές στην παραγωγή από το σύστημα, ειδικά των φωτοβολταϊκών, λόγω της αστάθειας σε συνθήκες υπερπαραγωγής των ΑΠΕ είναι ένα φαινόμενο που θα συνεχιστεί αυξανόμενο. «Το να επενδύσουμε 500 εκατ. -1 δις ευρώ στην Ελλάδα σε έργα ΑΠΕ είναι πλέον επικίνδυνο αν δεν υπάρχουν μπαταρίες. Ήδη βλέπουμε να σβήνουν φωτοβολταϊκά τις ώρες της ημέρας με μεγάλη ηλιοφάνεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης.
Ο όμιλος σκοπεύει να συμμετάσχει στον πρώτο διαγωνισμό για τις μπαταρίες που θα προκηρύξει η ΡΑΑΕΥ εντός των ημερών.
‘Οσον αφορά στη μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας των 50 MW, για την οποία η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί ως τέλος του έτους, στόχος είναι να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα τα διυλιστήρια της Ελευσίνας και του Απροπύργου και να απεξαρτηθούν από την αστάθεια και τα προβλήματα του δικτύου, που τα προηγούμενα δύο χρόνια δοκίμασαν τη λειτουργία τους.
Στο πλαίσιο της ενεργειακής αυτονομίας και του στόχου για τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 50% ως το 2030, η HelleniQ Energy μελετά τη δημιουργία ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού, το οποίο με απ’ευθείας γραμμή μεταφοράς ηλεκτρισμού θα τροφοδοτεί το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης. Το εν λόγω πρότζεκτ πάντως βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο ενώ εξετάζονται διάφορες συνέργειες, όπως ο συνδυασμός του με μπαταρίες, με παραγωγή υδρογόνου και αξιοποίηση της αμμωνίας ώστε να διασφαλιστεί η τροφοδοσία του διυλιστηρίου με ηλεκτρισμό όλο το 24ωρο.
Η HelleniQ Energy καταναλώνει περίπου 1 TWh ηλεκτρισμού ετησίως στο βιομηχανικό συγκρότημα του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας.
Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού αύξησαν το κόστος διύλισης κατά 0,5 – 1,5 δολ. . Ομως η ενερεγειακή κρίση και τα πολύ υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης έφεραν και κέρδη ρεκόρ στον όμιλο το 2022, που συνεχίστηκαν και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς δεν αναμένεται να επαναλάβει τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, αλλά και γενικότερα τα εξαιρετικά αποτελέσματα του 2022, που οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στη συγκυρία της περυσινής χρονιάς δεν αναμένεται ότι θα επαναληφθούν, όπως δήλωσε ο κ. Σιάμισιης. Πάντως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διανομής προμερίσματος για τη χρήση του 2023, απόφαση που μάλλον θα ληφθεί το τρίτο τρίμηνο.
Ο κ. Σιάμισιης δήλωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν ανακοινώσεις για τον τομέα των ΑΠΕ, που αφορούν κυρίως νέα έργα και όχι εξαγορά υφιστάμενων ενώ προειδοποίησε παράλληλα ότι στο μέλλον επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον τομέα δεν θα είναι βιώσιμες αν δεν συνδυάζονται με αποθήκευση ενέργειας. Η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου το 2022 ήταν 341 MW και προβλέπεται να αυξηθεί σε 356 MW εφέτος, 1 GW ως το 2025 και 2 GW ως το 2030. Το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ που διαθέτει ο όμιλος ανέρχεται σε 3 GW.
Για την αγορά της Κύπρου, όπου η HelleniQ Energy ανακοίνωσε πρόσφατα την εξαγορά φωτοβολταϊκού ο κ. Σιάμισιης είπε ότι στόχος είναι ο όμιλος να αποκτήσει εγκατεστημένη ισχύ 100-150 MW.
Τέλος, όσον αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, η εταιρία, η οποία έχει ήδη αποχωρήσει από τις χερσαίες παραχωρήσεις, θα λάβει κατά τα τέλη του 2024 τις τελικές αποφάσεις για το αν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση σε κάποιο ή σε περισσότερα θαλάσσια μπλοκ στα οποία έχει δικαιώματα, αφού ολοκληρωθεί η πλήρης μελέτη και αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων.