Mε καταληκτική ημερομηνία για τους συμμετέχοντες τη 10η Ιουλίου και ανώτατη τιμή προσφοράς τα 115.000 ευρώ/MW/έτος προκηρύχθηκε από τη ΡΑΑΕΥ η πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία για τη λειτουργική ενίσχυση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας ως 400 MW.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, η λειτουργική ενίσχυση θα καταβάλλεται για 10 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας, ενώ τα έργα θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί και να λειτουργούν ως το τέλος του 2025
Η επενδυτική ενίσχυση για τους κατόχους ενισχυόμενων μονάδων αποθήκευσης ανέρχεται σε 200.000 ευρώ/MW μέγιστης ισχύος έγχυσης.
Εντός του 2023 προγραμματίζεται να προκηρυχθούν δύο ακόμα ανάλογες ανταγωνιστικές διαδικασίες, των 300 MW η κάθε μία, δηλαδή 1.000 MW συνολικά για τη φετινή χρονιά.
Στη διαδικασία μπορούν να λάβουν μέρος μονάδες αποθήκευσης με μπαταρία που διαθέτουν ήδη άδεια στην Ελλάδα ή τη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που συνοδεύει την προκήρυξη, η αξιολόγηση των αιτήσεων από τη ΡΑΑΕΥ θα γίνει στο χρονικό διάστημα από 10/7 ως 2/8 και στις 3 Αυγούστου, η Αρχή θα εκδώσει τον προσωρινό κατάλογο των συμμετεχόντων που επιλέγησαν καθώς και εκείνων που αποκλείστηκαν. Θα ακολουθήσει περίοδος υποβολής ενστάσεων από 4-7 Αυγούστου και στις 10/8 θα εκδοθεί η απόφαση της Αρχής με τον οριστικό κατάλογο των επιλεγέντων, των επιλαχόντων και των αποκλεισθέντων
Με βάση την προκήρυξη:
⦁ Το Ελάχιστο Ποσοστό Ανταγωνισμού της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας καθορίζεται σε εκατό τοις εκατό (100%). Σε περίπτωση που η συνολική ισχύς των Σ.Α.Η.Ε. που συμμετέχουν στην Ανταγωνιστική Διαδικασία υπολείπεται του παραπάνω Ελάχιστου Ποσοστού Ανταγωνισμού, τότε η προς κατακύρωση ισχύς μειώνεται ώστε να ικανοποιείται το Ελάχιστο Ποσοστό Ανταγωνισμού.
⦁ Στην Ανταγωνιστική Διαδικασία εφαρμόζεται όριο ελάχιστου αριθμού τεσσάρων Συμμετεχόντων, οι οποίοι δεν αποτελούν Συνδεδεμένες ή Συνεργαζόμενες μεταξύ τους επιχειρήσεις. Σε περίπτωση που είναι λιγότεροι οι συμμετέχοντες, τότε η Ανταγωνιστική Διαδικασία αναβάλλεται για νέα ημερομηνία, άλλως κηρύσσεται άγονη και η προς δημοπράτηση ισχύς προστίθεται στην προς δημοπράτηση ισχύ της Δεύτερης (Β’) Ανταγωνιστικής Διαδικασίας.
⦁ Το ανώτατο όριο στην ισχύ συμμετοχής κάθε συμμετέχοντα ορίζεται στα 100 MW
⦁ Το μέγιστο όριο Ισχύος Συμμετοχής ανά Συμμετέχοντα, ορίζεται στο 25% της δημοπρατούμενης ισχύος της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας.
⦁ Το μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά Συμμετέχοντα, σωρευτικά για την πρώτη και τη δεύτερη ανταγωνιστική διαδικασία, ορίζεται σε 100 MW.
⦁ Κατά τον έλεγχο των ορίων ισχύος συμμετοχής ανά Συμμετέχοντα και ελάχιστου αριθμού συμμετεχόντων, λαμβάνονται υπόψη οι συνδεδεμένες και οι συνεργαζόμενες με τον Συμμετέχοντα επιχειρήσεις κατά την έννοια της Σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕL 124 της 20ής Μαΐου 2003, σ. 36).
Πέρα από την κατοχή άδειας αποθήκευσης, οι συμμετέχοντες θα πρέπει ν α διαθέτουν εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα που αντιστοιχεί σε διάρκεια τουλάχιστον δύο (2) ωρών (οριζόμενη ως το πηλίκο της εγγυημένης χωρητικότητας του σταθμού, σε MWh, προς τη μέγιστη ισχύ έγχυσης αυτού, σε MW). Επίσης,
⦁ Η μέγιστη ισχύ έγχυσης πρέπει κατ’ ελάχιστον να είναι ίση με 1 MW, βάσει της Άδειας Αποθήκευσής τους, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 132Ε του ν. 4001/2011, ή αντίστοιχης άδειας για τους σταθμούς, που εγκαθίστανται στην Βουλγαρία.
⦁ Να συνδέονται στο εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού (Ε.Σ.Μ.Η.Ε), απ’ ευθείας ή μέσω έργων διασύνδεσης Μέσης Τάσης που δεν εντάσσονται στο δίκτυο διανομής (Ε.Δ.Δ.Η.Ε.), ή στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας.
- Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στην ανταγωνιστική διαδικασία περισσότερων του ενός σταθμού αποθήκευσης, που προέρχονται από κατάτμηση Άδειας Αποθήκευσης, η οποία συντελείται μετά από τη θέση σε ισχύ της Υπουργικής Απόφασης.
Επίσης δεν θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή των σταθμών αποθήκευσης πριν την υποβολή της αίτησης συμμετοχής.
Υπενθυμίζεται ότι η εγγυητική επιστολή συμμετοχής ανέρχεται σε 35.000 ευρώ/MW μέγιστης εγχεόμενης ισχύος.